Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2012

tanda dah ada!

Ya Allah...
Permudahkanlah proses kelahiran anak ku ini...
Berikan aku kekuatan untuk melawan rasa sakit....Ya Allah...
Permudahkan segalanya...Amin ya rabb al amin......Published with Blogger-droid v2.0.8

excited nye!

Imej
yeay! dua tiga hari lepas order benda ni dengan TSV... hari ni katanya akan sampai.. dan boleh collect kat klinik...yeay! yeay!

hamboi... abu ngan gegel.. mentang-mentang papa mama nak masuk rumah baru... awak pun dapat toilet baru... perghhh.. harge punnnn... aduhai.. nasib baik diluluskan bajet tu.. kalau tidak.. melopong la mama ni..

moga lepas ni, papa boleh tulun mama bersihkan hasil kumbahan kamu berdua masa dalam pantang nanti...

hikhikhik..

tq sayang sebab bagi ai beli untuk makhluk berbulu yang gojes itu... :)

setengah jam dalam kereta

assalamualaikum... :)

dugaan kontraksi lagi hari ni... sepatutnya ke klinik.. last-last end up, duduk dalam kereta selama setengah jam! sampai adam meraung-raung sebab "kenapa mama tak bawak kereta ni????"

mesej suami.. tapi biasa lah..mana boleh dia nak balik awal..
last aku putuskan, baik masuk porch rumah balik... kene baring ni...
mesej pada sahabat untuk maklumkan kepada sekolah ketidakhadiran aku...

tadi, ke klinik..
alhamdulillah...semua ok..
kandungan nak masuk 38 minggu..
tekanan darah....
berat naik lagi...mau jugak aku bersalin minggu ke 40 nih!
air kencing pun ok..
jantung adik pun normal...

doc jame check perut..
kat atas dah kosong kata doc jame..

suami tanya, bila baby nak keluar ye doc?
doc jame gelak je la..

bila-bila je la baby rasa nak keluar.. :)

sungguh, aku dah tak larat..
berat pun dah 65kg ni..
mau kaki jadi kejang bila asyik ke hulu dan ke hilir..
duduk lama-lama, bila nak bangun
macam kenderaan berat di lorong kiri tuuuu... yang tengah naik bukit tuuu…

penangan basuh lantai bilik air

Assalamualaikum!
isnin cuti peristiwa... seronoknya tak perlu ke sekolah... :p tapi selasa dah kene pergi sekolah... wawawaaaaaaaa...
jadi, ambil kesempatan mengemas di rumah baru yang tak berapa nak baru laaaaa... kalau tak, mana nak kemas2 rumah baru nih!!!
bilik air di luar memang dah cantik sebab kami renovate siap2.. bilik air kami ni haaaa yang huduh sungguh rupenye.. kalau ikutkan suami, dia nak tukar semua sekali! tapi, macam membazir je bagi aku.... kos nak bukak, pasang tu yang mahal... barang boleh cari yang murah jerrrr....
ni...nak jadi masalah problem.. suami bilas kain yang ada kandungan chemical kat sinki dapur.... waaaaaa... sudah sangat huduh rupa sinki tu...belum rasmi lagi... macam-macam dah cuba nak kilatkan balik... tinggal esok nak try guna sabun mandi lah...bikarbonat powder lah... tak tahu lah hasilnya macam mana... sedih!
frust menggosok sinki..aku ke bilik air kami ni haaa... duk menyental lantai bagai...bukan apa...aktiviti mengecat hari tu... suami just ba…

ibu mengandung gigit ais takpe kan?

assalamualaikum....
masuk minggu ke 37.... huwaaaa~ sebenarnye, penat jugak ye mengandung dari awal tahun! hehehe...
sejak kandungan ke dua ni...aku suka sangat gigit ais.. entah lah kenapa...kadang-kadang, nampak ais tu macam kaca, lagi laha ku geram nak gigit!!!
suami pun asyik tegur je.. tak elok katanya... aku cuba nak berhenti, tapi tak boleh... haiiyyaaa!! jadi gian kalau tak gigit ais satu hari! masa mengandungkan adam, takde la macam gini... aduh... gigit pun dah sakit sebenarnya...tapi ikot jugak dek nafsu! hmm!
nak gigit ape pulak ye untuk elakkan atau kurangkan gigit ais ni? kat rumah pulak, ais ade aje 24 jam! adoi....
:p

satu hari berkontraksi

assalamualaikum!

aduh... aduh...

dari pagi dah mula perut memulas....sakit memang sakit...terpaksa aku abaikan sebab nak masak untuk adam, mandikan adam...nak dukung dia lagi...makkk aihhhh!!!

sampai di sekolah pun masih sakit...
jalan terkepit-kepit!

oh! penangan sungguh!
kawan-kawan yang tengok keadaan aku pun dok risau..
kang terberanak kat sekolah..
malu jerrr....

time balik..masa drive memang mencabar..
bila kontraksi tu datang...
umang aih!

masa ngandungkan adam takde la macam ni...

mungkin sebab selalu sangat dukung adam yang 9kg tu...
alahai...

adik sayang...
mama ready tak ready...
mama MEMANG  kene ready...

tapi sabar dulu lah sayang...
bagi mama kemas rumah dulu...
biar kite masuk rumah baru..
best sikit... :)

mama pun tak sabar jumpe sayang...
papa target sayang keluar 3 oktober 2012...
mama ok je..

:)

janji keje sekolah mama semua siap..
kalau tak siap..
hati mama tak senang la...

pump pun mama tak servis...
lepas ni baru servis kot...
mama....mama.....






yeay!

yeay! yeay! yeay!

lompat sambil berlari lari anak... ehhhhhhh

rumah dah siap cat!

tinggal nak kemas barang, angkut masuk rumah baru..

cari beberapa perabot yang perlu dulu..

katil adik
katil mama papa
meja makan (dah jumpe...tapi.........)

nanti dah lepas pantang carik lagi..

tak sabar!

tapi kene sabar!

turning into 36 weeks

assalamualaikum!

ho! tajuk tak nak kalah kan? omputeh gittew..hehe
esok genap 36 minggu kandungan kedua aku ni... aduhai...bukan main aktif lagi si kecik ni.. perut bergelombang habis la kalau dia menedang, buat guling2 tu... senak jangan cakap la... sampai ade satu hari... masa aku nak reverse kereta, terlanggar divider longkang! nasib baik tak de kesan...alololooo...macam2 anak mama sorang ni....

next week, aku akan mulakan rutin check up seminggu sekali...sampailah anak ni dilahirkan... moga sihat2 lah semuanya... moga dapat bersalin normal macam anak sulung aku, si adam!

kali ni sama jugak lah, bersalin di hospital serdang, insyaAllah...

kepada kawan-kawan yang dah selamat bersalin, tahniah korang! selamat berpantang, selamat menyusukan anak secara eksklusif sampai 6 bulan.. yang takde susu dari awal, jangan down...usaha lagi..mesti ada punya! kalau awal2 dah negatif, memang hasilnya negatif!

semoga kerja di sekolah dapat disiapkan dengan jayanya sebelum baby dilahirkan....risau a…

kesian adam...

Adam muntah lagi
Berak cirit lagi...
Kesian adam.....Esok, kalau masih teruk
Kene bawak pergi hospital...
Nasib baik makteh adam ada kat emergency...
Senang sikit....Adam...
Cepat sembuh....Published with Blogger-droid v2.0.8

sesungguhnya....

Imej

macam mana nak pregnant?

Imej
assalamualaikum!
haaaaaa.... disebabkan aku ni kemain lagi beranak setiap tahun.. *alaaaa..baru nak masuk anak ke dua.... jadi, selalu kawan2 datang bertanya soalan cepuk cemas ni kat aku... mungkin salah satu nye sebab member2 kan.. jadi takde segan sangat nak borak tanye itu ini.... :)
tadi, kawan berbangsa cina, baru tahun lepas mendirikan rumah tangga datang jumpe aku.... soalan dia "camane nak dapat baby eh? saya dah cuba dari bulan enam ni...." sambil senyum malu2...
aku gelak je la...sebab aku bukan pakar pun... rezeki Allah bagi... time planning pun dapat... cemane kan? alhamdulillah laaa... :)
aku pun bagitau lah...
*okeh, ini warning ya... budak2 jangan baca sambil dok pikir benda tak senonoh!
ini teori aku... mula-mula awak kene tahu pusingan ovulasi awak..  kalau saya 28 hari memang tetap...
oooooo...kata sahabat...
kata lah jadi kite akan anggap hari 13 dan 14 dari hari pertama period tu adalah waktu subur...
alamak, ni nak kene lukis2 jadual ni... jap... 

ok..r…

demam virus yang jahat!

assalamualaikum...

aam dah masuk 1 tahun 5 bulan... sebulan lagi adam dapat adik!

hari ni, tak dapat ke sekolah lagi... terpaksa susah kan kawan-kawan untuk ganti kelas aku lagi... hmmmm

adam, muntah-muntah jam empat pagi tadi...
sampai la masa di klinik pun muntah air..sebab dah takde ape dalam perut dia..
aku stopkan susu sebab tanak dia muak..
tanak dia muntah lebih teruk....

di klinik, mula-mula adam aktif..
main sana sini..
naik motor la, panjat gelongsor la
kemudian datang kat aku..melepek terus...
masa mula-mula daftar dia dah muntah..tapi sikit je..

jumpe doc, doc amik suhu...
adam dedar sikit..
adam demam..
aku check suhu dia kat rumah pun mmg adam demam..

dok tanye lah itu ini..
adam kene cirit birit sekali..
jadi adam demam virus..
virus apa, tak tahu sebab banyak simptom..

kalau muntah2 berterusan kene bawak g hospital lah..
doc tanya, nak timeslip ke nak jaga adam hari ni?
dah tentu aku nak jaga anak aku..

bukan tak percaya pada pengasuh..
tapi kesian pulak kat budak2 kat…

Gigi dan hidrosil

Imej
heh~

assalamualaikum... ^___^

seminggu yang lepas, adam demam on off...
sekali tengok dia sengih, laaaaaa
ada gigi geraham rupanye...

sekarang ni, gigi adam dah ada 9 batang..
fuh, kalau mengigit. naya jugak...

tak tahu lah kalau aku masih susukan dia...
mesti sikit2 je menjerit...

sekarang adam ada satu lagi penyakit...
hydrocele...

actually, memang belah aku pun ada..
belah suami pun ada history ni..

nampak cam normal...sebab adam tak sakit...
cuma telur je besar sebelah...

bulan sebelas ni ada appoinment lagi di hospital serdang
kalau teruk, bulan 12 akan ada small surgery la kat adam...
buang cecair tu...




untuk pengetahuan semua...hidrosil ni lain dengan hernia (angin pasang)..angin pasang ni boleh menyebabkan gangguan pada usus...hmmm..harap2 adam ok..
semoga semuanya ok!

oh pantasnya!

Assalamualaikum!Sekejapnye masa berlalu....
Dah masuk bulan september...
Kerja yang sepatutnye disiapkan pada ogos pun tertangguh...Kandungan pun sudah masuk 34 minggu...
Yang tinggal hanya 6 minggu...
Wah, nak kene betul2 kejar ni...Pbs....
Kerja kursus anak2...Ya Tuhan....Moga kesihatan baik2 aja...
Akhir2 ini sudah tak larat memanjat tangga...
Duduk lama pun lenguh..
Selalu terlupa diri ni berat...
Tapi masih berdiri bila mengajar...
Hmmmmm.....Minggu ini akan bekerja 6 hari seminggu...
Semangat! Semangat!^_____^Nak makan red velvet yang diambil dari sahabat petang tadi lah!
Nyummmyyyyy!Published with Blogger-droid v2.0.8