Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2010

sendirian lagi

esok,
31 mei hingga 4 jun, 5 hari. L I M A. 5.
sendiri lagi. kene tinggal. encik suami ke RISTEC, berkursus.. huhu.. dulu, seronok mase dia kerja kerani kat UPM.. duduk rumah je...balik rumah tidak mengeluh kepenatan. demi sesuap nasik. ewahhhh!
sekarang, banyakkkk keje dia. kesian memang kesian. tapi apelah daye aku. nak membantu dalam kerjaya beliau, tidak lah termampu. jadi. aku buat yang terbaik sebagai seorang isteri. ehem..ehem...~ batuk pulak~

ok. semalam ke RISTEC kan. kepada yang tak tau leh baca sini. kepada yang tak pernah sampai ke PD, boleh la gune info ni. rasenye mudah je nak ke sane. ^_^
sebenarnye ini kali pertama kami memandu sendiri ke PD. Port Dickson.
dalam perjalanan, aku dok menyebut nama port dikson ini banyak kali. sambil membaca signboard sekali sebenarnya. aku terfikir untuk memelayu kan perkataan itu, hasilnya. hemburan hilai tawa dari ensik suami. katanya aku ini lucah~ oh??

aku pisah pisahkan perkataan itu menjadi begini.
sila isi tempat kosong dengan ba…

sudah lama saya tidak ke sane

Imej
salam semua.
hari minggu sangat penuh dengan undangan perkahwinan.
yeah..
ramai dah yang menamatkan zaman bujang.
aku antara yang terawal la kot..
hehe..

kepada kawan2 yang mengundang tu,
tapi aku tak hadir, aku minta maaf la ye.
bukan tanak datang.
yang aku boleh hadir2kan diri, aku akan pegi..
mane yang tak sampai tu..
harap dimahapkan lah ye... =)

seronok bila dah berdua, dengan ikatanh sah ni..
rase lebih tenang, tidur kompem lena..hehe

lagi satu, sume bende kite share ngan pasangan kita..
alhamdulillah, aku dapat pasangan yang sangat memahami
menyayangi aku sejak dulu..
dulu hingga kini..
mane yang kurang tu aku anggap keistimewaan dia..

semalam pegi wedding kak hani dan abg zairy.
kakhani kelihatan manis dengan baju putih berbunge purple..
majlis lewat sedikit, pengantin lelaki lambat sampai..
sedikit hambar sebab takde bunyi kompang..
eh, sebok pulak komen majlis orang...

tahniah buat anda berdua ya!

lepas majlis, kami bergerak ke PD, bukan bersuka suki..
sebenarnye mencari RIST…

tak jadi lah pulak. banyak perkataan pulaklah pulak.

hmm..
siap2 masak
kejut asben makan

tetibe beliau cakap " papa rase tak jadi lah balik"

hmm.. ok..

tak jadi balik jb.
mebi minggu lain.

oh, tadi tengok tv3,
40 terkaya di malaysia.
kalo hasil bersih rm110 juta baru boleh tersenarai masuk forbes amerika kot (kompem salah fact ni)
gile lah.
banyaknye duit.
juta juta
kasik la aku sikit.

dapat 1 juta pon ok.
sedap dah tu.

berangan.

teringat kata2 asben aku pada satu malam yang hening
berkenaan MLM

"kawan mama yang buat MLM tu, dia berjaya....tak semestinye mama pun boleh jadik macam ni... ibaratnye begini... dalam satu pasukan bola sepak, ada posisi masing masing. jadi, ada yang menjadi striker, goal keeper. ada yang hanya simpanan...mungkin kawan mama tu striker yang berjaya, hebat. mama pulak hanya simpanan. ape pun, kita kene bersyukur ape yang kita ada. kaya tak semestinya membuatkan kita bahagia.."
ok. nak sambung tanda paper KHB dan PA.

JB

hai sume.
kejap lagi nak balik jb.
lame tak balik jb, tak balik ipoh.

hmmm..

semoga perjalanan kami selamat.
semoga takde aral.

balik jb.
mesti banyak je agenda nih.

kire duit.
kire duit.

cukup kot.

aku tak keje.
lambat pulak diri ini nak bergaji,
ish.

orang lain dah lame dah bergaji.

sekian.

geram la pulak~!

semalam sape tengok aduan rakyat?

ohoh~!

mengujakan jugak tajuk semalam.

nak nak bile naik nama RISDA.
bukan aku yang keje. laki aku.

penduduk asli di pahang (lupe lokasi yang tepat) bengang sebab tanaman berkelompok mereka tak berhasil.
bukan pokok yang naik, hutan pulak..

" kami dapat anak pokok yang dah mati, macam mane nak tanam.." kate sorang wanita asli yang berumur

huh....? yaka?

sorang lagi kata yang mereka still terima bekalan seperti baja dari RISDA...so...?

ok, sepertimana fahaman aku,
tanaman berkelompok ni dibuat secara berkumpulan.
maksudnye tanah itu digabung dan dikongsi dalam usaha tanaman berkelompok itu. maknenye disini,
RISDA memang akan memberikan bantuan,
yang usahakan, kamu ler wahai orang-orang kampung sekelian.....!

" RISDA yang memegang pen, kami di orang asli....bla..bla..bla..." nyaring betoi wanita asli itu bersuara, dengan gaya tangan bersalut gelang emas yang tebal tebal....

ok. RISDA  bukan takat pegang pen, sebenarnye RISDA  bagi …

hari ini saya kene saman pulak

ye.
sakit hati.
jadi
untuk tidak menyakitkan hati
aku buang tiket tu. lantak lah

dia detect ke ape ke
malas nak layan
dah tau situ port banyak bank, kedai makan, bla...bla...bla..
apesal paking moto yang berlambak??

tensi betui!

bikin hati panas~

ok.
sudah

erm..
macam hari jadi seseorang je hari ni.
sape ek?

hehe..

hepi beday!

ini dia si jali jali~~

Imej
nah, ini dia asam pedas ayam. asam memang dah asam. pedas je kureng kot.
layan lag gamba keh. cubaan dengan jayaannye! laki aku kate sedap. buktinye dia tambah 2 kali (itu pun nasik habis) hehehe..
boleh la masak tuk kenduri kawen. ala..kekwat masak sikit dah kecoh, lalalala~~
ok. next menu pliss!

Clean and Clear kan diri mu~!!!

semuanye begini~ korang bace ni ok.


The CLEAN & CLEAR "Top Best Friends Models" search is here!! You and your best friend could be the New Faces of CLEAN & CLEAR!!! It's so simple to join:

1. daftar

2.upload gamba kamu

3. Undi, dan minta kawan2 undi gak tau

http://apps.facebook.com/cleanclearmalaysia/


Be the top 15 models in your country! Tell your friends to Vote!

Then, the Panel of Juries will choose the country's representative to compete with 6 other Asia countries' representatives in CLEAN & CLEAR Top Best Friend Models 2010.


Objective: Spread awareness to 5,000 youths by sending them to campaign website


Duration: 24/05/2010 onwards


sape yang berminat nak join ni.. sila click kat sini k..=)


Clean and Clear

hari ini saya puasa

Imej
eh?
puasa ganti pon nak kecoh ke?
bukan...

pagi tadi tak sahur.
sudah biasa perut begini.
memang takkan berasa lapar kalo aku dah niat nak puasa.
cuma, bulan Ramadhan
aku akan bangun sahur, dapat pahala...kan?

semalam makan nasi putih, dengan ikan rebus, plus kicap (ade bawang dan cili)
fuhhhh~ sedap beb..
thank u to mama sebab bagi idea yang bernas ini.
aku rase cam nak pindah kat rumah beliau..hehe
lapa je bertandang.
huh~
jenis tak tahu malu betul!
ok
sudah.

pagi tadi, macam biasa lah.
bangun, bersiap, solat,
kemas2 katil dan terus gerak ke sekolah tercinta. heh~ -_-

eh, macam ade tak kene je kan.
radio?
dah pasang
aircond?
eh, sejuk semacam dah ni
erm..
ape lagi?
oh...
hari ni lupe nak kunyah gula-gula getah.

sambil membuka dashboard,
aku capai botol chewing gum tu
ambik sebijik
selamba je...
kunyah
kunyah
kunyah..

segarnye mulut..
manisssss~~~

eh..?
laaaaaaaaa...
kan aku pose ari ni????

sambil tangan cepat2 keluarkan chewing gum yang dah bergumpal tu
ish, nak letak mane ni?
cubaa…

tahniah lagi!

Imej
helllloooooooooooooooooooooo!!
morning semua!!
wah, tinggal hanya kurang 2 minggu lagi nak bercuti.
sangat2 tak sabar.
sebenarnye, dah lama tak bercuti.
lepas kawen tahun lepas.
tak sempat nak pergi bulan madu.
sangat busy dengan kelas. exam. -_-"

sekarang, dah habis semua tuh..
erk, belum lagi.... hampir2 nak habiskan.. tak sabar nak rehat2 kat rumah bangun pagi, tengok tv, main ngan kucing tak payah pegi keje.. wah! sangat heaven!

ok. semalam birthday bapak mertua i. happy birthday papa! sorry tak dapat balik jb for celebrating ur birthday. kitorang tak sehat.
dua2 melepek.
bangun tido pun bukan pagi dah.

huahuahua~~

btw, tahniah untuk kawan kami, ruzana dan syahril yang dah selamat menjadi suami isteri semoga bahagia ke akhir hayat. sama2 lah menjayakan hubungan ini yea. happy for both of u
sorry sangat2 kami tak datang,
kitorang tak sehat... mmg tak sehat, -_-"
bukan ape, u ols datang wedding kami aritu,
hmmm..
tahniah babe!
u look great on that day!
*gambaq curi dari farahdayana*

kisah sedih

alkisahnye begini, ade seorang wanita mengandung, dalam 2 bulan lebih.. dia baru balik shopping, sambil menolak troli yang sarat barang2 dapur tu,. dia waving kat aku.. sebab wanita tu kawan aku. aku pon wave kat dia balik.. sambil tersenyum mesra . . .
tiba-tiba . . . . . . . . . . . .
troli yang dia tolak tu meluncur laju.. dalam masa yang sama...... tangan dia tak lepas troli tu menyebabkan dia tertarik sekali untuk meluncur laju menuruni kawasan yang agak berbukit tu...
dengan amat pantas, ade sebuah 4 wheel drive lalu... warna silver.. menggilis wanita mengandung tadi...
aku dari jauh hanya mampu memerhati kejadian terkedu, satu suara pun tidak mampu untuk aku keluarkan terlalu terkejut.
serta merta wanita tersebut meninggal dunia kerana pertumpahan darah yang banyak berlaku..
sedih. suami wanita yang juga aku kenali tu datang ke tempat kejadian.. kelihatan dia pun terkejut. tidak mampu memberi apa-apa respon.. hanya memegang tangan isterinya.... menatap wajah isterinya yang dilumuri darah..
aku menangis kerana mengen…

juara atau tidak, ia tetap seekor katak

Imej
ahhaaa~

Tertengok k...hahaha

*credits to m u r a i . c o m*
tahniah buat shahir. rasenye nak amik kata2 seorang kawan kepada kawan dalam FB tadi..
dia bagi perumpamaan macam ni..

" ibarat sekumpulan katak memasuki pertandingan nyanyian, juara nya mestilah seekor katak di antara katak2 itu, jadi..juara atau tidak..ia tetap seekor katak~ "
phewww..~~~

sungguh mendalam perumpamaan itu.
tapi takpe, shahir lelaki, selagi dia tak buat perkara2 yang tak senonoh, ok le tuh!

p/s: jangan marah ye peminat shahir!

khasiat buah-buahan

Imej
pelam gajah.
buah jambu
hari buah sedunia. hari ni lunch dengan buah. bukan ape. sebab kami berdua tak sihat. dari pagi melepek je. so, terpaksa makan buah je. nak masak atau beli tak larat. tapi online...mesti lah larat kan.... buah yang kami berdua habiskan, jambu, ada 2 jenis...then mempelam gajah. ye kot. haha...nasib baik ade buah dalam fridge. kalo tak..kebuluq la kami. sebab biasenye malam sabtu ni pegi pasar borong......
nampaknye, kami berdua dah ok sikit. sikit je. nasib baik tak demam. kalo lah demam. susah tu. jom kite bace sikit ape khasiat buah jambu dan pelam ni.
buah jambu vitamin C, A kaya dengan serat air (opkos la) anti radang hentikan pendarahan
buah pelam air serat vit C protein lemak karbohidrat fosforus
wah! banyak sebenarnye khasiat. korang nak lebih, sila google k. apa2 pun. makanan yang kita amik kene seimbang ok. baru ade ummppphhh!! hehehe..
rajin2 kan lah diri makan buah ye kawan2..
nah, layan gamba gegirl tengah tido tadi...


nyenyak gile!

sarung bantal kene curi!!!!!

oh~
sangat marah!
kenapa lah wahai jiran2 ku sekelian?

dulu...seluar jeans laki aku..
kali ni, sarung bantal pulak?


adehhhhhh
bengang sungguh!!

kalo jatuh kene tiup angin...mesti ade kat bawah...kat koridor mane2..
tapi takde..
sedih la dok kat kawasan macam ni...

nak pindah cepat!!!!!

bukak baju

haha~ 
saje je tajuk.

salam semua readers.
if ade lah, takde pon takpe.

walopon tengah pening2, sakit kepala,
i managed to tukar the baju of this tersangat~lah~buruk~belog.

ahhaaaa~

rasenye cam sweet like coklat la pakai this new background. =)
sangat suke ok. yang tak suke. apa ku kisah ~ (sambil nyanyi lagu ONE)

ok. tata.

p/s: amat, awak jgn perasan ok. haha. love u mak buyung!
credit to free layaout ni! thanks ya!

sakit lagi

sakit kepala ditambah dengan selsema..
demam tak pulak.
sangat tak selesa.
tetiba macam nak buang gegirl dengan adik.
sebab rase macam sakit ni alahan bulu2 mereka.
tapi tak sampai hati.
sedihnya...
cepat lah sihat!

apo den nak kato?

minggu depan, exam dah nak start.
sekarang semua tengah busy body packing soalan.
siapa yang dok buat semua bende2 tu?
eaaaa...mesti lah cikgu cikgi ni semua....

semua pun cikgu kene buat, dah memang keje cikgu kan...

so, tak ada guna lah kerani kat sini (perli nih)
bukan begitu, kerani ngan cikgu..mesti la beza bebanan kerja.. dalam bahasa inggeris ialah workload.
banyak ok.
berlambak.

kenapa kalo nak suruh kerani nak buat keje pun jadi macam serba salah.
baru je nak suruh,
dia dah buat muke..
ish, ko kan kerani, takkan keje2 kerani ni cikgu cikgi nak kene buat.
ko tu dah la duduk je..
mase rehat pun buat2 panjang kan... selambe je kua dari sekolah dari kol 1 pukul 2.30 petang pun tak nampak lagi tapak kaki ko...
bila suruh, then ko buat, mesti ade salah.

erm...
kalo tak tahu,
tanye lah
bukan ke komunikasi itu penting
bukan nak kutuk ko dalam belog aku ni,
tapi, sedar lah
aku dah beri kerjasama ngan ko
ko pun mesti buat macam tu
ni ha, aku suruh potostet,
belum abes arahan ko dah blah..
dah siap, kompem sal…

GUru Ganti

Assalamualaikum semua~!

erm, ape habaq....
sihat?
harap semuanya sihatlah ye.
sekarang waktu rehat sematara menunggu untuk masuk ke kelas.
P&P dah siap. jadi, ada masa untuk berbelog.
selama ni, tujuan aku berbelog adalah suka-suka. mungkin nak share info dengan rakan2 belog yang lain.
pasal politik, aku tak nak komen k.

ok.
sekarang aku menunggu untuk posting.
haritu, aku praktikal kat SMAN ni dari 18 jan 2010 sehingga 16 mac 2010.
3 bulan aku disini. minat mengajar dah semakin menyerlah. tapi teknik mungkin perlu lebih belajar lagi.

sekarang, aku guru ganti di sini.
seronok, thrill, kadang2 bosan, excited...macam2 la!
bila di sekolah, aku rase seronok, sebab ade macam2 bende baru aku lalui..
(mungkin aku jenis cepat bosan)
bila balik rumah, letak je kepala kat bantal, pufff!!
nyenyak sampai ke pagi wa cakap lu~
tak terasa badan tu penat..
sungguh...!

ok, sebenarnye aku nak share ngan korang pasal macam mana nak apply guru ganti..
saje je, kalo dah tahu tu, diam2 ok. yang tak tahu dan berminat leh g…

Selamat Hari Guru 2010

 Tahun pertama menjadi guru yang belum lagi diiktiraf..hehe..
at least sempat jugak merasa..tapi sambutan di sekolah akan dibuat pada 4 Jun 2010 nanti..
hari terakhir aku kat SMAN yang best nih! huhu..mesti nangis nanti...
aihhh...
hari ini 16 MEI maknanya..hari ini adalah HARI GURU!!!!

terima kasih kepada guru2 yang pernah mengajar aku..buat CIKGU ASMAH BINTI RIFIN aka my mom..hehe.. terima kasih sebab tak jemu ajar anak mu yang senget ini...

buat semua guru diluar sana, teruskan usaha kita mendidik anak2 bangsa..!
tugas guru tidak semudah disangka..
good luck untuk semua guru!!

p/s: tak boleh menulis panjang, sebab perut dah lapar..jom makan dulu!

sudah sepuluh bulan

Imej
alhamdulillah. syukran
sudah 10 bulan kami melayari bahtera rumah tangga..biase lah..aku ni kelasi kapal je..kalo bawak kapal terbang tu macam co-pilot lah!
sudah terasa asam garam rumah tangga..macam2 hal lah..seronok dan bahagia. kadang2...ade la scene gaduh2..biase lah..tipu lah kalo takde gaduh2..kecik2 ati... yeah..
semoga kami berjodoh hingga ke akhir hayat..hingga ke syurga..aminnnn

kali ini, seminggu aku kene tinggal..ok je..walopon tak sehat..
kene kuatkan semangat..
hmmm..
pagi tadi terbangun lewat..bukan ape..sebenarnye malas nak bangun..hahahaa~
adik dah gigit2 jari aku suruh bangkit mandi..thanks adik...! nanti mama belanje adik ikan rebus!

dari rumah pukul 7 pagi sampai skolah, 7.29 pagi..maknanya?
aku speeding habis pagi tadi... sian encik ramos...
kalo menurut pakcik google, jarak dari rumah ke sekolah..lebih kurang 38.9km.. tak jauh pon.. hehe

kat sekolah dah start tak sehat..
selsema, bersin2, batuk2,,
sebab ape tah ni...

hari ni dapat cover topics prinsip akaun form 4. lega.
esok f…

unwell

hubby takde.
tak sehat pulak.
tadi drive kete, ngantok sgt,
kete blakang sebok nak speeding..
hampir nak hentam..
bunyik honnnnnn kete wat sakit pale.
bodonye orang.
aku da bagi signal la!

cepat la sehat.
cepatla sayang balik.

=(