Khamis, September 30, 2010

gile penat~!

short update!

eh, zack zukhairi dah bertunang~??? hehe..

tahniah zack..=) tahniah itah.. kak molie doakan jodoh korang berkekalan..okeh...=)

harini, baru masuk hari ke 3 sekolah. penat turun naik tangga. esok akan cuba cerita pasal sekolah baru aku.

Alhamdulillah..hari ni jaga kelas budak baik2 dan nak belajar...seronok bila dorang ucap " terima kasih cikgu" dengan nada yang benar2 ikhlas...=)

semoga aku tabah di sini.

orait. siyes.esok aku cite. siap ngan gambar ok. okeh. tata.

p/s: kerani sekolah cuba nak siapkan sume hal berkaitan gaji...harap bulan depan gaji masuk! syiookkk!!
      ok bai!

Isnin, September 27, 2010

Ahad, September 26, 2010

eh, dah 3 bulan rupanya..dan esok..debaran menanti..=)

lorrr...

sudah masuk 3 bulan dah. yippie yeay!

nah, tepek gambar sekeping, mungkin bayi kelihatan begini di dalam perut.. hehe..

ihsan dari website perkembangan bayi
alhamdulillah... ^_^

tapi ade sedikit mual tadi... melepek sahaja lepas balik dari shah alam..

dinner pun tak buat...encik suami yang penyayang belikan dinner...

alhamdulillah..syukur..suami ku baik yang amat.. bersyukur dinikahi beliau..

baru lepas gosok baju. bersiap-siap.

esok hari yang sangat penting!

Ya Allah, permudahkanlah urusanku esok hari.

Amin!

kelab shah alam... jumpe esok!

Jumaat, September 24, 2010

teringat

biar lah ape orang kata

aku teringat lagi kat adik

kat mane lah dia. anak2 dia

harap dia selamat

sedih lagi.

hanya yang pernah bela kucing je faham perasaan ni...

wuwuwuwwuwuuuuu~~~

ya Allah..sibuk betul lalat tahi ni lah~

yo~

jap lagi nak keluar pergi shopping. fuhh~
raya haritu banyak sangat saiz S dah habis..kalo saiz lain2 tu ade lagi... hehe..

now tengah tunggu tummy besar nak beli maternity dress,top,dengan seluar...hehe..
mesti macam comel je pergi sekolah pakai maternity dress...kuikuikui~

ehhh..laaaa..

tak sangka ade lagi Lalat tahi singgah kat sini rupanya...pastu dok kecoh-kecoh kat blog dia..kuang3...
kesiannye..dah la tu....

oppss...mengandung...tak boleh cakap yang tak elok2 tau...aku pun ade mak la..boleh nasihat aku bagai lagi tau...ko diam-diam sudah.. tak tahu cite diam la budak gemok~~ !!!! (ayayayaiii terlepas sudaaaa~)

eh, ni nak cite pasal bende lain ni..kacau betul lah... ~

isnin, 27 september 2010
akan ada taklimat di kelab shah alam. mungkin aku drive ke sana. mudah sikit kalau terus ke sekolah..
harap dapat sekolah area sini...lepas tu dah boleh cari rumah yang selesa sikit...bukan tak blh, malas nak pindah randah banyak kali.. buang masa,tenaga dan duit...

haaa..lepas ni kalo aku jadi cikgu pada anak orang yang buat onar dengan aku...akan ku sekolahkan anak-anak itu....hehehe...=p ish..maksudnye, betul2 ajar lah... jadikan dia seorang manusia yang bila berkata, berkata lah yang baik...jangan lah berprasangka buruk..macam orang buat kat aku... walau sesiapa pun yang menjadi batu api itu....ingat...tunggu je lah balasan Allah... ^__^

for now on, aku masih happy, baby dalam womb pun sihat walafiat...takde alahan dah...sakit-sakit belakang pun dah takde...sume dah hilang..alergik pun sekejap je...Alhamdulillah...

ok..siap-siap nak shopping~!

p/s; teringat org tu pakai baju nurse (dia main amik org punye kot) lepas tu mengaku kerja nurse...haha..kesian sangat..attention seeker!

Ahad, September 19, 2010

sudah 6 tahun rupanya...

heh...sudah 6 tahun perkenalan aku dan suami. hehe.. kejap je rasanye...semoga cinta kami mekar macam lagu yang mus nyanyi tadi,...bahulu mu mekar dihati ini~~~ =)

dan hari ni, masuk 11 minggu baby dalam rahim...semoga baby membesar dengan sihat ye...=) setakat ni..masih tiada alahan...cuma mual2 sedikit kerap..malam pun dah tak letih macam awal2 mengandung dulu...
alhamdulillah...Allah bagi ketenangan pada aku...=)

tadi ada terbaca, rupanya, pada awal kehamilan, ibu-ibu sangat memerlukan zat besi..zat besi ni la yang buatkan ibu-ibu mengandung kurang mengalami alahan..malah tak akan alami alahan..(mengikut pembacaan lah) jadi..amik la zat besi dari mana2 makanan atau supplement (baca:makanan tambahan)

=)

untuk minggu yang ke sebelas ni, bayi dalam kandungan akan mulai suatu proses pertumbuhan yang pesat dan mula mengangkat kepala ke atas jauh daripada dadanya. Alat kelamin luar pula mula terbentuk tetapi masih kecil sehingga sukar untuk melihat jantinanya samada lelaki atau perempuan semasa membuat imbasan.

tak sabar nak tengok tumbesaran dia 4 haribulan 10 nanti...bertambah berapa sentimeter dah ye? nak dengar jantungnya...oh, lupe...nanti kene amik darah..pergh...ni yang tak seronok ni..=I

esok akan pulang ke ipoh. nasib baik ade adik temankan. lepas tu kami nak pergi membeli belah sekejap, ade buat bisnes sikit..harap mendapat sambutan...=)

okey lah..nak tengok tv. lepas ni kene rajin buat matematik, membaca, mengaji..=)

sampai jumpe lagi.jaga diri ye semua!

Selasa, September 14, 2010

tak payah la buat macam tu, macam budak-budak okey!

selamat hari raya ke 5 ya!

taknak entry sedih-sedih pasal adik lagi. rasanya dia dah boleh survived....harap-harap lah.

hmmm...entry aku kali ini sedikit emosi. luahan hati aku yang memang tak terluah pada orang tu. tapi aku harap dia baca. (kalo dia tak bodoh la..tapi aku rasa dia memang bodoh..ah! mulut aku sudah jadi jahat macam mulut kau!)

tak berapa nak faham dengan sikap kebudak-budakan yang sesetengah manusia miliki. tak payah la buat macam tu okay. entah la... ada jugak macam tu...macam tak betul je perangai kau nih!
kalo tak suke aku, buat kat aku je...tak payah nak libatkan orang lain. dah macam bangang je kau ni... kate umur dah 30 tahun. anak dah berderet. masih macam itu perangai kau? ish..ish...ish..

buat macam tu...nampak sangatlah kau yang salah. kau yang dok mengadu domba. lepas tu, ada pulak mulut macam jahanam dok potpet sana sini.hahaha...budak itu, macam mak dia jugaklah. aku ingat macam mana mulut mak dia mengata mak aku dulu. hoho..jangan ingat aku lupe ape mulut puaka tu kata ye. aku ingat. saat itu masih jelas. (cukup ye...cukup...!)

kalaulah aku ade kat situ waktu tu...aku takkan bagi adik-adik aku bersalaman dengan kau. buat ape? kau macam bagus ya! memang berlagak nak mampus! nasib baik adik-adik aku jenis dengar kata orang tua. ya, masih boleh hormat orang tua berjenis seperti kau!ah. memang tidak diajar kah kau? atau memang lahiriah kau begitu? hahahaa... teringat pula kata-kata kau..
"mak nenek kau tak ajar kah?" <----ayat celaka kau..
hoi..nenek aku tu mak kau..ade faham? itulah..
orang suruh sekolah, gatal bercinta..
kan dah mengulang spm...haha..dasar bengap memang begitu kan?

sebab ape aku tulis kat sini? sebab aku tak boleh simpan dalam hati. aku malas nak pikir bende macam bodoh ni....nak-nak bende bodoh ni berkait dengan kau. ah! lagi malas. biar aku lepas kat sini.. biar semua terlempar melekat disini. kalau kau baca, ya..aku memang suka!

(maaf, entry ni bukan ditulis oleh tuan blog) <----boleh percaya ke ayat ni? hahahaha...orang bodoh percaya lah weyyy!!!

Isnin, September 13, 2010

semalam hujan lebat, adik tidur di mana...

masih di sini.

aku belum bertolak ke ipoh. ibu masih di terengganu,
mungkin sedikit lewat aku baru bertolak dari sini

semalam,
aku lawat adik dan anak-anak dia.
nampak kurus
mungkin seharian tak makan.
kesian

menangis sekejap

kalau ikutkan hati
hendak je aku kutip balik
bawak balik
bela dirumah

tapi apakan daya
aku tak mampu dah
kesihatan asyik terganggu sejak dua menjak

raya pun dah tak seronok
badan lemah
mual-mual

tapi takde muntah-muntah
cuma penat

petang ni aku nak tengok adik lagi
apa khabar adik....

semalam hujan lebat
guruh pun bukan main lagi bedentum

kesian adik
mana dia tidur
macam mana dia jaga anak-anak dia

teringat pulak
bila aku nak masuk dalam kereta
copot ikut
datang dekat
aku halau
copot pergi

menitis juga air mata ini...

Ahad, September 12, 2010

kesunyian itu tetap ada

semalam...

aku dengan drastiknya buang adik dan anak-anaknya.

sedih...

memang sedih....

lepas tu mula menangis...

teringat adik makan ape..anak-anak dia tidur kat mana....

adik.....sorry ye....

mama tak mampu nak jaga adik dah.....

=(

Khamis, September 09, 2010

Alhamdulillah...Sebelum Takbir Dapat Berita Gembira..

akhirnya, terjawab segala persoalan dibenak kami semua. penantian adalah suatu yang menyeksakan...=)
aku antara kawan-kawan DPLI yang duk ternanti-nanti keputusan untuk posting. Alhamdulillah....lepas ni.. dah boleh memulakan tugas sebagai guru.

aku dapat tahu pun daripada seorang kakak yang tidak kedekut info... memang selalu, dia yang bagitahu... =) senang punye kawan sebegini...

thanks kaklin!

Alhamdulillah....walaupun negeri selangor je yang aku tahu lokasinya buat masa ini... tak tahu lagi sekolah mana...macam mana sekolah tu...pelajarnya...ya Allah...harap sume ok lah... tenang sikit nak beraya ni..

okaylah.. aku sebenarnya masih lagi belum sihat sepenuhnya. badan lemah dan alergik pulak. naik gatal-gatal. tangan memang tak boleh pegang benda...tak boleh buat kerja... menaip boleh la..

ok semua.
salam aidilfitri.maaf zahir batin ya

makan kuih ingatlah aku sekali..hehe..=)

Selasa, September 07, 2010

cermin itu pecah kerana batu atau memang ade orang sengaja pecahkan?

salam.

kesihatan diri sedikit terganggu sejak sabtu lalu. mungkin alahan sedang menghampiri aku? hehe. alhamdulillah.. dapat aku merasa nikmat ibu mengandung. ye, memang sakit. walaupun hanya mual-mual. tapi aku bersyukur...=)

demam teruk sejak sabtu, melarang aku dari berpuasa. jadi, tak penuh la puasa aku tahun ni..3 hari tak puasa. adoi..jenuh mengganti la nanti..harap2 takde la masalah ye.

oh. tadi petang sebelum berbuka. ade berita sedih. kereta kene pecah. cermin tingkap sebelah pemandu dihentam sampai lebur. banyak serpihan kaca di tempat duduk sebelah pemandu. yang peliknya, satu barang pun tidak tercuit. sah! orang tu bukan nak curi barang, dia nak pecahkan cermin tingkap je. lantak kau lah sialan (oppsss..terlebey sudaaaa..)

marah pun bukan dapat apa kan. jadi amik jalan tengah. redha. pegi bengkel, repair. dah siap pun kereta aku. lepas ni kalau pecah lagi....tak tahu nak cakap ape... dan yang penting, aku doa, moga si polan ni dapat balasan yang setimpal. mane tahu lepas ni orang pecah anak dara dia ke...eh...mane boleh pecah anak dara..rogol boleh la..haha!

hanya beberapa hari lagi nak sambut Syawal. meriah tahun ni. raya dengan keluarga suami pulak. aku nak carik burasak ni. hehe.

buat korang sume, hati-hati memandu. kalau penat, rehat dan rawat dulu ok.

jumpa lagi nanti. =)

Jumaat, September 03, 2010

18 milimeter!

hehe..macam gini lah gambar scan tu...=) kecik je...18 mm...=) tapi jantung dia kemain lagi kencang! Alhamdulillah...=) membesar dengan sihat bayiku ini..

hari ni penat sikit. sakit belakang tak payah cakap lah. dahaga terasa nak minum je air paip bila amik air wudhu..huhu..nasib baik iman di dada kuat lagi..hehehe

mata terasa panas je ni. ade sejam lagi nak berbuka. hari ni berbuka kat luar. seriyes tak larat. berbaring je ni..tak seronok la macam ni.

oh, sebenarnye, aku pegi check up hari ni untuk 1st appointment aku. sekali doc tanye aku. awak takde alahan ke? ape2 masalah?

takde.

ish, biar saya scan lah dulu ye. sebab haritu tak nampak. takot takde isi pulak....(sebab aku wat UPT test kat klinik lain)..jadi dia merasa sedikit musykil la..

sekali scan...taddaaa~~~ huhu..terus aku nampak..doc pun tengah kelam kabut dok carik. hehhee..

awak nak dengar jantung dia?

nak!!!

dup dup dup dup!!! duuuuppp!! (tu bunyi aku tergelak..hahaha)

laju gila jantung dia...ahli sukan ni..hehehe..

lepas borak2 dengan doc. aku buat keputusan untuk check up kat klinik dia je. segala persoalan dah aku lontarkan. Alhamdulillah..aku puas hati dengan jawapan yang diberikan.

jadi, kepada yang mengandung, dan ada duit lebih untuk check up di klinik swasta, better dapatkan rawatan kat situ. sebab kalo pegi kerajaan pun, kita hanya jumpa nurse je. ini pendapat aku la..kalo korang ade pendapat korang boleh la share ye..=)

Alhamdulillah...tak sabar nak tunggu perkembangan baby bulan seterusnya.

ok.sampai jumpa lagi.jaga diri. jangan main mercun!

dapat duit raya! Alhamdulillah, mari buang yang keruh, ambil yang jernih!

tadi aku ke sekolah yang aku praktikal dulu. terlambat sikit ke sekolah, harini budak-budak balik awal. pukul 10.30 pagi. tapi cikgu kene balik pukul 12 tengahari.hehehe.

sempat la tadi jumpa dengan cikgu cikgi kat situ. seronok! sebab kedatangan aku disambut dengan baik. cikgu yang aku tak berapa nak baik dulu, dah baik balik dengan aku. syukur ya Allah.. seronok pulak bila dia hulurkan tangan untuk bersalam. tanpa teragak-agak aku menyambut tangannya. =) terima kasih kak. kite dah baik balik. hehehe..=)

tapi tadi cikgu cikgi sibuk dengan hal masing-masing. maklum lah kan, hari terakhir ni. banyak kot bende yang nak diselesaikan...takpe lah. aku okey je.=)
dapat jumpe kak Aishah. seronok! banyak dah berubah, yang aritu perut boyot dah slim, yang slim, mula memboyot. memang murah rezeki cikgu-cikgi kat situ.

dikesempatan tu, aku jumpe ustaz bawi, tunjuk bukti yang ade orang mesej berbaur lucah, guna nama dia. hehehe.kesian ko bawi. tak pasal-pasal.
pada budak tu, insaflah ye. tak lame kalo awak buat camtu kat cikgu awak. cikgu tak kisah. biar Allah balas perbuatan awak tu. kalo cikgu balas, takot tak setimpal...huhu

lepas dah dapat duit raya, sebenarnya duit mengajar kelas tambahan. dapat la sikit. aku mulakan dengan membeli 3 beg kekabu.hehe..punye lah banyak. nak buat tilam dan bantal baby nanti. jahit kat rumah ibu..sempat ke? kalo tak sempat, beli mesin jahit la nanti.hehe..pulak dahhh..
satu beg kekabu tu aku dapat rm15, so dah terbang rm45 kat situ.hehe.tak sampai 1 kilometer dari sekolah tu.hehehehe~

kemudian, sampai di seri kembangan, aku singgah di kedai haiwan. beli pasir rm29.00. berapa dah terbang? rm74 dah.kejap je. lepas tu singgah 100 yen. cari barang dapur. hehe.sempat lagi.


ni ha...lame dah carik bende ni. buat buang bulu atau habuk yang melekat kat songkon atau baju kot.hehe..=) nasib baik berguna tadi. ingatkan tak berguna. harga rm4.90


penapis minyak yang dah guna. hehe. tapi tak jumpe pulak bekas letak minyak tu. ish. kene carik lagi ni. adoii.. harga pun rm4.90.

ape la gambar ni. senget! akhirnye! dapat gak beli bende ni.hehe.senang nak buat kentang penyek nanti. hee...harga pun rm4.90. satu bende tak jumpe. nanti lah carik lagi.

okeyh. petang nanti nak pegi check up baby kat klinik jameaton! tak sabar nak tengok perkembangan baby. selamat berbuka!

jadikan Ramadhan bulan yang penuh keberkatan ye!

Air ketuban bocor??

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsi pengalaman bersalinkan anak yang keempat pada September 2016 yang lalu. Sepanjang proses mengand...