Isnin, November 29, 2010

SPM oooo SPM

Assalamualaikum semua!
dan selamat sejahtera~~
hari ni hari ke 4 SPM berjalan.
walaupun baru 4 hari... terasa macam dah jaga 2 minggu dah~
Alhamdulillah.. hari ini, paper math habis awal, tengahari, tapi sampai di rumah tetap pukul1 lebih juga... ke sana sini dulu menyinggah...begitu lah..

masa jaga exam tadi, kesian dengan pelajar yang tak cukup masa untuk menjawab soalan... tapi apakan daya.. tak adil la kalo aku bagi masa tambahan...kecuali kalau mmg semua tak siap...ini ada 2-3 orang je... tu la.. ingat matematik ni ape? main kira-kira je ke? matematik pun macam disiplin gak..nak jawab kene tahu uruskan masa..jadi belajar matematik bukan sekadar kira-kira..okey~?

esok aku akan jadi guru pengiring, akan ke bilik kebal mengambil soalan... esok soalan Pendidikan Islam 1 dan 2, pendidikan moral. jadi, esok pun akan balik awal sedikit..boleh la berehat..
ingat jage exam senang ke? duduk-duduk? oh...tidak ok.. mahu berdiri tu sejam juge..kalau paper nya sejam..kalau yang 2 jam 30 minit? mau bercagu lahhhh~ huhuhu...

jadi aku mahu countdown paper yang aku kene jaga nanti..

23/11/2010 - BM1 dan BM2

24/11/2010 - BI1, BI2, TASAWWUR ISLAM 1

25/11/2010 - SEJARAH 1 DAN 2

29/11/2010 - MATEMATIK 1 DAN 2

30/11/2010 - PENDIDIKAN ISLAM 1 DAN 2, PENDIDIKAN MORAL

1/12/2010  - ADD MATH 1 DAN 2


2/12/2010  - FIZIK 1,2,3, SAINS 1,2,3


8/12/2010  - BIOLOGI 1,2,3, PERDAGANGAN 1 DAN 2

13/12/2010 - PEND. SENI VISUAL 2 (3 JAM TU BEB!)

20/12/2010 - LUKISAN KEJURUTERAAAN 1, EKONOMI ASAS 1,2

fuhhh..lepas tu akan sibuk dengan aktiviti kat sekolah pulak... semoga aku tabah menjalani tanggungjawab ini...okay.. setakat ni je benda yang aku nak bising-bising kat sini... oh, ade gambar nak tunjuk...menjadi hobi baru kot lepas ni..hehehe..(itu pun kalo suami izinkan main bende ni lagi...)


*oh, perut sudah besar*
untuk 1st timer, aku dapat markah 40..ok lah kan...2 kene tepat kat bulatan kuning..hehee.. suami hanya dapat 27 markah je.. tepuk tepuk tepuk!

Isnin, November 22, 2010

kisah Bob, Si kucing jalanan yang jiwang

Bob, kucing yang mula-mula dating ke rumah aku sejak aku pertama kali masuk ke rumah sewa baru. Bob ni suami aku yang namakan, katanya sebab bob nampak macam gagah...hahaha..gagah la sangat si bob ni kan... warnanya putih, bertompok hitam.. pada mulanya aku panggil kucing lembu...sebab macam lembu new Zealand tu ...hehhehe...


Pada awalnya memang si bob ni langsung tak boleh disentuh. Hanya boleh dilihat je dari jauh...tu pun kalau kita bagi makanan, dia datang bila kita dah tutup pintu..punye lah penakot bob ni haaa.... ada lah dalam beberapa hari, suami aku Berjaya pegang dan usap kepala Bob ni... manja kauuuu~~ memang sangat manja... kalau korang dengar bunyi dia mengiau.. rasa mahu saja lempang bob ni...huhuhu...

Sejak dari hari tu, bob dah jadi salah seekor kucing belaan rumah, Cuma dia hanya akan datang untuk makan je. Memang dia tak de membuang ke, ape ke kat rumah aku..alhamdulillah... bob ni mula-mula macam kene buli jugak dengan gegirl...tapi lama-lama dah jadik geng dah... selalu berjalan merata bob dan gegirl...

Nak jadik cerita, lepas aku pegi amik adik dari hospital (dia baru balik dari kerja)...aku tunggu gegirl, tak balik-balik..masa tu dah pukul 11 malam lebih dah... dengan mengantuknye...aku round kawasan taman perumahan...langsung gegirl tak muncul...memang cuak gila lah! Dah penat mencari, aku give up aku balik tido... elok je dalam pukul 1 pagi lebih, adik aku kejutkan, sambil menunjukkan gegirl depan mata..aku ape lagi..peluk kuat-kuat la si gegirl tu...ingatkan dah hilang daaaaa~~~

Sekarang ni, pagi-pagi bila aku nak pegi kerja, bob dah tunggu dah...bila aku balik pun dia dah tunggu dah... aku ingat aku nak jaga je lah si bob ni...bukan ape..kalo biarkan..memang kesian dia, asik kene buli dengan kucing lain... aku tengok bob macam sakit sikit, bila jalan, terhencut-hencut...kesian... aku dah cek dah kaki dia..mungkin terseliuh kot... ada kesan cakaran kat kaki dia...kesian bob...

Yang aku suka pasal bob ni, dia hormat pada aku.... dia takkan masuk dalam rumah selagi aku tak panggil atau benarkan dia masuk...dia akan mengiau kat luar rumah je.. sambil kaki depan terjulur masuk pintu rumah... bila aku kata “masuk la bob...” laju je dia ke dapur...nak makan.... hehehe...



Ade gak sekali sekala dia masuk nak tidur atas kerusi....kesian..selama ni tidur dalam longkang je....ada sekali tu dapat tidur atas sofa....nyenyak yang amat....kesian bob... lupe nak bagitau, bob ni pakai rantai, maknenye sebelum ni ada orang pernah bela dia...tapi tatau la kat mana tuan dia sekarang ni....kesian sangat kat bob.... takpe lah bob..meh mama jage kamu ye.. =)

Rabu, November 17, 2010

sudah mula kerap makan dan salam aidiladha!

bangun pagi-pagi... aku rase macam sepi semacam jek... rupenye sebab tak balik beraya... biasa akan

*snap sebelum menambah kali ke 2*
balik kekampung... tapi nak buat macam mana, tahun ni...aku tak diizinkan Allah untuk balik ke kampung.. yang paling syahdu, mak aku dok rumah dengan ayep aje.. adik-adik yang lain pun tak dapat balik beraya..memang sadis gile!

*pulut kuning tak berapa nak jadi*
 jadi, aku ke dapur dan sediakan apa yang patut.. ini kali kedua aku beroperasi membuat rendang ayam..kali pertama macam kureng je....hehee... kali ke dua...Alhamdulillah...sehingga menjilat jari kau! dan aku ingat, menanak pulut adalah kerja mudah...ohhhh~~ tidak...hasilnya lembik sedikit pulut kuning aku...tapi takpe...masih sedap bila di makan bersama rendang ayam~ sungguh, tak tipu!
gini lah rupenye rendang ayam ku... masak beberapa ketul je, tak sampai separuh, nasib baik ada ayam..boleh la jugak buat2 macam beraya kat rumah ni...

sedang menikmati pulut, sahabat aku call, beritahu Bobo dah hilang. anak dia buka cage, dan bobo dengan sekelip mata hilang. oh sangat sedih. tapi dah memang bukan jodoh aku dengan bobo....sedih..... harap bobo pandai jaga diri ye! kesian bobo!

oh ya, bangun pagi tadi, aku sudah makan cornflakes dan ssu segar sejuk..sedapnya...2 mangkuk aku makan...setelah kenyang aku mula masak rendang... siap aje masak rendang dalam 1 jam gitu, aku makan lagi...sampai 2 pinggan... oh... sangat kerap makan...itu pun kejap lagi ni akan lapar balik... bila aku tanya suami, dah gemuk ke? dia kate nampak tulang je lagi... nasib baik..=) haha...

lepas ni, nak pergi ambil adik di hospital, dia boleh tamatkan tugas awal hari ini. boleh berjimba-jimba. jadi, salam aidiladha ya~

Isnin, November 15, 2010

macam mana nak ke 100 yen

Salam semua!
okay... aku update ni sebab ade yang bertanye macam mane nak ke 100 yen ni.. jadi.. korang tahu tak JJ equine park? dekat area seri kembangan/puchong..
nak mudahkan korang, aku dah google maps, dah tanda macam mana nak ke sana..
 ingat tak kedai yang jual baju rm10 sehelai tu? aku pergi lagi keesokkan harinya.. jadi aku mula memilih dan belanja adik ku..=)
 ni baju aku...buat pakai mase perut dah boyot nanti..=)
 ni pun sama..baju ni adik aku pun amik satu..kualiti memang ada lah!
ni aku belanja adik aku...kirenye dia dapat 2 helai lah! hehehe.. comel2 je..=) kalau korang nak pegi, masih sempat tau...akhir bulan november dia tutup kedai...jadi ada seminggu lebih lagi...=)

Jumaat, November 12, 2010

kedai 100 yen yang memang menawan hati saya!

macam biase....bila ada masa terluang, dan ada benda yang nak ditambah, aku akan ke 100 yen ni...sebab barang-barangnya hanya rm4.90 untuk satu item. kira berbaloi lah...bende alah tu pun boleh tahan kualitinya..takde lah kite nak pakai sampai mati kan..tapi setiap yang idop pasti mati...eh...ke situ pulak...hehehe...

 bende warna hijau ni boleh digune kan untuk toss kan mee,sayur, apa-apa yang dibasuh, nak buang air yang tidak dikehendaki....apa-apa yang korang nak buat lah...hehe.. aku beli ni sebab memang takde kat rumah..maklom lah baru kawen kan... harta baru nak kumpul sikit2..tak berani nak dapatkan duit secara tidak halal macam sesetengah orang... sampai sanggup makan rasuah gitu....perghhh...mintak jauh la dari aku dan keluarga ku....
 ni buat menggoreng...al maklomlah..si suami suke sangat makan nugget, keropok..apa yang digoreng (risau aku bende yang berminyak nihhh~~) tapi sebab sayang, aku pun memang akan goreng sekali sekala...ikot perot dia lah...=)
 sejak kawen ni...antara buah kegemaran aku adalah pisang...dan pisang bagus buat perkembangan otak bayi okay..jadi, makan lah banyak-banyak~! selalu beli pisang, kalau tali tak dipotong, boleh la sangkut, tapi tali asek kene potong oleh si penjual, maka terpaksalah beli penyangkut pisang ni...kiut tak? hehe..(pisang tu beli asing ye...)
dan yang terakhir...aku beli lagi satu bende alah ni...satu yang kecik boleh lipat tu dah hilang ke mana dah..kecik sanagt..mudah la terselit sana sini situ siti...hehehe.. sume item ni rm4.90 satu barang.. memang berbaloi..hehe..kalau beli kat pasaraya...dah botak sikit kot? hehehe.. saje je promote 100 yen lebih..mane tahu owner dia bace kan??? haha..


ni lah kedai nya. sweet je kan?

rm10 sehelai

 ni name kedainye...kedai ni aunty tu kate nak tutup sebab bankrap...memang pun...aku selalu pegi kedai 100 yen tu, kebetulan kedai baju ni bertentangan...memang jarang orang masuk kedai ni....tak tahu lah kenapa..mungkin saingan dari JJ sebelah sinun kot?

 ni antara baju yang aku rembat kat sane....beli buat baju tido...kalo korang rase mcm kiut, beli la..pakai ngan cardingan...boleh je...ade lagi baju kiut2 kat sane...tapi aku kene  beringat...tak blh shopping lebih2...walopon harga rm10 je...huhuhu

 baju ni pun sama..buat baju tido...tadi aku tak try pun..main agak2 je..memang ngam2 je dengan badan...baju yang 1st tadi je nampak ikot body sikit...tapi kain dia selesa...cotton ni...memang buat tido syiokkkk!!! rm10 gak!
baju ni macam sangat comel kalo pakai jalan2...pakai la inner atau cardigan...hehe..siyes..memang comel kau~
ni pun rm10 jugak... aku rase berbaloi sebab aku mmg nak buat baju tido...then buat pakai jalan2 dekat2 rumah je la...kalo kat kedai lain..rasenye dalam rm40 jugak baju camni...kain sume cotton, memang boleh tahan kualiti dia.. kalo korang nak datang sini, kedai ni dekat (bertentangan dengan kedai 100 yen)
korang google la nak ke JJ equin. kedai ni lot tepi, sebelah kiri kedai, ade kedai makan. kanan kedai plak ade kedai macam jual bag, kasut, baju2 jugak... try la google neh!
kedai ni beroperasi sampai akhir bulan ni je... aunty tu kate nak bagi orang lain sewa kedai dia...mebi kurang laku...
kalo korang nak dtg beli, datang lah! memang ade baju yang comel2 tuk korang..hehehe..tapi baju je lah..kain/seluar takde pulak...

selamat membeli! semoga berjaya carik kedai ni!

Rabu, November 10, 2010

badminton dan kecederaan si agak boleh tahan


ala..saje je tempek sekeping dua gambar budak-budak ini... yang pertama tu pasangan bergu..seng ei dan jiun fai..sangat hebat! hehe.. dan baik...=)

gambar kedua..pemain single..injured pulak..tgh fight ni..main 3 set dah ni...tapi sayang..kaki pulak cramp...boleh tahan jugak si boleh tahan ni main...walopon dia baru berumur 15 tahun..rasenye kalo lawan dengan aku..mesti aku dah awal2 kene tinggal 5-21..hehe.. takpe..tahun depan cuba lagi!

dan hari ini sangat happy..kerana aku dah dapat gaji pertama ku! yeah..
simpan sikit untuk sambut baby lahir nanti... dapat lah pegi midval tengok ekspo barang baby...alhamdulillah..
oh, saje nak tanyang..hehehe..



hehehe... tu banyak tu sebab duit encik suami terus transfer dalam akaunku..akunye 4k je.. bank card dia hilang..kesian..jpn pulak tak siap2kan lagi mykad dia..sabo je la..takpe..save je duit tu dalam akaun ku..hehehe

terima kasih buat kak ila, kerani kewangan sekolah..akak memang superb la buat keje...memang cepat betul gaji kami masuk...sayang kak ila! dan kakak2 pentadbiran yang lain jugak...=)

senyum sepanjang bulan..heheheeh

Isnin, November 08, 2010

teruja!

kemain lagi tajuknye hah.. ala..bukan teruja ape pun.. teruja dah nak cuti sekolah...yeay! best tau jadik cikgu ni walaupun masa persekolahan adalah masa yang sangat tak best bila ada perkara tak best berlaku. hehe
minggu lepas, aku berjaya menemani suami ke segamat. kebetulan aku memang cuti dan boleh la teman beliau..=)
memandu kesegamat melalui jalan lama...agak thrill buat kami berdua..ye la..dah la memang tak pernah lalu... jalan pun kejap ade papan tanda, kejap takde... main ikut gerak hati je..lalu jalan kiri kanan kelapa sawit, takde lampu jalan...hebat lah!!
perjalanan bermula dari exit tol kajang dan kami masuk ikot senawang. ikot jalan lama hendak ke tampin.. dan aku nampak banyak sangat gerai jual itik salai...malangnya tak sempat nak berhenti sekejap...waaa..,teringin nak makan itik salai tersebut!!! kene pergi lagi ni...
wah...pemandangan sangat indah tau mase lalu kat jalan kat bawah ni...bukit bukau.....hijauuuuuuu~~~
cantik kan pemandangan? sebelah kanan sangat cantik dengan tasiknye...wahwahhhhhh~~~~
nanti nak lalu lagi lah!
ni hari kedua..setelah selamat sampai dirumah abgbob...besar rumah dia..pengurus ladang lah katekan..hehehe... walopon tido alas toto dan lengan suami je...tido tetap lenaaaa...susah nak bangun pagi tu..hehehe..lalu kami bertolak ke bandar segamat, pegi stesen daerah segamat...aku ikot je suami...senyum2 je la dengan staff kat sana...=)

baru tahu...segamat terkenal dengan durian...D24 tu asal dari segamat la eh??? bukti dah jejak kaki ke sini...=)


eh? selit gambo nih?? dengan cu ayep ni....bakal dapat anak sedara bulan 4 tahun depan...perangai tah pape lagi...cu ayep cepat lah matang ye...=) ni mase ibu datang sini, saje datang melawat anak dan menantu...<3


ok..kembali ke cerita asal...sebenarnye...mase kat segamat, suami teringin ke bukit kepong di muar...memang kami dah sampai di sana..dah jumpa balai polis bukit kepong, malangnya sebab ketiadaan signboard, kami tak tahu itulah tempat yang bersejarah....sayang...tak dapat amik gambar kat sana...lain kali kene datang lagi...huhu... memang tempat tu tak dijaga dengan sifat sejarahnya....sayang seribu kali sayang okeyh!

tadi, aku sempat ke UPM sebab hari ini masih bercuti.. jadi...dapatlah share dengan korang hari aku konvo dulu...hehehe...kemain sengih lagi kat atas stage..maklumlah..bawak baby sekali dalam perut....=)
haha...ade lagi sekeping ni nak tunjuk...bagi yang tengah study tu cepat2 abeskan pengajian...yang buat master, phd cepat2 viva ye kawan2..nanti saye datang masa konvo anada!!!!

eheheeheheee~~~ sempat mencarik abang kamera...hehe..berjaya! cume gaya tak anggun sangat...^_^
okay...hanya itu yang mahu dikongsi setakat ini...

sampai jumpe lagi ye~!
jaga diri semua!

Sabtu, November 06, 2010

alhamdulillah..sudah mahu masuk 18 minggu!

Happy birthday to my dear lovely brother, Muhammad Helmi bin Ngah...sudah umur 20 tahun sudah...
sayang alang!

baby pun dah nak masuk 18 minggu..
seronok tengok dia gerak2, lambai2 dalam rahimku..aktif sangat2..lepas ni mesti mama dia susah nak tidoooo~~

wah, takde mase nak update sebenarnye...

jadi..kepada readers sume..nanti kalau ada masa, akan cikgu update info yang best2 yea...=)

ok. jaga diri semua!

Isnin, November 01, 2010

saye nak cuti lah~!

salam...~

wah..rasenye dah sebulan lebih dah mula kerja ni....=) alhamdulillah...okay je lagi... walaupun anak murid memang ade yang entah apa2.. manja sangat2.. mungkin sebab family background kot? entah la.. macam tadi, yang sorang tu, form 3, dia memang duduk rumah tanpa parents, sebab parents dia duduk melaka..ulang alik dari sini ke melaka... tanya macam mana makan pakai? dia buat sendiri. masak sendiri bila lapar...then kenapa dia dikatakan manja? sebab di sekolah dia memang akan cari peluang untuk tarik perhatian kita...itu lah yang dikatakan manja!

tadi terbuka facebook suami.. ade lah terbaca sikit.. hehe.. lagipun suami suruh upload gambar team futsal dia..anak2 didik dia... kene lah menurut perintah.. terbaca lah post seseekororang tu~ laaa... tak abis2 rupenye mengumpat... dok kate mulut longkang lah..itu lah..ini lah...dah kamu tu sedar tak yang bila kamu kata mcm tu kamu pun bermulut puaka longkang? ceh... kate malas layan, tapi tak abes2 lagi mengata.. same je rupenye perangai korang ni..memang kesian dan sepadan gitu~~ entah ape2 lah oi~~  kesian tengok... patutnye tak tengok..tapi TERtengok....~ hakkktuihhh~ (ludah bagi pekat gitu~~loya tekak aku)

ade 2 hari je lagi sekolah. yeay! peperiksaan akhir tahun form 4 esok baru habis..alahai..nak menjaga kelas yang hujung2 ni lah yang buat jiwa lemah... longlai rasenye bila kene jaga... budak2 sume makan nasik..tak makan nasihat... wuwuwuwuw~~ semoga kamu semua menjadi manusia yang berguna...takmo jadik jahat, igt ibu bapa, guru yang berusaha mendidik.. rasuah takmo makan ye..nanti perut kembung tu tegang semacam je...hehe..(faktor kesihatan perlu diambilkira ye) haha...

ade insiden tadi, jaga kelas.. adoi..mcm2 la bila masing2 tak alert dengan jadual masing2.. yang jadi mangsa siapa?? yezzaaa~~~~

mula 4 nov hingga 8 nov aku bercuti..yeahhh~~ nak rehat2kan badan sementara baby dalam womb pun blh rehat2 jugak...=)

p/s:semoga orang yang sentiasa berbusuk hati itu bertaubat.. (ingatan untuk diri sendiri juga) ingat, Allah maha mengetahui segala yang terlintas dihati dan fikiran kita semua... :) beringatlah dengan musibah yang menimpa kita, ade hikmah sebaliknya, cuma kita ni tahu gune akal ke tidak untuk memikirkan hikmah itu..thats all~

ADAB MENEGUR

Baru-baru ini banyak perkara berlaku dan aku simpulkan sebagai satu perkara yang memberikan aku sebagai satu pengajaran, tauladan dan juga t...