Jumaat, November 30, 2012

kebah

Alhamdulillah...

Demam adam dah kebah...
Lega hati...

:-)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Rabu, November 28, 2012

bila anak demam....

Hmmm...nak tido..takut pulak rasanye...
Badan adam panas lagi...
Tadi dah masukkan ubat punggung tu...menangis dia..ye la..tak biasa guna ubat tu...selalu bagi syrup je..kali ni, kene jugak bagi ikot punggung, suhu badan melampau sangat tinggi... Itu aku dah tuam dengan kain basah..kalo tak tuam...mau panas seterika kot?

Nak harap kat papanye, kalau esok weekend boleh la..kesian,,papa pegi keje pun naik motor...dah 45 minit..lenguh belakang papa...balik rumah mesti la nak rehat...kalau balik tak kene hujan takpe..ni balik selalu kene hujan...kite bagi papa rest k..

Akid pulak, nasib baik dua hari ni, dia tido aje...kenyang minum susu, dia akan tido lama sangat sangat...lega hati sebab aku boleh fokus pada adam.

Semalam, aku drive bawa 2 anak ke klinik?papa nye dah memang tunggu kat klinik...alhamdulillah...lepas ni dah boleh dah aku nak bawak budak berdua ni kalo nak g klinik...

Semoga cepat sembuh ye adam...
Mama kesian tengok awak batuk..
Makan pun kurang...

Berat pun dah hilang sekilo setengah..
Dah kurus anak mama..
Cepat sembuh ye sayang!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Selasa, November 27, 2012

eton mess tekak mama adam&akid

 assalamualaikum!

Hari ni nak share resepi buat eton mess..
Kalau sape suke makan cream...memang korang akan sangat suke dengan eton mess ni.. Eton mess ni dessert orang london.. Nak buay nye senang aje...

Bahannye

Meringue - nak buat meringue gune putih telur + cuka makan + esen vanilla + sedikit gula kastor..pukul sampai bertanduk..bertanduk tu camne? Kalo korang cuit2 sket pakai spatula tu, dia naik mcm tanduk...oh ye..telur suhu bilik ok..kalau amik dari peti ais, memang tak kembang laaaa...oh ye..putih telur kalo nak buat sikit gune 2 biji je..suhu oven aku gune 120c je..aku ni men agak2 je..bakar sampai la nampak meringue tu mcm merekah..

Whipping cream - aku gune dairy whipping cream..
Gula kastor secukup rasa - aku amik 1/2 cawan je..tak manis sgt..
Buah segar - stoberi, blueberry, raspberry..nak mudah beli je kat giant, kat bahagian sejuk beku ada mix fruits dah siap dah..tinggal nak bancuh je ngan gula sket bagi manis..sebab buah2 tu masaaaammmm!

Cara nak sediakan whipping cream
Pukul guna kelajuan sederhana then maximum, sampai kembang..jangan pukul lama sangat, nanti whipping cream tu jadi berketul..rosak plak..dalam masa yang sama masukkan gula kastor...dah kembang cantik boleh la berhenti pukul..

Buah segar plak, separuh aku mash kan je dalam bowl..campur gula kastor sket je..
Yang tak dihancurkan tu, potong sederhana kecik..untuk buat hiasan...

Susun cecantik dalam bekas atau dalam gelas comel..
Susun berulang, mcm kuih lapis tu..
Meringue-whipping cream-buah yang dihancurkan-meringue-whipping cream-buah hancur/dipotong...
Ikot bekas yang digunakan lah...mcm aku, aku gune bekas dadih..jadi boleh buat 2 layer je..
Kalo ikotkan eton mess ni makan masa meringue tu tgh rangup krup krap..tapi aku simpan dalam peti sejuk..jadi meringue dah lembik la..

Nak juga try makan eton mess kat kedai..nak tau ape rasenye...

#vesion aku, aku campur cream cheese dalam whipping cream...maklum lah org gemuk mcm akj memang suka lemak! Hehehe

Published with Blogger-droid v2.0.9

Ahad, November 25, 2012

adam demam

Semalam, pukul satu pagi adam terjaga..
Aku rasa badan dia panas...
Bagi makan ubat...adam sambung tido...

Nak cek suhu badan dia, agak payah..sebab kat rumah ade termometer yang biasa je..sangat tak sesuai untuk kanak2..
Pukul 4 pagi akid plak nak menyusu...
Aku susuka  akid dan cek adam..
Badan dia panas lagi...
Terus ambil kain dan basahkan..
Baru je nak demah adam..
Dia dah nagis dah..
Mungkin sejuk...

Hari ni pulak..berjalan di ikea.. Saja cuci mata...
Adam masih panas..
Masih demam..
Tapi masih jugak selera makan..
Lega hati...

Balik dari damansara
Adam batuk2...
Kesian tgk adam...
Tiap kali dia batuk, dia menangis...

Mesti tekak dia perit...
:(

Semoga adam cepat sembuh...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Isnin, November 05, 2012

muhammad akid arman

Ha..ni gambo budak gemuk ni... Mak aii.. Sekejap je dah sebulan lebih budak ni lahir ke dunia... Makin bertambah tanggungjawab aku dan suami...

Alhamdulillah..aku masih dapat menyusukan akid.. Adam aku belum try bagi dia susu yang fresh aku pam... Nak jugak try sekali lagi lah nanti....last aku bagi, adam luahkan balik..siap buat bunyi nak muntah..cetsss...!

Adam macam biasr..banyak karenah yang kadang tak boleh nak handle..pasrah aje lah jawabnye... Akid pulak... Mak ai...suke beno menangis... Beza sangat sangat sangat dengan adam...tapi mama okey je.. Anak mama kannnn.... :)

Dulu..aku ingat...bila anak dah lebih dari satu, sayang tu akan terbahagi...tapi aku silap...Allah maha besar...maha penyayang... Akid lahir je..apa yanh aku rasa, kasih aku pada adam sama aje pada akid... Memang sama, equal, sama dengan..tak beza langsung!

Muhammad akid arman....
Walaupun awak kuat nangis...
Buat tidur mama tak selena dulu...
Mama tetap sayang akid tau!

Sayang mama sama rata je pada dua anak mama...
Tak lebih...tak kurang!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Khamis, November 01, 2012

semoga ain kuat!

Ain...
Pengasuh anak aku....
Baik orangnya...
Bukan anak aku je yang dia mengasuh...
Anak kawan2 juga...
Dan kawan2 memang sayangkan ain sebab cara ain jaga anak2 kami semua...

Beberapa hari lalu, mak ain meninggal...
Berat dugaan ain...
Aku pun tak tahu sangat pasal keluarga ain...
Tapi yang aku tahu, arwah mak ain memang ada sakit...
Dia ada adik yang masih sekolah...
Jadi, bila mak takde, dia ambil alih tugas tu...
Bukan takde adik beradik lain,
Cuma mereka dah ada tanggungjawab dengan kerjaya..takkan nak berhenti kerja jaga adik kat kampung kan?
Nanti macam mana pulak nak sara hidup?
Jadi, pada aku..ain buat satu tindakan yang mulia...
Ain bukan takde tanggungjawab pada kerjaya, tapi pada waktu ni...keluarga lebih penting...

Aku doakan ain kuat hadapi hari mendatang...

Untuk ain...
Akak harap awak tabah...
Jangan sedih sangat, takut nanti awak down...nanti macam mane dengan adik2...
Adik yang nak amik SPM nanti...
Akak harap sangat awak balik mengasuh anak2 kami bila keadaan dah ok...
Ambil masa yang awak perlu..
Sebab pengasuh macam awak susah nak dicari...

Kawan2 yang baca ni, sedekahkan al fatihah buat arwah mak ain ye...

Published with Blogger-droid v2.0.8

ADAB MENEGUR

Baru-baru ini banyak perkara berlaku dan aku simpulkan sebagai satu perkara yang memberikan aku sebagai satu pengajaran, tauladan dan juga t...