Jumaat, Januari 29, 2010

Kalimah ALLAH

ASSALAMUALAIKUM....

tadi bukak email....jarang bukak email yang satu ni...
ade dapat email, seorang kawan yang hantarkan pada saye...
ade akal..pakai~






p/s: sudah2 la..
jangan kelirukan lagi..

Selasa, Januari 26, 2010

arghh..!!

ya Allah..
berangan mase bawak kete tadi..
nasib baik sempat brek...
bas kat belakang pon bagus gak...cepat2 brek, tak hentam saye..

ya Allah..
terima kasih..

Alhamdulillah..

Isnin, Januari 25, 2010

isnin yang kedua

fuhhhh~
last monday, lapor diri..it was like...what?? me? late??? haha..padan muke ok..saye lewat hari pertama kerana saye tidak tahu pekan kecil itu akan jem pg2..sebab..disitu...ade sekolah 1 malaysia..huh~
ok.terlepas perhimpunan yang pertama...T_T
then, kene start masuk kelas ASAP...relief pon memang perkara wajib lah..1st time jumpe students..huhuhu..debar..dupdap..dupdap...tapi end up...macam best~!

ini adalah isnin yang kedua.
oh~ isnin takde kelas mengajar..but, WAJIB ade ganti class..takpe...takpe..=)
tadi, saye buat game main cube yang ade colour2 tuh..
irfan, haziq dan amirul (kot?)...dorang selesaikan cube tu dalam mase less than 10 minutes..fuh~
baru form 1 tu...
pastu dah main sangat sampai kelas bising, ape lagi, tunjuk la kuase ni..rampas cube tu...dahh...menangis pulak....adehhh..
ok..ok..
harap minggu ni lebih banyak perkara best! esok jaga budak2 berlatih sukan..
chiow~!

Ahad, Januari 17, 2010

esok praktikal

haih...
wish me luck all~!
esok akan dimulakan dengan permulaan yang baik
takpe lah susah sikit berulang..nak buat camne..

go ustazah molisa go~!

=)
p/s~ ustazah sebab skolah agama..then kene hafal lagu skolah..dalam bahasa arab..yeahh~!

salam~

Rabu, Januari 06, 2010

Air mata RASULULLAH SAW

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah, ayahku sedang demam', kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.
Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?'
'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan.
Seolah-olah bahagian demi! bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.
'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.
Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.
Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.
'Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?', tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.
'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu.
'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,' kata Jibril.
Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi.
'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?'
'Jangan khawatir, wahai Rasul ! Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat
Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.
Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik.
Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.'
Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.
'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?'
Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.
'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril.
Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi.
'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.'
Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi.
Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, ! Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku'
'peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.'
Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.
Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.
'Ummatii,ummatii,ummatiii?' - 'Umatku, umatku, umatku'
Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.
Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?
Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi
Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.


Kisah ni disampaikan melalui email..=)

Isnin, Januari 04, 2010

Jumaat, Januari 01, 2010

kenangan manis

salam semua..
semalam adalah hari terakhir hubby di UPM..
semalam juga, kali terakhir kami makan2 bersama keluarga opis di ZD..seronok..=)
ade pari asam pedas, ikan bakar, kuah asam, ayam panggang, kangkung goreng, tempoyak...semua best~!
that time..memang tak rase ape2 lagi..
rase nak melantak je..hehehee....

bila jam dah pukul 5.00petang...
masing2 dah nak balik...sorang2 wish goodbye, n goodluck..
yang tak rapat sangat memang tak kisah...sebab tak de perasaan sgt..
dengan orang yang selalu amik berat dan rapat tu yang buat kite rase sedih..
mula2 cikmat, dia banyak bagi pesanan kat hubby..kat molie pun..dia nasihat gak..dia memang bos yang baik..tak pernah jumpe bos sebaik dia..yang sangat ambil berat, dan jujur menjadi ketua...dan dia sangat happening~!!
cikmat ni suke wat keje2 yang best waktu masa rehat dalam pukul 1 -2 petang tu...
macam2 aktiviti, masak2 ade, kait buah pelam ade, kait buah durian..?, BBQ...aduhai...ade aje...=)
yang seronok, dia la tukang buat semua tu...kami ni hantam masuk mulut je...
dan, dengan beliau lah molie belajar buat kerabu mangga...serius~!! sedap gilos~!!!
cikmat...molie n hubby akan rindukan cikmat..
selesai berborak dan segala macam pesanan terakhir, beliau berlalu...
kami berdua memerhati dari belakang, molie lihat ade air mata bergenang dimata hubby..
molie tau..dia sayang sangat2 kat cikmat....=)
walaupun hubby keje kerani kat opis tu, tapi cikmat tak pernah layan dia sebagai kerani...cikmat latih hubby sebagai officer sebab beliau tau, hubby degree holder..bukan hanya ade SPM...=)
alhamdulillah..tunjuk ajar cikmat...terima aksih cikmat...jasa dia bukan kat hubby je..molie pun terasa..mana taknya, masa sem 1, molie kene tanam jagung,sayur dan ternak ayam...cikmat gak yang beri buku lama yang dia ada..walopon dia sayang sangat2 dengan buku tu...dia still bagi molie guna...sampai sekarang pun dia masih nak bagi buku yang berkenaan dengan ape yang molie akan gunakan untuk mengajar suatu hari nanti....terima kasih cikmat...
ada 2 orang kakak yang buat opis hubby huru hara...sorang kak shawal dan sorang lagi kak ayu..
time makan, dorang ni mesti duduk sebelah menyebelah..sebab senang nak berebut makanan...hehe...gelagat dorang selalu buat opis tu ceria...
molie selalu lepak opis sebelum dan selepas kelas...jadi, dah selalu sangat ngan dorang..
last person yang kami jumpe semalam kak ayu...kak ayu lambai kami, tapi dia tak toleh kat kami langsung, katenye dia takley nak tgk muke kami...nanti dia sedih...mase tu air mata molie dah meleleh dah...lihat muke hubby pon sebak je...molie tau dia sedih....
lepas packing all stuffs...hubby kunci pintu opis kali terakhir...tiba saat meninggalkan opis yang best tu....kami berlalu meninggalkan UPM....kedua-duanya diam...tak bersuara...

lepas ni...dah takde orang nak amikkan galah yang dorang sembunyikan atas atap opis...
takde orang nak amikkan buah pelam yang jatuh dalam longkang..
takde orang yang panjat pagar dan tunggu buah pelam kat seberang jalan..
takde orang nak teman tunggu buah durian gugur...
tak dengar suara kakak2 yang suruh molie buat air...
suara cikmat mintak tolong rebuskan daging sampai blackout satu opis..
suara cikmat tanye soalan pelik2 pasal pertanian...

semuanya tinggal kenangan..
sebuah kenangan yang sangat manis....
semoga kite jumpe lagi satu hari nanti....(T.T)

Air ketuban bocor??

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsi pengalaman bersalinkan anak yang keempat pada September 2016 yang lalu. Sepanjang proses mengand...