Ahad, Mac 08, 2015

intergriti

assalamualaikum.

Intergriti.
pada aku,intergriti adalah sangat subjektif. macam orang beri dan terima rasuah,orang yang tak jujur dalam kerja,orang yang ambil kesempatan,orang yang membodek,orang yang buat sesuatu kerja kerana sesuatu imbuhan. itu semua terletaknya intergriti. perkara dalaman dalam keperibadian seseorang.

aku tak berani jamin intergriti aku 100% kerana aku manusia. nafsu aku akan memberat dari amanah. semua manusia pun begitu. jangan tipu!

siang tadi,aku wajib hadiri satu kursus intergriti di mana yang memberi talk adalah seorang tokoh guru tahun 2014. aku kagum sebab beliau bersahaja.telus dan sangat tepat. banyak kali dia buli pengetua dengan unexpected jokes. she is truely amazing. she is funny!

seorang bekas pengetua berpangkat jusa C,dimana kata beliau,tak pernah angankan dan impikan pangkat itu. beliau sangat ghairah dengan pendidikan. dimana intipati pendidikan adalah kasih sayang. aku sangat setuju dengan beliau.

intergriti di kalangan guru. pada aku, SANGAT BERAT. masuk kelas lewat sikit. dah kene caj, halau budak nakal,kene caj, masuk kelas tak mengajar,caj lagi,marah murid dengan kata-kata kesat, takkan tak kene caj? amanah berat woooo...

nak tegur memang tak berapa berani lah,risau tersilap tegur,mana yang iya,aku iyakan je lah.. aku faham sahabat tertekan,mana nak mengajar,mana nak kejar kerja pengkeranian.semua nak didokumenkan.nak fotostet pun susah! macam mana nak dokumenkan all these things?

kalau main letak je data murid, tak ke terganggu gugat intergriti tu?

sebenarnya kerja apa pun, semuanya perlu ada intergriti. perlu ada nilai yang positif.sentiasa fikirkan yang positif. maka akan datanglah segala perkara yang positif.

kalau fikirkan bab intergriti ni,aku rasa macam tak boleh nak tido. omg. makin berat rasa tanggungjawab aku. belum jadi pengetua lagi.

adumakaiihhhh..

letaklah intergriti seiring iman kita. tepuk dada,jangan terbatuk ok! :)

nak kongsi sikit gambar sekitar kursus tadi.

Tiada ulasan:

ADAB MENEGUR

Baru-baru ini banyak perkara berlaku dan aku simpulkan sebagai satu perkara yang memberikan aku sebagai satu pengajaran, tauladan dan juga t...