Ahad, Februari 27, 2011

sedih bila.......

hmmm......

sikit-sikit dok komplen kan!

terpaksa lah kalau dah takde tempat nak ngadu...(kat suami dah memang tempat den mengadu.. dan ALLAH...)

aku baru balik dari masjid india tadi...
keluar rumah lepas zuhur... bawa mak mertua ke sana..
maklom lah, mertua ade kedai.. jadik amik stock sikit kat situ....

alih-alih balik tadi.. nak masuk parking dalam kawasan rumah,
terkejut ade khemah, dan ade kenduri ape tah kat depan rumah..

oooo..
jiran depan rumah buat kenduri....rupanya...
tapi tak bagitau pun..
sekurang2nya bagitau, takde la kami terkujat nak masuk parking...
tak jemput tu tak mengapa.. kami tak lapar juadah kenduri kamu...

jadi, aku berdegil nak parking dan minta suami berusaha untuk parling kereta dalam kawasan rumah...
Alhamdulillah...boleh parking...

dan sekonyong-konyongnya (hahaha.. mcm hantu pulak kan!)
datang la jiran aku tadi berkata
"minta maaf la...tak sempat nak bagitahu dan jemput....asyik takde kat rumah je kan..." sambil senyum siput..

aku yang malas nak melayan (sebab hati sangat mendidih) terus masuk ke rumah, masa tu aku di muka pintu... paling dekat dengan dia, suami aku..
 tak tahu lah apa dia kata pada suamiku...

bila aku tengok air muka suami..
nampak sangat dia kecewa dengan jiran yang satu ini...

ya, tahu kamu buat kenduri sambung belajar..
memang patut kamu sambung belajar..
sebab hormat jiran pun kamu tak tahu...kan?

alasan kamu, kami selalu tiada di rumah.
sangat tidak logik...

kalau niat kamu baik...
ikhlas nak menjemput kami...
kamu dah jemput semalam.. sebab semalam dari magrib kami dah ada di rumah..
dah sejak pagi tadi mertua, adik ipar ade di rumah...suami aku pun ada..
tipulah kalau kamu tidak sempat..
sedangkan adik ipar aku nampak kamu sedang mengemas rumah
bersihkan karpet!

tak payah la datang tunjuk muka dan kata itu ini...
aku lihat tetamu kamu tadi,
semuanya berjubah, bertudung labuh, bukan hanya menutup dada..
malah hingga ke lutut pun ada..

tak kurang yang berserban,
berkopiah, berjanggut putih sejengkal bagai...


lagipun, selama ini..
kamu berpiknik di depan rumah kami..
sedikit pun tak pernah kami disapa..
sampai kami malu untuk mengangkat muka
bila keluar rumah
bila mahu buka pintu pagar...

tak mengapalah jiran...
kami maafkan kamu...

cuma..
kami harap..
jangan la OVER sangat
sampai barang-barang berkaitan majlis kenduri kamu
kamu letak atas pagar rumah kami..
kamu buat macam pagar rumah sendiri..
seolah kami ini tak pernah terasa hati...

sudah lah jiran..
kesabaran aku cukup teruji...
aku masih bersabar...
sedih memang sedih..
tapi aku masih mampu bersabar..

tapi janganlah buat suamiku terluka..
tolong lah jiran....

bila lihat wajah sedih suami..
hati aku meruntun sedih..
aku tahu maruah suami cukup tercabar dengan perbuatan kamu semua...
cukup la jiran..
jangan biar sampai api meledak dari hati ini...

Ahad, Februari 20, 2011

sudah masuk 33 minggu

salam dan hai semua!

hari ini genap 33 minggu..... yeay!
hanya tinggal 7 minggu lagi... itupun kalau baby keluar on EDD...kalau dia takmo keluar? aduhhhh~

semalam juga, kaki mula bengkak... mungkin terminum air banyak sangat kot?
so sebab kepelikkan dok tengok kaki yang bulat bulat comel tu...
aku dok tekan tekan kaki sembap tu.. sungguh funny rasanya...sebab tempat yang aku tekan tu tenggelam...dia akan naik perlahan-lahan...  ^_^

bila kaki dah bengkak ni..memang sakit juga la.. nak jalan tu macam penguin dah.. sebab nak elak beban turun ke kaki... tapi siang takde pulak bengkak... malam je.. so ade la urut-urut sikit.. boleh kurang ke tak tak pasti la pulak...

adam pulak... memang supar saiyya aktif dalam womb ni... kalo tak senak, ngilu perut ni bila dia berpusing, kuak lentang, jogging, jadik keeper.... memang kene banyak sabar...

bab duduk kat lantai... fuhhh~
kalau nak bangun..amik step by step, dah macam orang angkat berat dah...  haha..
selalu kene gelak ngan suamiku sayang... hoho..
kadang-kadang suami terkejut bila aku terpaksa mengeluarkan bunyi untuk bangun... huduh giler!

berat sekarang dah cecah 55kg~
fuh... maknanya dah 11 kg naik... hebat..hebat... sila tepuk ye kawan-kawan!
alhamdulillah... takde ape-ape penyakit kronik setakat ni..
cuma lenguh-lenguh kat bahagian rusuk... memang lenguh... nampak tulang rusuk aku..huhuhu... perut je beso~

baju adam semua dah packing dalam bag dia..
dalam box, dalam drawer dia... cute je... sangat comel... hehehe
semalam pun dah beli minyak yu yi cap limau.. suke bau minyak tu...

baju aku belum lagi...
cuma dah siap sediakan kain batik dan baju..
stocking belum beli lagi... hoho..
banyak pulak bende yang belum ready..

waaaaa~~~

Rabu, Februari 16, 2011

happy birthday to me!

eh...


dah 26 tahun?

erm... erm...



-_-"

moga aku terus menjadi hamba Allah yang soleh...
moga aku terus menjadi seorang isteri yang solehah....
moga aku menjadi seorang anak yang baik pada ibu bapaku...
moga aku menjadi ibu yang baik buat bakal anak ku.....
moga aku terus menjadi seorang guru yang baik buat anak didik ku....
moga aku menjadi sahabat yang baik buat sahabat-sahabatku.....


moga aku terus menjadi aku...


sape nak belanja saye kek???????
ehehheehe~

sedih weh kalo semua jiran macam ni.........

aduh~
terlewat bangun untuk aktiviti Kokurikulum!
nasib baik teman seperjuangan telefon, kalau tidak...selamat la haku!

dengan pantas bersiap dan ke kereta untuk ke sekolah.
terserempak dengan jiran.
ye.
aku dah lama tak lemparkan senyuman pada beliau
sejak kes buang sampah tempoh hari
aku rasa menyampah bila dia memang rajin menyapu sampai satu lorong taman ni dia sapu
tapi buang sampah di tong sampah rumah aku.
wth~~~~?

jadi,
pagi tadi aku dapat jawapan
"kenapa dia buang sampah dalam tong sampah aku"

ya, sebab katanya kucing aku muntah di rumahnya...
eh, betul ke kucing aku?
dan aku selalu akan tanya
kucing saya berak tak kat rumah encik?
sebab kalo dia berak, memang aku bersalah la kan..
jawapannye takde

jadi..
wahai jiranku sekelian..
aku sudah sediakan tempat dia membuang,
kadang-kadang aku pun naik hairan
jiran tegur aku hanya sebab KUCING je..
lain-lain hal HARAM nak tegur..

what do you guys expect from me by telling me this....?

"kucing awak muntah kat rumah saya"
"kucing awak tarik perhatian kucing lain laaaa"
"kucing lain banyak datang tido sini sebab kucing awak"

kemon la~

kucing tu dah sah-sah binatang
tak dak akal..

kalo aku cakap kat dia,
"girl, jangan ajak kawan ronggeng kat rumah jiran kite!"
"girl, jangan muntah kat rumah orang!"
agak-agak dia faham dan ikut ke...?

so far...
ini lah kes yang aku jumpe jiran bagi alasan pasal kucing
nampak sangat korang ni tak panjang akal nak pikir pasal bende ni..

hey~
banyak lagi kucing yang berpeleseran kat area sini..
siap anjing kurap pun ada... mana ko tahu tu tahi kucing atau anjing?

kenapa tiap kali korang buang sampah mekdi dalam tong kitorng, kitorg buat bodoh,
langsung tak berhadapan dengan korang untuk jatuhkan hukuman kat korang... kitorg hanya assume sahaja.... sebab takde bukti... cuma ada sampah je sebagai bahan bukti (macam csi lak kan)

dan tadi, bila aku tanya mana muntah tu? tetap takde bukti... so...?
ape motip korng?
siap suruh kurung kucing aku dalam cage!
ape hak ko? nak main kurung-kurung pulak...

siyes aaaa...
masyarakat sekarang lain dalam bab berjiran...
sudah la sombong memanjang..
maid pon same nyombong~ adehhhhh  -_-"

bajet macam korang je yang bagus...
memang kuciwa betul lah

korang gelak-gelak macam haram waktu azan,
buat party masa magrib sampai la lepas isyak...
kitorng tutup pintu rapat-rapat sebab takmo sakit hati...

takde pun tegur korang macam tu...

mulai hari ni,
aku letak gegirl dalam rumah..(sian girl jadik mangse)
tengok, ape lagi komen korng lepas ni...

dah la owner pun cam hampeh...
umah bocor tanak amik tahu...

dugaan~~~~

Tuhan, berikan aku kekuatan!

Isnin, Februari 14, 2011

pengalaman interview SPP untuk sah jawatan

salam..

bangun seawal 6 pagi... dulu pun bangun macam ni... tapi sebab tahun ni sesi persekolahan dah masuk sesi petang..jadi bangun seawal 6 pagi bila ada perkara tertentu yang penting... lagipun subuh lebih kurang 6 suku kan? bangun pagi-pagi, gosok baju si sayang... kadang-kadang je dapat gosokkan baju dia.. huhuhu~
siap-siap.. 6.40 gerak ke putrajaya..jalan tak jem la sebab awal pagi... parking pun tak penuh...
sebelum masuk ke kompleks JPM (Jablatan Perdana Menteri) kami kene menunggu sekejap... nak masuk pulak ade kene pakai pas.. jadi kalo korang nak tinggalkan kat tempat amik pas tu, tinggalkan lah lesen memandu ke, jangan tinggalkan IC, sebab bende tu korang nak guna nanti, masa interview!

perkara pertama, pastikan tempat untuk korang ditemuduga tu... sebab panggilan interview ni kan banyak... bukan kite je... jadi make sure tahu ke mana yang sepatutnya korang pergi... jangan segan-segan tanya pada yang lain... =)

dokumen yang WAJIB bawak, bawak lah dan susun ikut dalam surat panggilan temuduga. yang asal, susun dalam fail...yang salinan tu, sahkan dulu, dan kepilkan sekali. ingat! jangan ade yang tertinggal... parah korang!

untuk interview SPP ni, dokumen wajib bawak asal dan salinan ialah :
1. Gambar (asal)

2. sijil lahir (asal dan salinan)

3.sijil SPM (asal dan salinan)

4.ijazah dan transkrip (asal dan salinan)

5.diploma pendidikan dan transkrip (asal dan salinan)

6. pengesahan ijazah dan diploma dari JPA..korang boleh dapatkan melalui internet. (yang ni aku bawak yang diprint dan disahkan je)

7. Surat Tawaran GSST (asal dan salinan)

8.kewangan 8 (mintak dengan kerani sekolah)(asal dan salinan)

9. borang senarai tugas (memang dinyatakan dalam surat panggilan temuduga) (yang asal)

10. borang penilaian dari pengetua (download dari laman web SPP dan memang dinyatakan dalam surat panggilan) (asal)

sebenarnye sangat pening nak buat apa dan bawak apa, tapi korang buat la sikit-sikit, dan study la sebelum ke temuduga, bukan ape,, aku dah rase... heheheh... memang rase macam hampeh je!

ok, sebelum masuk ke bilik temuduga, pastikan korang tahu siapa penemuduga bilik tersebut. kang jap lagi kene sound! apa panggilan yang korang patut panggil pada penemuduga....tanye la puan atau encik yang jaga dekat luar tu....dorang okay jer....:)

sebelum kuak daun pintu, ketuk, bagi salam... sebelum duduk, sapa penemuduga, dan beri fail yang korang bawak kepada penemuduga.

tunggu dia kata duduk, duduk dan ucap terima kasih, senyum selalu ye!


apa yang korang perlu baca dan tahu....

1. mesti lah FPK (Falsafah pendidikan kebangsaan)
2.NKRA - yang berkaitan dengan pendidikan
3. PIPP - tahun 2011 dah tak guna PIPP dah...
4. Isu semasa pendidikan
5. Pedagogy - macam mana nak apply pada anak murid kamu (apa kaedah yang digunapakai)
6. term  dalam pendidikan..contoh yang aku dapat, soalannya begini..

S:"bagaimana cikgu mengajar dalam kelas..apa yang cikgu beri pada anak murid?"

J:saya beri ilmu pengetahuan, kemahiran, nilai. 3 perkara ini dipanggil gabungjalin.
7.Taksonomi Bloom
8. soalan-soalan lain berkaitan pengajaran dalam kelas.

sungguh, ada yang aku  boleh jawab dengan kencang... ada yang memang speechless! bukan tak tahu~ sebab terlalu gemuruh dan takot nak jawab bila si interviewer pandang tepat ke mata! kalau nak kata tak study langsung tipu lah kan... study juga sikit-sikit... tapi memang sikit betul la yang masuk dalam kepala.. yang lain terbang hilang entah ke mana..

walopon aku rasa macam tak puas hati je dengan interview kali ni, daku pasrah je la... kalau rezeki dapat la kompom awal... kalo tak, tunggu la kan.... huhuhu~

walaupun korang rase bengang yang amat dengan penemuduga, jangan la marah atau buat muka... senyum dan ucap terima kasih...beri salam pada yang Islam.. moga hati penemuduga tu meluluskan kita dengan senyuman dan attitude kite...amik balik barang-barang korang, beransur la keluar dari bilik tersebut dan bersedia lah dengan kawan -kawan yang akan serbu korang kat luar tu! hehehehe... :)

sesungguhnya, hari ini memberi aku satu pengalaman yang berharga...

moga aku lulus~!
harap entry ni berguna buat kawan-kawan seperjuangan!

Selasa, Februari 08, 2011

Interview SPP

Alhamdulillah...
dah dapat panggilan temuduga sah jawatan untuk jawatan aku yang sekarang ni...
sekarang jawatan masih DC...akan bertukar ke DG sekiranya aku berjaya... moga dipermudahkan..
banyak kot nak kene baca ni... =)

eee~ malas nak study... hehe..

doakan kejayaan ku ye! hehe

kepada kawan2 lain yang masih tertunggu2 panggilan...korang jgn la risau...lepas ni turn korang pulak.. :)

okey..nak pegi sekolah dulu!

Isnin, Februari 07, 2011

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI

SALAM SUME!!!



saje jek nak join abg ben nih!
sebab sedikit sebanyak beliau boleh membantu kite sume berkenalan antara satu sama lain...
bagus la abg ben nih!
dah la ensem, kacak, bergaya (sila linkkan saye abg ben,,,banyak dah saye puji nih!)
walopon tengah sarat mengandung ni.. tetap sokong aktiviti blog sekiranya sempat!

jom ramai-ramai!

SAYA SOKONG DUNIA BLOG DAN SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

berminat?? tekan sini~

sudah 31 minggu.. only 9 weeks or less~ huh!

salam dan selamat sejahtera....!

Alhamdulillah... masih melalui kehidupan yang normal dan sangat adventure!
baby sudah masuk 31 minggu... whoaaaa... angka 3 dan 1.. maknanya hanya 9 minggu lagi.. lebih kurang 2 bulan je la ye? wah wah wah~

bila dah masuk trimester akhir ni.. banyak bende dah nak kene sediakan.. tapi banyakkkk lagi yang belum mama adam ni sediakan... oh ye.. tilam ngan bantal mama adam jahit sendiri.. nanti beli sarung jer.. sebab tak sempat nak jahit kat rumah ibu... hehe.. ibu pun ade bagi tilam ayep mase dia kecik dulu.. siap lampin ayep 2 helai. ade lagi lampin tu? hahahaa.. ayep umur dah 11 tahun sekarang ni.. bayangkan je la berapa lama ibu simpan!

sekarang, bila berjalan... dah rase ngilu kat bawah perut... sakit... kalau duduk lama jadi mengah. jadi kene balance la berjalan dengan duduk... kalo pasal tido.. rase nak menangis kot? takpe... jangan mengeluh...penghapus dose tuuuuu~

sebenarnye...tak sabar okey nak lahirkan si kecil ni... nak lihat wajah dia... wajah yang dikandung selama ni... hoooo~ semalam tengok kat tv pasal si ayah larikan si anak dari si ibu... kesian si ibu... apsal ko nak culik2 pulak kan? pegi la beranak sendiri! hish! dah la budak tu cerdik... siap pandai sebut ape yang si ibu tu eja... comel sangat!

cuti seminggu dah berlalu...maknanya..hari ni dah start mengajar...wah...kene testing suara dulu nih.. harap-harap sume okay lah. siriyes..lenguh rupanya melontarkan suara ni...
macam penyanyi gak la~ hehehe..

lepas ni countdown cuti seminggu bulan 3 pulak.. haha.. entah apa-apa aje.. :)

ADAB MENEGUR

Baru-baru ini banyak perkara berlaku dan aku simpulkan sebagai satu perkara yang memberikan aku sebagai satu pengajaran, tauladan dan juga t...