Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2011

sudah masuk 38 minggu

Alhamdulillah.....

kini kandungan sudah genap 38 minggu...
pagi tadi macam biasa..
check up baby adam..
tekanan darah biase..
rendah dari biase..
tapi doktor kata okey..
urin pon takde trace gula atau albumin..
doctor bagi MC suruh rehat...
dan saya memang berehat di PORT DICKSON!
YEAY!

baby sayang..
mama dah bawak kamu jalan merata-rata dah..
tapi bukan satu malaysia lah..
mama tak mampu..
sebab mama tak makan rasuah...ekekeke~
tetibe pulak kan!

4/4/2011
check up seterusnya..
kalau boleh
nak baby adam kua cepat-cepat..
mama tak larat nak turun naik tangga sayang..
kalau sekolah ade lif...
mesti mama suke sayang..

mama, daddy love u adam..
we both are expecting you!
nak tengok mata
nak tengok hidung
nak tengok senyuman
macam mama ke
macam daddy..

tak sabar tunggu hari itu tiba...

:)

kawan saya yang sama EDD sudah bersalin!

Alhamdulillah dan tahniah buat kawan yang sudah selamat melahirkan baby boi~
kami sama EDD, tapi rezeki dia dulu untuk menimang cahaya mata...

fuhhhh~
cuti yang aku harapkan pada minggu depan nyata hanya angan-angan...
takpe lah..
tunggu aku DG nanti..
tunggu jawatan aku sah nanti..

balas balik!

isnin check up..
buat follow up..
boleh ke tak nak rehat..

huhuhu..

Adam sayang..
cepat la keluar ye..
mama macam tak larat dah ni...
anak murid mama sume tanak bagi kerjasama...
asyik bising je...
puas mama  minta mereka diam..

jadi..
mama minta dengan Adam sayang pulak..
keluar lah cepat ye sayang..
mama teringin lihat wajah kamu..
hidung kamu
senyuman kamu..

semoga semuanya berjalan lancar
doakan semuanya dipermudahkan ye!

:)

false alarm

perghh
sungguh menyakitkan!
seharian menahan kesakitan...
Alhamdulillah...malam tak terasa lagi akan kesakitan itu

harap baby jangan keluar dulu
tunggu ayah pulang ye sayang

^_^

apa penyakit G6PD ni?

Imej
salam..

seminggu yang lalu aku dikejutkan dengan satu berita dari sepupu..
anak kecilnya tiba-tiba demam panas dan kencing berdarah..
keadaan sia anak yang pucat itu dibawa ke hospital..
setelah darah diambil dan dibuat kajian..
didapati si kecil itu alah pada kacang parang.

eh, tak pernah tengok kacang parang..
ni dia kacang parang..
selalu ada jual kat kedai tu kan..

yang buat si ibu sedih, bila anak kecil dia cakap
"myra nak mati..."

kalo aku pun melalak dah kot depan budak kecik tu..

untuk pengetahuna semua..
setiap bayi dilahirkan pasti akan mewarisi penyakit dari kedua-dua belah pihak..
mesti akan warisi..sebab bende ni berkaitan dengan genetik..
macam aku,
nenek moyang, mak ade lelah
aku pun sakit yang sama..
tapi Alhamdulillah..sume dah okay nampaknye.. :)

korang pernah dengar G6PD?
aku pun baru tahu tadi..
setelah aku google,
dan menurut fahaman apa yang aku baca,
penyakit ni penyakit keturunan
dan berkaitan dengan sel darah merah

contoh kat sini,
anak sepupu aku ni…

saya dapat hadiah!

Imej
ehehehe~

tadi pegi mid valley..

lame tak naik komuter..

mase masuk dalam coach wanita tu.. ternampak sorang pakcik, siap duduk baekkkkk punye...
penuh dengan manusia..

aku macam biase,
tidak mengharapkan orang bagi tempat duduk kat aku..
sebab aku yang nak berjalan..
so aku memang patut berdiri walopon kandungan aku sudah 36 minggu 6 hari.. ehehehee~

sampai je midvalley kami solat asar dulu..
terjumpa kawan satu U dulu..
alololorhhh..
tembam sungguh sahabat aku nih!
sempat laga-laga perut je..
patotnye amik la gambar sekeping dua kan..
tapi sebab nak solat..
tak sempat borak-borak sangat..
suke tengok sahabat aku yang dah makin sehat tu..
bukan ape..awal kehamilan dia alah teruk jugak..
now lebih bulat dari aku..
ehehehe~

lepas solat pegi makan..
aku makan lagi sikit jerrr nak abes.. (sorry tak hamik gambo)
adik aku?
baik takyah beli..
makanan dia macam boleh jual balik jerrrr...
hahahaha..
adik oh adik..
mane ko tak kerempeng??

dah kenyang...
jalan-jalan jumpe kawan-kawan adik aku..

ada 5 hari lagi

Imej
macam biase lah..
lepas abes satu kelas,
suami akan call..
tanya perkembangan diri aku
sihat ke tidak..
ok ke..
baby ade buat hal tak dalam perut...
(cam kongsi gelap pulak kan!)

siriyes..
dia sungguh sibuk..
sampai nak reply mesej sangat susah..
tapi dia akan call aku..

huhuhu..
tadi..
aku tanye..
weekend ade mase free tak
agak-agak boleh ke jumpe kejap kan..
suami aku bagitau..
jadual tersangatlah padat..

terus jadik sedih..
tak sedar air mata mengalir..
tapi tahan je esakkan tu..
tak nak suami aku tahu..
nanti dia pun sedih..

ini baru bape hari tak jumpe..
kalau aku berpantang kat umah ibu nanti...
tak ke naya?
hari-hari dok menangis...

jadi..
aku memang kene pantang kat sini..
sendirian kat rumah sewa kami
sebab aku memang tak boleh jauh dengan suami aku..
biar la orang kate aku lemah ke ape ke..
memang dia semangat dan kekuatan aku..




*gambar tutt adam*
Adam sayang.. terima kasih sebab tak susahkan mama sementara ayah takde ni eh.. mama cayang Adam.
5 hari lagi ayah nak balik! ;'( 

terlajak tido

huaarrghhhhh...
actually aku jarang tido petang..
sebab aku keje petang..
heheeh..

tadi hujan..
jadi aku pon pelok la meom aku a.k.a gegirl..


perghhh
sungguh lena tido dengan makhluk berbulu itu...
hehehehe...

okeyh..
dah lewat nak solat magrib ni~

ciao~

saya memang kuat jalan!

Imej
hai korang!
petang tadi, lepas asar, aku kua rumah.. maklomlah... sudah berjanji dengan adik nak pegi JJ dekat rumah.. kaye JJ tu.. hari-hari aku dengan adik dok bayar parking kat situ... =.=
nak ajak suami.. suami kursus.. tapi mintak izin tetap ade sebelum kua rumah.. ehehehe~ baik tak? jumpe adik kat JJ, kami memulakan operasi shopping menyopping~ (amende lah ayat cikgu nih!)
aku nak carik t-shirt tuk aku la.. baju sume tak muat.. nak pinjam suami aku punye.. al-maklom la..body laki macam orang bujang.. memang tak muat! malu ah nak pakai ketat ketat bonjol sana sini kan~
takyah aa tunjuk korang pregnant.. orang tahu kalo tak tunjuk ponnnn~
so ade la jumpe selai dua baju rm9.90 ape lagi.. den pon rembat laju-laju.. bukan ape... takot pilihan hati beralih arah kan.. kene menyimpan.. dah nak bersalin ni.. takkan dalam bank asyik nak surut jer kannnnn~
ni la baju aku beli... ehehee~ simple je.. ala..takat nak pegi kedai runcit boleh la.. pastu aktiviti sekolah pun boleh.. pakai ngan cardigan.. masih cun ape?
 * ni …

Ben Ashaari : Lelaki VS Perempuan kerana FIZIKAL

Imej
yeahhh~
ade la masa pulak nak menjawab soalan si Abang Ben ni kan?
aku try jawab sejujur yang mungkin la.. kalo tipu pon... ape aku dapat? eheheh~

ni soalan-soalan dari beliau~

1.Anda pernah jatuh cinta ? Apakah yang membuatkan anda jatuh cinta ? Kerana fizikal atau keperibadiannya ?
mestilah pernah jatuh cinta... mostly pada fizikal.. sebab keperibadian lambat sikit nak nampak... kalo dah lame kawan baru tahu boleh go on atau tak dengan keperibadian... takat muke ensem tapi peribadi hampesss...camne? :)
2. Apakah anda jenis mengutamakan fizikal dalam memilih pasangan hidup ? Kenapa ?
TIDAK! sebab tak kisah pun fizikal dia macam mana... kenapa? sebab aku pernah suke kat sorang budak laki gemok (mase skolah dulu).. tapi dia tak caye aku suke kat dia... huhuhu.. u_u" 
3.Bahagian fizikal manakah yang membuatkan anda tertarik ? Kenapa ?
Bau..alamak takde dalam kategori fizikal lah ekk... so tak boleh jawab kenapa.. hehehe~
4.Pendapat anda jika pasangan yang dah berkahwin mengatakan 'be…

nasib baik saye kerja cikgu!

semalam..
aku tak dimaklumkan yang dia ade oncall..
semalam juga, selepas beli barang dapur,
aku masak lauk yang dia nak makan..
ingat nak dinner bersama lah...
rupanye tak boleh pulak..
ade oncall..
begini lah adik yang sibuk..
kakak pulak cuti panjang..
adoi~

aku masak ape ye?
masak biase je..
masak orang malas..
udang masak cili
sup cendawan
nasi putih

sudah janji
pukul 5 petang aku sampai di tempat kerja dia
"ok" kata adik ku

tepat pukul 5 petang aku sampai..
call adik untuk maklumkan aku dah sampai..
tak berangkat..

ah, ade keje lah tu..
aku tungu punya tunggu..
dah 30 minit berlalu..
fuyyooooo~
tambah lagi 20 minit...
adik aku call
dia kata baru nak turun..

ok..kataku..
padahal pinggang dah sakit menunggu lama..

sementara menunggu..
aku pun memerhati je la suasana disekitar..
ade sorang cik abang ni jalan kemain lagi..
memang rugged abes la..
rambut pacak,pakai short, kasut orang mude, anak dia ikot kat belakang, bini dia sekali la..
mebi datang melawat saudara yang sa…

Benda Kecil Memang Cute!

Imej
hai semua~~~~~ baru je balik dari JJ equin.. itu je la tempat nak jalan-jalan... bukan ape.. kang pegi jauh-jauh, kalau ape-ape berlaku, tak ke naya je kan?

sementara tunggu adik sampai.. aku merayau sana sini.. masuk kedai buku.. baca buku sikit.. pilih mana yang sesuai untuk dibaca.. untuk Adam dengar..
jadi aku pun pilih 2 buah buku ni... buat sementara ni, yang ini dulu.. baca berulang kali.. lepas tu beli yang baru pulak.. nak galakkan dia suka dengan buku... :)
oh ye.. aku beli buku latihan matematik.. sebab nak bagi otak ni kembali aktif mengira.. hehehee..
siang tadi kata nak tunjuk sedikit sebanyak barang-barang Adam kan? okay.. setakat ni.. ini sahaja yang dikongsi.. tak banyak pun..
ni baju-baju Adam.. dah siap lipat letak dalam drawer dia.. sikit je baju dia.. bukan apa... baby kan cepat besar.. ku tak nak membazir.. membazir amalan siapa? syaitannnnnn~~~
ni cousin aku bagi.. Alhamdulillah... tak payah beli lagi..
satu dia bagi katil baby.. satu lagi bakul baby..
so nanti Adam akan tido dalam bakul tu la kot…

baju baru!!!!!!!!!

disebabkan tiasa kerja...
jadi ini lah kerja cikgu pada hari ini ye anak-anak semua..

tadaaaaaa!
baju baru untuk belogku...
dulu warna hijau kan!
sekarang warna merah pulak..
erm.. sekejap lagi nak update pasal baju dan barang-barang Adam..
nak tengok tak?

tak nak??

ala...

nak tunjuk jugak!!!

ehehehe.... ape pendapat kamu semua pasal baju baru belog cikgu ni haaaa~~

hantar hubby ke PD, dan masa untuk berjaga-jaga!

Imej
salam semua~!
rumah kembali sunyi dengan ketiadaan suami di sisi..
owh.. daku merindui mu~
ting tong~ ehehehe~

berkemas tengahari tadi,
sementara menunggu sahabat aku sampai,
bukak FB, baca blog orang...dan bla..bla..bla..
bila sahabat dah sampai...
terus bergerak ke PD..
PD saja sepanjang 2 minggu ini..

sebelum sampai,
kami bertiga isi perut dulu..
makan di rnr seremban..
sudah kenyang, bertolak kembali ke PD..


cayang bawak kete elok-elok yea
fuhhh..nak mandi kolam!
wewiittt!
mama dan papa LOVE u Adam
wohhooo..59kg
sungguh bambam kan? takpe.. lepas adam lahir, harus usaha ye adik-adik..
ade banyakkkk gambar nak kongsi.. tapi takot korang muntah hijau tengok kemanjaan kite kan..kan..kan..
ehehee.. ape-ape pun minta korang sume doakan baby Adam kua on EDD.. jangan cepat sangat.. tunggu papa dia balik dari kursus..
doakan urusan aku dipermudahkan ye.. thanks korang-korang.. :)

36 minggu yang sangat....eheheheee....

Imej
Alhamdulillah...syukur...

masih lagi dalam keadaan baik... walau kadang-kadang ade terpeleot jugak tahap kesihatan itu... =.=
Adam sudah masuk minggu ke 36... dah macam sempit-sempit je dia duduk dalam rahim tu..



semalam check up,
BP cantik.. sebelum ni, BP kelihatan kurang cun, maybe penat sangat kot! atau stress~
urine pun clear.. awal-awal pregnancy je ade trace albumin sikit... itu normal lah~ kurang minum air.. hehe..


bukan perut saya~
bila scan si Adam... dia tutup muka dia.. silau kot? hehehe.. lepas tu dia mengiring dan dengan tidak tahu malunya, menunjukkan ciri-ciri kelelakian yang ada... mama nampak la bird kamu!! hahaha...
ape la adam nih!

(nak letak video tapi tak boleh pulak...)

doc cakap, kepala baby dah ke bawah... mulut si Adam mengunyah jeeerrr... tak sabar nak ciom mulut kecik tu!
lepas ni check up baby akan dibuat seminggu sekali.. doc pun pesan.. kita tengok minggu depan macam mana... tapi yang buat sedikit sedih, ayah adam takde sepanjang 2 minggu ni... ada kursu…

saye di Ristec, PD

hai~
nak jadi cerita pulak kan!
now kat port dickson, ikot suami...
tapi bukan boleh mandi laut pun..kate demam?

lepas pegi klinik..
suami terus bawak ke pd..
tapi tak boleh nak rehat pun... huhu

wa....
sekarang pun dok tunggu dia buat keje...

Y__Y

esok sekolah ni~

kalau pasir depan rumah aku pun kau amik..........

adoi... kemuncak sungguh!

ya Allah..kuatkan lah semangat aku nak hadapi kerenah mereka ini...

macam tau tau je bile aku nak rakam terus blah! ish! kene usaha lagi nih!!!!

finally aku tahu mane gegirl berak selama ni... sebab aku nampak pagi tadi... tapi mestilah bukan gegirl punye je kan? sebab berlambak lagi kucing liar lain yang merayau ke sini...

aku dengar bising-bising depan rumah... ape lah yang korang dok buat ye..

intai celah langsir... berusaha tu! kalo salah intai dorang akan nampak aku...aiseh~~~

rupenye dia dok gigih mengorek pasir depan pagar umah aku... memang betol-betol depan rumah!
pasir tu dia tabur kat jalan... kalau pasir tu ada tahi... takkan tabur kat jalan kot? pelik sungguh laaaaa~~
gegirl masa tu dekat luar..terus masuk dalam rumah bila ko dok datang korek-korek pasir tu...
kalo dah ko korek pasir tu... mane dia nak membuang lagi??? kesian la.. kang dia pegi buang kat rumah ko, marah pulak... komplen itu ini dekat tuan rumah kami... apekehe? memang saje nak bu…