Selasa, Mei 15, 2018

kereta cikgu kene pijak!

Assalamualaikum!

Lama sungguh tak mengadap blog.  memang bersawang betul lah!  sampai kerajaan pun dah bertukar tampuk kepimpinan... blog sis masih lah macam ni juga.  sebenarnya sis suka sangat menulis, meluah apa yang tak mampu sis luah di dunia realiti.  dunia sebenar banyak kekang sis untuk meluah apa yang sis mahu.  sebab sis ni seorang yang terlalu fikirkan norma masyarat.  apa yang masyarakat,  orang sekeliling cakap,  sangat lah sis ni amik berat. sampai hal diri sendiri di ketepikan.  tak bagus macam tu.

Tapi,  andai nak meluah,  menzahirkan kata-kata,  pun perlu lihat keadaan semaaa,  perlu jaga adab.

sebut pasal adab,  sis nak. kongsi sikit lah kenangan hari ini.  punch out je kad,  menuju ke kereta,  anak sulung sis,  Adam mengadu.  katanya kereta mama ada tapak kasut!  pelik juga kenyataan tu.  tak logik kan ada tapak kasut atas kereta sis.  sis pun cepat-cepat menuju kereta dan nahhhhhh!  benarannnnnn!  memang ada dua tapak kasut atas bonet kereta.  dalam hati,  ya Allah.. dugaan apakah ini!

sis cool aje... sis nampak. di wide screen kereta  cermin depan kereta sis.. nahhhhh!  satu lagi tapak kasut!  dan ada beberapa. tapak. tangan.  😂  sis ambil. gambar update di IG,  saja meluah melalui gambar. sis. sakit hati tu.. tak lah.... sis cuma kesian.. anak-anak kita sekarang ni betul- betul tak reti nak hormat harta orang awam.  at least harta cikgu engko..!  tak ada!  yang dia tahu..  nak main kejar-kejar dengan kawan-kawan.  sis faham. mungkin kekangan masa dan peluang nak. main kejar-kejar masa kecil dulu.

sis cuma mampu pesan dan tarbiyah Adam,  agar jangan melakukan perkara seperti itu.  lagi-lagi terhadap harta guru,  tempat dia mencari ilmu.

sesungguhnya hati sis ni amatlah lembut.  memaafkan.  tapi sis nak. juga intai cctv esok. mana tahu nampak si pelaku,  kita bimbing dengan lembut.  jangan kecam. kata sis ni penyabar.  tidak....... sis nak si pelaku tahu.. dalam hidup ni bukan selalu peluang diberikan.  jadi. gunakan sebaiknya.

doakan. sis ya! ❤️

Tiada ulasan:

kereta cikgu kene pijak!

Assalamualaikum! Lama sungguh tak mengadap blog.  memang bersawang betul lah!  sampai kerajaan pun dah bertukar tampuk kepimpinan... blog ...