Rabu, Disember 29, 2010

doktor dan bayi saye yang comel... :)

salam semua...!
mesti semua dok tercongok depan TV kan? maklomlah, final bola malaysia bertemu Indonesia.. Alhamdulillah.. Malaysia masih lagi mendahului...
 nampak Malaysia macam goyah sikit, macam tak yakin nak pass bola..
wala ape pun, FAHMI tetap mannttooooppp!

good keeper lah!

oh, sebenar nye nak kongsi pengalaman scan 4D dengan mommy-to-be di luar sane.. hehehe..
ni first time pegi buat 4D, sebelum ni hanya scan 2D je.. ala..gambo yang hitam putih tuuuu...
kebetulan pulak, suami tak sihat, jadi bawak ke klinik selepas balik meeting dari sekolah tadi.. (penat nye pegi meeting!)

lepas dah dapatkan rawatan untuk suami, kami ke klinik jameaton yang terletak berdekatan Equine, Seri Kembangan. untuk pengetahuan korang, doktor Jameaton ni tersangat laaaaaa sempoi orangnye.. :) rase seronok kalo jumpe dia.. kadang-kadang berborak entah ape ape je dengan dia..

tadi masa scan baby, dia tanya nak tengok jantina ke nak tengok muke baby? aku dah tentu nak tengok dua-dua la kan.. ehheehe... tamak!

jadi, doc pun scan anu baby gune 2D jer. baby dah besar.. tak sampai bape saat dah nampak dah.. jeng jeng jeng! tersenyum lebar suamiku.. <3

doc cakap anak aku tengah kencing dalam tu.. haha.. kelakar je anak mama ni.. sambil mulut dia mengunyah macam kunyah chewing gum! gile comel lah mulut anak aku.. haha.. macam bibir ayah dia je aku tengok.. hehe.. *abaikan imaginasi liar aku*

then, doc scan 4D, maka ternampak lah muke anakanda ku yang comel itu.. siyes! memang sangat comel.. (tapi baby memang sume comel kan?)

hidung dia...
dagu dia (macam dagu aku kot)
nampak anu dia lagi.. hehe..

tak lame lepas tu, baby bergerak, muka dia dah tak mengadap ke luar.. alaaaa.... kejap-kejap dongak ke atas, tengok ape pun aku tak tahu.. tapi bila doc pegang perut aku sambil tekan-tekan ( usaha ni untuk buat baby bergerak sikit) terus baby pandang kamera balik..

alahai~ kagum betul aku..

doc cakap "anak awak ni fotogenik laaa... lepas tu kuat senyum.."
hehehe.. aku pun ape lagi.. punye tak malu jawab " macam mama dia la kot doc..." (buat-buat blushing) haha..

maka, terjawab sudah jantina bayi dalam kandungan aku... syukur ya Allah... Allah makbulkan permintaanku.. senyum lebar lebar la lepas ni.. sebab dah boleh start shopping... bukan tanak shopping awal-awal aau playsafe beli unisex colour..tapi, hati tak puas kalo macam tu... macam macam pe'el kan?

8 januari 2011, aku akan check up lagi.. alamak.. kene ATT lagi.. adoyai~


* ni la doctor Jameaton dan aku yang sudah bombom*

kalo korang nak dapatkan khidmat beliau, datang la ke klinik ni.
Klinik Jameaton Sdn Bhd
Taman Pinggiran Putra,
seri kembangan, Selangor.

 buat pertama kali, ini lah wajah anakanda ku..dia senyum bila mama say hi ...

yang ketul-ketul tu uri yang terlekat-lekat kat muka dia.. so, gambar kureng sikit la.. ni pun dah start tendang-tendang ni.. mebi sebab malaysia dah goal sebijik tadi.. minat bola ye anak mama ni? hehe..

orait. till then.
jumpe lagi~
tata.

Selasa, Disember 28, 2010

pernah sampai di Ban Pecah tak?

salam semua!

wah.. ade ucapan permulaan pulak hari ni kan.. :) owh.. mesti mood sangat baik hari ini. hehe.
ye..akan dikongsikan nanti.. perkara yang baik baik kongsi kan.... =)

hujung minggu yang lalu, aku berpeluang balik ke rumah ibu di perak. balik pun pada hari sabtu. jalan tak jem, cuma ada lah kereta yang pemandunya tak reti reti nak duduk lane kiri kan kalo dah bawak macam siput tu... adei  (=.+)

sepanjang perjalanan, belum makan lagi, jadi berhenti sekejap di rnr sungai buloh. beli jagung rebus manis tu (sweet corn)... (peberet time mengandung ni) dan waffle...nyummy~! sebab aku yang drive, husband kepala tengah tingtong~ jadik perasaan nak makan jagung rebus sangat lah berkobar kobar dan memberontak!

jadi aku mintak suami suapkan sikit. masa mula-mula suap ok lagi...
kemudian..perjalanan menjadi perlahan.. nak kata ade eksiden, kenderaan bergerak ok je...
aku pun follow la kereta kat depan dengan penuh berhemah. dan masa tu teringin nak jamah jagung rebus tu lagi sikit.. mulanya suami tanak suap.. dia kata bahaye ni, jalan macam ni kene fokus...
aku pun buat la muke sedih... terus suami suap..
bammmmm!!!
tak sampai dua saat pun.. kereta kat depan brek mengejut, aku ape lagi... berusaha tekan pedal brek, kereta kat belakang hampir menciom muntot ramos (tahniah buat pemandu kereta di belakang sebab tersangatlah cekap!) owh.. yang bammmm! kuat tu kereta kat depan aku... tadaaaaa... dah eksiden!
fuhhh..
terus aku diam jerrr... takot kalo bersuara nanti kene marah ngan suami.. dah la mengandung kan.. bawak kereta macam gitu pulak.. sereemmmmm!

exit simpang pulai, drop adik kat rumah ibu, kami terus shoot ke bukit merah...
hoho.. jauhnye la haaaiiii~
tapi, demi sahabat yang menanti kehadiran kami, berusaha jugak lah~ (padahal lupe beli hadiah kawen tuk pengantin..)

Alhamdulillah.. berjaya sampai di rumah pengantin. tetamu dah ramai balik. pengantin pun tak dak dah... pegi photoshoot kat bukit merah. ceh~!

kami pun makan dengan lahapnye tenang.. makan lepak-lepak, borak-borak...
cakap pasal seafood..
tiba tiba abg bob kata ade satu tempat best!

mula-mula suami tanak pegi oooo...
tapi aku mesti lah ade kuasa veto selama 9 bulan ni kaaannnn... hehehe

jadi kami ke ban pecah. yeahh!

sila layan gambar yea.. sikit jer yang dapat amik, sebab camera fon baru aku ni (nak jugak bagitau ade henpon baru...) sunggoh tak cantek hasilnye.. baik pakai LG.. gambar santekkk~!!

 * haruz ade gambo sendiri*

 *perjalanan yang hijauuuu memanjanggg*

 * sangat cantik!*


* amik sipi-sipi sudah.. masih tetap ensem gitu*

gambar-gambar lain takde dalam enpon beri itam aku... sume dalam enpon suami. jadik, kalo ade mase dan sempat bergigi biru (bluetooth) boleh la kongsi ngan korang neh!

siriyes, char kuew teow superb abes kat sini!

Ahad, Disember 26, 2010

gelagat penonton di rumah~

haihh...
dengan air kopi putihnye.. (maklom la kat ipoh kan?)
aku sorang je yang tak menjerit..

penyokong paling fanatik kat rumah ni..

MAK aku..
Laki aku..
Adik pempuan aku.. (doctor pon minat bola rupenye..)
adik-adik lelaki aku~~~~

anak aku dalam perut nampaknye dah tido kot.. senyap aje..
siang tadi dah pegi shopping bagai..
sampai merajuk si buah hati kerana kelaparan.. hehe.
maafkan daku sayang!

buat adikku cayang~ thanks bebanyak sebab belanja banyak baju tuk maternity.. fuhhh~ gile kau.. sampai 5 helai baju dia belikan.. bertuah sungguh dapat adik macam ini... mungkin ini yang dikatakan what u give u"ll get back~ hehehe.. jangan jelos ye... =)

bila bola habis ni, mahu berangkat pulang ke kl semula.. doakan perjalanan kami selamat yea..
result bola malam ni tatau lah~

penyokong pulak sibuk main lazer... ntah pape..
dah name penyokong, dok diam-diam je laaaaa~

Jumaat, Disember 24, 2010

pernah minum coconut shake?

nasib baik ade buah kelapa sebijik kat rumah... dah lame teringin coconut shake..dulu macam nampak ada jual kat gerai depan pintu utama Uniten.. tapi dah takde..
jadi terpaksa lah memaksa suami yang sedang bercuti dirumah ni mengopek kelapa... =)

yeay!

berjaya..!

suami pun senyum je.. sebab ni kali pertama dalam hidup dia menikmati coconut shake ni... haa.. baru tahu minuman kebiasaannye pemes kat pantai timur ni sangat lah sedap!

nanti nak beli buah kelapa, dan buat coconut shake lagi~~

korang pun cuba lah~
ni aku letak camne nak buat...

coconut shake:

kelapa muda (air dan isi)
gula secukup rasa
ais

bahan diatas dikisar guna blender yea..
korang akan nampak air akan berbuih, sebab gas dalam air kelapa tu la.. bukan sebab kelapa dah rosak.. jangan risau...

masukkan aiskrim (vanila yang paling best) dalam gelas,
tuangkan air yang dikisar tadi..

okay sudah siap~

=)

Khamis, Disember 23, 2010

mari ganti tempat pasang plug yang rosak.

haa... ingatkan susah sangat nak ganti balik bende alah yang rosak ni... rupenye sekacang tanah jerr~
ini lah penangan bila tak tahu nak buat ape lagi kat rumah ni... maklom lah.. baru berdua.. kang tahun depan dah masuk bertiga... tak tahu lah ape nak jadik dengan blog ni... hehehe..=)

 okay..inilah tempat pasang plug yang dah terbakar tu... sebenarnye dah lame rosak, start kami mula masuk rumah ni... tuan rumah kate tak rosak..padahal rosak jerrr! masuk tempat plug ni dah yang ke 3 kot bende rosak kat umah ni... biar lah... jaga lah mane yang kami boleh jaga.. tuan rumah macam tak bape nak amik tahu je.. sedih juga seposen dua...
 gambar dari kamera telefon tidak memuaskan. tak dapat tunjuk kat korang tang mane yang melt (cair) tu. nasib baik masa mak aku guna, dia sedar....kalo tak....fuhhhhh~
 dari pandangan depan kesisi sikit, nampak tak? kotak yang berlubang belah kanan tu nampak terbakar kan? memang dah terbakar pun! masa mak aku sedar, plug tengah berasap.. fuh! bahaye beb!
 dok ralit (baca: asyik) bukak dan pasang balik wayar L,E dan N tu aku tak sempat nak snap gambar...sedar-sedar aku dah pasang skru dah... hehehe..
alah, mende mudah je.. korang sume boleh buat nanti...=) (kalo rosak..kalo tak rosak jangan gatal-gatal tangan)
L : Life - hidup
E : Earth - bumi
N : Neutral -neutral laaaa

aku wajib tahu, sebab aku cikgu KH ok. bende macam gini kene ade dalam kepala.. =)

bila dah berjaya pasang, ingat nak try test pakai test-pen jen.. tapi test pen pulak mentol dah rosak.. tak menyala.. jadi terpaksa lah guna seterika.. hehehe.. okey lah tu kan.

jadi... amaran keras buat yang mahu menggantikan apa-apa sambungan eletrik kat rumah tu, pastikan anda matikan dulus suis utama. kalau tidak, arwah la nanti....hehehee

kasih sayang itu sangat kuat!

korang tahu tak?
kasih sayang antara kita semua ni sebenarnye dah ada... cuma perlu dipupuk agar sentiasa berkembang, biar mencurah-curah gitu~

kasih sayang kawan-kawan kat blog.
kebanyakkan kawan-kawan di blog semua adalah bukan kenalan sekolah, hanya di alam maya ini sahaja. tapi boleh ada ikatan kasih sayang seperti dah lame kenal.. padahal langsung tak pernah bersua muka.. hanya melihat gambar dan membaca kata-kata di ruangan komen.. yang penting hati itu ikhlas untuk menjalinkan persahabatan, bukan saja suka-suka komen (tapi kadangkala ada jugak aku buat) hehehehe..

kasih sayang kawan-kawan kat FB.
kalo FB lain sikit, sebab kawan-kawan tu bercampur baur.. ade yang dari sekolah rendah, satu Uni, sedara mara pun ade sekali.. jadi lain sikit la... ade jugak kawan-kawan kat FB langsung takde tegur.. padahal, kawan satu sekolah tuuu.. baik kawan-kawan yang memang tak pernah kenal langsung, sekurang-kurangnye ade gak bertanye kabo..ade yang cuma tambah kite sebagai kenalan untuk meramaikan kenalan dia.. what the fish kan? macam frinedlist aku la.. rase nak remove je sape-sape yang dah tak aktif.. tapi biar lah.. malas nak buat.. hehee.. tapi awas buat yang suke beno menyebok hal tepi kain orang lain ye.. komen-komen tu biar la ikhlas..kalo tak ikhlas, sila jangan tulis ape-ape.. baca dan diam sahaja ok!

kasih sayang antara BFF.
haaa... kalo bab bestfriend ni... hubungan aku dan bff aku sangat unik.. kitorang sangat jarang berhubung melalui telefon atau ape-ape peralatan canggih di muka bumi ni...  memang boleh kire la berapa kali je aku atau bff aku msg atau call atau email ke ape ke laa~~
kami lagi senang berjumpa, spend some times dengan looked at each other secara live! hehhee.. kalo korang nampak ade pempuan peluk2 kat mane-mane, itu bukan LESBIAN ye.. itu kasih sayang antara kawan baik! it is normal perempuan peluk-peluk.. kalau laki lain sikit aaaa~

kasih sayang dengan family.
oh ini... jangan cakap la kan... tak yah komen panjang-panjang.. kalo korang tak sayang, korang kene sayang jugak.. hahaha~

kasih sayang suami isteri.
wah~ ini part yang best sebenarnye. buat yang belum kawen, korang takyah la memikirkan yang bukan-bukan okay. maksud aku, kalo mase dia jadi boipren, lain tau kasih sayangnye... tapi bile dia dah jadi suami (pasal isteri aku takley komen).. itu sangat lain.. hanya yang dah kawen je faham.. jadi cepat-cepat la kawen buat yang tengah hangat berchenta tu~ tapi satu aje aku nak share, bila dah kawen, satu bende yang penting adalah kesabaran. kunci untuk kasih sayang itu kekal.. tak boleh tulis panjang-panjang, kang melalut pulak kisah kasih sayang ni haaa... hehehehe..
*abaikan muke eksaited itu*
kasih sayang dengan pet (haiwan kesayangan).
eh, ni pun masuk sekali ke? memang la.. korang ingat sayang tu untuk manusia je ke? banyak lagi.. sayang kat barang-barang, baju..ala... banyak laaaa... macam aku, aku ade sekor kucing betina yang dah dimandulkan. siriyes aku cakap, kucing aku sangat la pandai.. kalo korang tak caye mai la datng rumah aku, tengok betapa pandainye kucing aku.. hehehee (kecoh~)
aku kutip kucing aku mase dia umur lebih kurang 6bulan. aku jaga penuh kasih sayang, jadi ape dia balas kat aku? dia dengar cakap, dia manja dengan aku (kadang-kadang lebih manje dari aku pun ade).. bawak pegi mane-mane pun tak hilang.. kalau aku balik dari sekolah, dia dah tercongok tunggu aku depan pintu.. atau pun aku nak tidur, dia cepat-cepat datang duduk kat sebelah dan tido.. haha..
jadi, kalo korang nak pelihara pet ni, layan la elok-elok, berikan kasih sayang. ia berhak dapat ok.

*kaseh sayang gegirl dan mog*

actually, tak kisah la dengan siap-siapa pun...asalkan tak buat jahat sudah.. buat je baik kat semua orang.. bukan rugi pun kan.. malah bertambah la pahala tu... =)
marilah perpegang pada kata-kata ini :

biar orang buat kat kite, jangan kite buat kat orang~

Rabu, Disember 22, 2010

uwaaaaa.. sakit leher... :(

sebenarnye dari semalam lenguh-lenguh kat atas leher ni... lepas zuhur tidor kejap dengan gegirl... pukul 3 lebih baru terjaga... bila bangun tu rasa lenguh sangat leher.... tapi abaikan...
buat keje macam biase.. kemas2 rumah, masak..

bila malam... tak boleh nak tidur... sebab lenguh kat leher ni merebak ke bahu... huhuhu.. sakit sangat... so semalam aku tidur-tidur ayam je... waaaa~ nasib baik cuti sekolah!

pagi tadi, sebelum subuh dah terjaga... nak angkat kepala, ya Allah...sakit sangat-sangat... ambil wudhu', tunggu azan subuh habis, then terus solat.. lepas je bacaan surah abes, nak ruku'.. menjerit aku! sakit...! tak boleh ruku'...=(

suami terjaga, dia suruh solat sambil duduk... masa nak sujud... tak boleh jugak... sakit jugak... rase nak menangis sebab tak boleh nak solat.. :(
nak angkat lengan tinggi sikit pun sakit... nak toleh kiri kanan kene gerak perlahan.. macam robot habis bateri... huhuhu...

tenangkan diri kejap... buat senaman sikit.. lentur-lenturkan badan sikit... Alhamdulillah..dapat gak solat dengan sempurna... nak kate tersalah bantal mase tidur tak perasan pulak... tapi lenguh ni sangat menyakitkan.. sampai cramp kaki bila nak bangun dari tidur atau baring...

ya Allah.. sembuhkan aku..
berikan aku kesihatan yang baik..
ampunkan segala dosa ku
pelihara anak dalam rahimku
jadikan dia sebaik kejadian
perelokkan rupa parasnya seelok akhlaknya
ampun kan dosa suami, ibu bapa dan adik-beradik ku..
ya Allah
beri aku kekuatan..
permudahkan segala urusanku..
aminnn..

:(

Selasa, Disember 21, 2010

jiran

syukur Ya Allah.. baby sudah 6 bulan 2 hari dalam kandungan.. :) bukan main menendang lagi dalam tummy mommy ni haaa~

oh ye, weekend sangat penat, sebab berjalan aje keje mommy ni.. seminggu yang lalu ibu dan adik-adik datang ke rumah. rumah sangat meriah. tapi ade gak bende yang tak best berlaku.. yang tak best tu buang jauh-jauh okay!

owh, semalam last exam spm! fuhhh~! budak-budak siap buat countdown.. mau mengamuk ketua pengawas! haha

balik dari mengawas, dapat msg dari kaklin, alhamdulillah, kaklin dah selamat bersalin dan dapat baby boy! hoyeahhhh!! serunutnye~~ nanti nak pegi melawat!

sampai rumah, park kete dulu, alihkan kete satu lagi. dan masa nak masuk rumah, tibe-tibe...

jiran : dik... abe ado...?
aku: takde, dia belom balik...kenape ye?
jiran : oo.. gini... bini abang mengandung... dia alah sikit dengan kucing.... kucing adik tu tarik banyak kucing lain datang sini laaaaa....
aku : ooOooooOooo.... (dah tu aku nak kene buat ape...?)
jiran : bukan ape, dah muntah-muntah dah tu haaa...
aku : oooOOOoOoOOoooOoo... jap, kucing saye ade berak atau kencing kat umah abg tak?
jiran : takde la pulak.. tapi ade kucing selalu tidur kat sofa abg ni haaa... bukan ape, abg keje malam... (ayat tak de kene mengena)
aku : ooOoOooo.. kucing warna ape tu?
jiran : kelabu... banyak warna lagi.. ade 3 ekor..
aku : ooooOOoOOOOooo.. yang kelabu tuuuuuuu~~ aaa, kucing saye ni memang saye bagi dia pasir untuk membuang, tu haaa (sambil tunjuk litter box)
jiran : (menjenguk) haaa.. pasir ni boleh tak letak jauh-jauh sikit? adik letak la hujung-hujung sane tuuu..
aku : memang sebelum ni saye letak kat hujung-hujung sane, tapi sebab hujan saye alihkan....
jiran : .........
aku : senyum je sambil dalam hati.. dah sebulan lebih aku duduk sini, baru hari ni kau nak bertegur sapa dengan aku, tu pun sebab nak komplen kucing tido kat sofa engko.. mintak maafla bang, kucing saye tidur dalam rumah, atas tilam lagi~

ni lah jiran yang "baik" ye.. sejak aku mula-mula angkut barang nak masuk rumah ni, kata-kata aluan yang aku dapat ialah..

"nak pulak ye tuan rumah ni betulkan rumah"

ape niat dia tatau lah.. aku tengok owner rumah ok je, walopon lain agama...
mulut anak-anak dia jangan cakap laaaa~ memang takdak insurans... mau juga kene pelempang kalau takde iman!

ah, kalau nak cakap banyaaakkkk bende nak bagitau kan... tapi tak baik..cukup la pasal kucing ni....
so, aku dah letak gegirl dalam rumah je... pasir pun letak dalam bilik air.. kalau lepas ni ade komplen lagi... tahu lah aku nak sound macam mane...

bila suami aku balik.. aku beritahu lah,
suami aku kata,
kenapa mama tak cakap macam ni kat abg tu..

"bang, saye ade masalah la dengan buaian abang ni... sakit telinga bila anak-anak abang main buaian ni.. dah macam besi buruk dah.. ape kate abang usaha letak minyak ke.. angkat buai tu letak hujung-hujung sane sikit ke... boleh ye bang? "

aku mampu ketawa je.. haah ek, kenapa aku tak komplen pasal buai yang memekak dari pagi sampai petang tu eh?

jadi, biarlah orang buat kat kite.... jangan kite buat kat orang~

Khamis, Disember 16, 2010

nak tahu sesuatu yang menarik?

pagi tadi dapat gak tengok siaran ulangan TV animal farm kat chanel ONE HD... hanye yang pakai estro beyond dan tv yang ade HD akan dapat saluran korea tu. hehehe.. cepat-cepat tukar okeyh!

kisah pertama pasal Sumy, kucing betina yang ada anak kucing yang sangat kiut miut~! Sumy asek kene serang oleh dua ekor anjing yang juga peliharaan tuan Sumy tu..lupe nama anjing tu.. tapi anjing tu takde la nak cakar ke...gigit ke....cume akan menyalak je.. sumy lak yang bertindak lebih agresif.....

rupanya... mase anjing tu mula-mula datang rumah tu, sumy adalah binatang pertama yang duduk situ, jadi sumy rasa terancam dan gigit leher salah seekor anjing tersebut. ye la, masa tu anjing tu kecik, sumy besar, bila anjing tu besar, saiz sumy pun same je...huhuhu..kesian..

puas la tuan rumah yang dok bela binatang ni buat untuk satukan dan baikkan kucing dan anjing tu... jadi TV animal farm yang rungkaikan masalah tersebut...

anjing dan kucing mempunyai perlakuan yang kelihatan sama, tapi bila ditafsir, sangat berbeza.
contoh :
anjing gerakkan ekor tanda dia gembira
kucing gerakkan ekor tanda menyerang

anjing tunjukkan bahagian perut (berguling) tanda menyerah
kucing tunjukkan bahagian perut tanda menyerang

jadi..memang kucing dan anjing susah nak baik...secara fitrahnya...=)

jadi, cara nak selesaikan masalah itu, ade la pakar melatih haiwan datang..jeng jeng jeng..

mula mula pasangkan sejenis alat kat leher anjing tu. bila menyalak,akan keluar semburan bau busuk yang anjing takkan suka...sekejap je bertahan..anjing akan terus je menyerang sumy bila alat tu dibuka...

cubaan kedua, sangkar yang ada penghadang.
sangkar tu pisahkan anjing dan anak-anak, serta sumy dan anak-anaknye.
mula-mula, anjing tak habis2 menyalak..
sumy diam je..kesian tengok sumy..
sejam kemudian..
anjing dah berhenti menyalak..

dan penghadang dibuka..

ape yang berlaku?

angjing terus meluru ke sangkar bahagian sumy..
tapi anjing tak menyalak..
sumy duduk sambil bersedia kalau-kalau anjing menyerang..

sangat ajaib!

anjing tak menyalak dan menyerang sumy lagi!
dua ekor haiwan ni dah baik dan berkawan!

memang sangat terkejut dengan perubahan itu~

sape kate anjing ngan kucing tak boleh baek?

nanti nak update pasal seekor anjing yang sangat setia pada tuannya. mak aku menangis tengok kesetiaan anjing tu...~

Rabu, Disember 15, 2010

Selasa, Disember 14, 2010

kenapa tak boleh baring sebelah kiri?

yelooow~~~~

haish.. sekarang ni dah nak masuk 6 bulan kehamilan.. (lagi 5 hari sebenarnye)
nak buat bende dah kene slow and steady..kalo tak.. tegang semacam kulit perut..hehehe
bila dah baring, nak bangun balik...adoi mak~~~~ hehehe..
so far, aku baring sebelah kanan je.. memang tak selesa kalo baring seblah kiri..
adakah sebab organ perut dihimpit bile baring seblah kiri? (kes makan banyak la nihh)
entah...nanti tanye doc.. selalu lupe je nak tanye doc ni..hehehee..
kadang-kadang, kalo encik cayang ade, dia yang angkatkan perlahan-lahan.. ala...kuat mana la kudrat encik cayangku itu~~ =)
tu baru bab bila baring...belum bab masuk kua toilet. huhuhu~

kalo tetiap malam aku akan ke tandas (mase tengah syok tido la) paling kurang pun 2 kali..
sampai kadang-kadang, encik cayang asek terjaga dengan kehilangan aku.. hehe..
selalu pesan ngan aku, jangan lupe bukak lampu toilet tuuuu... ini tak..bergelap jerr!
malas nak on off lampu.. bukan gune lame pun kan? heheehe..

sekarang ni.. baby dah mula rancak menendang, tepis, goalkan bola dalam womb aku..
waaaa.. kadang-kadang geli... kadang-kadang naik ngilu... nak nak mase dia buat renang berirama.. adui~
time dia paling suke dan kuat buat aktiviti luar tu sebelum subuh, tengahari (kurang sikit) dan malam sebelum tidur... aku dan encik cayang tergelak-gelak bila tengok perut aku yang terkesan dengan tendangan kungfu dia tu... hish.. anak mama ni lelaki ke perempuan ye...?  aktiviti mengitai anu tak berjaya tempoh hari.. dia tidur mase tu.. hampe kejap..=p

kejap je rasenye...dah nak masuk 6 bulan.. lagi 3 bulan nak tunggu kelahiran baby sulung ini..
oh ye... encik cayang pulak macam makin eksaited dah sekarang ni.. bangun pagi dah makin awal.. (lepas tu kaco i tido tauuuu)..  nyanyi lagu " yang ku perot beso.."..breakfast dulu kat rumah.. (sebelum ni tak sempat nak buatkan..huhuhu)... encik cayang pun da makin rajin ke surau..(kalo sampai rumah awal lah.. i loike! hehee.. suke sangat..sangat..sangat! moga baby mama yang lahir ni pun berakhlak baik nanti...

so far belum ade preparation lagi.. tengah buat kira-kira nak bersalin kat mana... tak tahu sempat ke tak kumpul duit kalo nak guna khidmat private.. kalo tak sempat, terpaksa lah bersalin kat kerajaan je.. so, option yang ada setakat ni, serdang je la. sebab dekat. hehehee... =) kalo nak drive sendiri (urgent sangat sangat) masih boleh di konsiderkan kot? hehehe..

hmmm... takotnye nak bersalin!
ya Allah, permudahkan lah urusan ku...
kurangkan lah penderitaan semasa melahirkan..
aminnnn~

Khamis, Disember 09, 2010

baby sudah 22 minggu lebih dan masa untuk membelai encik ramos!

what a hectic day!
phewwww~~~ mengeluh panjang i~~

semalam, pegi check up baby.. ingat kan dah dapat tau jantina.. sekali baby kepit-kepit pulak... adoi...
maka hampa lah mama dan papa nye... baby kami pemalu orangnye..hehehehe..

alhamdulillah, baby sihat. berat baby 500 gram lebih. kelihatan macam sempit je dia duduk dalam rahim aku.. nampak kaki dia dah mengadap ke kepala.. hehe.. dan masa dok sebok-sebok nak tengok anu, sekali baby menguap.. nampak lidahnye yang kecik itu.. Ya Allah.... kagum!

berat aku pula makin bertambah, sebelum ini 47 kg, selepas ditimbang untuk bulan ini, beratku 50.5kg. wahahaha.. nasib baik buat check up kat private, jadi tidak dimarahi oleh nurse atau doctor, cuma doc mintak minum air masak banyak-banyak... baek lah doktor!

dan kali ini, aku diberi ATT, suntikan tetanus.. apa tujuan suntikan ni? setahu aku, tetanus ni untuk elak kancing gigi (kot)... jadi, kite kan banyak gune barang yang entah apa-apa, kebersihannya tidak dipastikan baik atau tidak.. jadi, marilah disuntik ye! hehe. sakit ok. sampai hari ni lengan aku tak boleh di sentuh dengan kasar... kene gosok-gosok manja...heheheehe... bulan depan kene suntik lagi sekali.. oh oh oh~



kirenye macam gini lah baby duduk dalam tu...tapi sebab dah nak masuk 23 minggu, kepala dia dah ke atas... kenapa dia menguap..entah la...hehee... =) tiap-tiap pagi, tengahari dan malam dia akan mula tendang-tendang. apa rasenye? peh, geli lah! memang geli...tapi bahagia...! anak ku sihat dan membesar bagai johan ye!

dan aktiviti hari ini pulak... membelai ramos tercayang! maklumlah, masa kat JB hari tu, no plat jatuh, jadik selamba badaks je kami dok bawak ramos tu ke hulu dan hilir tanpa no plat. bila ade sekatan, abang polis tanye, ape lagi, berlakon lah~ hehe.. so tadi pegi la uruskan ape yang patot..=)

alhamdulillah... ade sikit rezeki, baik pulih dan belai sikit ramos yang sebelum ini terbiar.. sampai ade yang kate ramos ni aquarium... pastu bulu mata ramos pun ade yang tercabot... dah dipasang balik...kesian ramos kan..kan kan...hehehe..

dekat 3 jam jugak la tadi.. fuh!
lenguh pinggang! tapi lepas tu encik suami tersayang belanja kek kat secret. jadi.. pinggang dah tak lenguh! heheheheehe...=)

ni la rupe ramos sebelum... selepas lupe nak amik..hehe.. macam nak terbang dah!

hehe..lepas ni boleh eksen dengan ibu, maklom la kete dia dah siap bela awal2 dah... heheeh.. =) ahad ni ibu datang..tak sabar pulak... seronok dan sangat bahagia sekarang ni... =)  dan esok pulak.. mahu berparty dengan sahabat sekolah ku...  semoga party esok hari berjalan lancar.. =)

mahu tidur awal, keletihan lah hari ini~ <3

Ahad, Disember 05, 2010

kalau orang bagi, kite amik, tapi jangan kite main amik jerrr~

zaaazzzz~~

tetibe nak tulis kat sini sket..
orang berbudi, kite berbahasa, orang memberi kite merasa.. okey~

kalau orang bagi, kite hambik.. hambik je tau.. kalau tak nak takpe, boleh tolak..
tapi mak aku dah pesan awal-awal..
kalau orang beri, kite terima je walopon kite tanak...
takot nanti orang kecik ati ngan kite....

tapi, kalau bukan barang kite...
jangan la main hambik je kan...
jangan la suke hati je buat harta koleksi peribadi sendiri...
dan jangan la buat cerita kedai kopi~
abes ko kona sana sini.... kesian jek...

kecuali~~ itu harta ko gune duit ko sendiri..tanpa pertolongan DUIT sesiapa...
okay?

kemudian... nak mintak tolong sangat-sangat jangan la nak diungkit ape orang tu dapat, ape yang orang ni ade..
kene la ungkit ape yang AKU (bace: diri sendiri) DAH BERI... rasenye macam selalu je meminte kan..kan kan... =)

macam -macam lah hai~~ susah gak nak tegor.. kang tegor lebih lebih jadik lain pulak kan...

so.... ade aku kesah...? haa..
jangan sampai aku isyhtihar perang sudah la...kuikuikui~~~


nota kaki busuk : saje jek ni.. emo semacam! haha.
harap jangan terasa okeyh~

Sabtu, Disember 04, 2010

kawan baek saya nikah hari ini!

kan best ade henpon canggih!
dapat update blog terus dari henpon kan kan kan~!

oh, baru siapkan touch up manik kat baju nikah kawan ku
tengahari, lepas zuhur dia akan menamatkan zaman dara nye~~~

pewwittt!

semalam pegi MAHA, naik traktor tu, dah macam kambing masuk kandang je aku tengok..hehehhee
sungguh tidak seswai untuk ibu mengandung!

okey~
nanti upload dengan gambar nikah yang best2~

Air ketuban bocor??

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsi pengalaman bersalinkan anak yang keempat pada September 2016 yang lalu. Sepanjang proses mengand...