nak tahu sesuatu yang menarik?

pagi tadi dapat gak tengok siaran ulangan TV animal farm kat chanel ONE HD... hanye yang pakai estro beyond dan tv yang ade HD akan dapat saluran korea tu. hehehe.. cepat-cepat tukar okeyh!

kisah pertama pasal Sumy, kucing betina yang ada anak kucing yang sangat kiut miut~! Sumy asek kene serang oleh dua ekor anjing yang juga peliharaan tuan Sumy tu..lupe nama anjing tu.. tapi anjing tu takde la nak cakar ke...gigit ke....cume akan menyalak je.. sumy lak yang bertindak lebih agresif.....

rupanya... mase anjing tu mula-mula datang rumah tu, sumy adalah binatang pertama yang duduk situ, jadi sumy rasa terancam dan gigit leher salah seekor anjing tersebut. ye la, masa tu anjing tu kecik, sumy besar, bila anjing tu besar, saiz sumy pun same je...huhuhu..kesian..

puas la tuan rumah yang dok bela binatang ni buat untuk satukan dan baikkan kucing dan anjing tu... jadi TV animal farm yang rungkaikan masalah tersebut...

anjing dan kucing mempunyai perlakuan yang kelihatan sama, tapi bila ditafsir, sangat berbeza.
contoh :
anjing gerakkan ekor tanda dia gembira
kucing gerakkan ekor tanda menyerang

anjing tunjukkan bahagian perut (berguling) tanda menyerah
kucing tunjukkan bahagian perut tanda menyerang

jadi..memang kucing dan anjing susah nak baik...secara fitrahnya...=)

jadi, cara nak selesaikan masalah itu, ade la pakar melatih haiwan datang..jeng jeng jeng..

mula mula pasangkan sejenis alat kat leher anjing tu. bila menyalak,akan keluar semburan bau busuk yang anjing takkan suka...sekejap je bertahan..anjing akan terus je menyerang sumy bila alat tu dibuka...

cubaan kedua, sangkar yang ada penghadang.
sangkar tu pisahkan anjing dan anak-anak, serta sumy dan anak-anaknye.
mula-mula, anjing tak habis2 menyalak..
sumy diam je..kesian tengok sumy..
sejam kemudian..
anjing dah berhenti menyalak..

dan penghadang dibuka..

ape yang berlaku?

angjing terus meluru ke sangkar bahagian sumy..
tapi anjing tak menyalak..
sumy duduk sambil bersedia kalau-kalau anjing menyerang..

sangat ajaib!

anjing tak menyalak dan menyerang sumy lagi!
dua ekor haiwan ni dah baik dan berkawan!

memang sangat terkejut dengan perubahan itu~

sape kate anjing ngan kucing tak boleh baek?

nanti nak update pasal seekor anjing yang sangat setia pada tuannya. mak aku menangis tengok kesetiaan anjing tu...~

Ulasan

Nur Ardilla Najwa berkata…
salam, jemput join contest d blog saya.

http://jannatul-ardilla.blogspot.com/2010/11/game-for-fun-favorite-photo-contest.html

Catatan popular daripada blog ini

mari ganti tempat pasang plug yang rosak.

TAMAN BURUNG DI MELAKA

apa itu shingles?