~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Isnin, Mac 27, 2017

Pengalaman anak HB rendah

salam...

last saturday, Ajwa mula demam, batuk dan selsema. sebab demam dia on off jadi mama hanya masukkan ubat demam je lah. sehari sekali je pakai ubat sebab suhu dia tak panas sangat.

lagi pun, baby ni tak perlukan ubat sangat, cukup lah susukan dia, hingus kalau banyak sangat, kene lah sedut. ada alat yang boleh digunakan untuk sedut hingus baby. untuk kahak pula, depends lah, boleh amik ubat untuk cairkan kahak atau guna cara tradisional. both cara mama tak guna untuk ajwa sebab ajwa batuk dengan baik. dia pandai muntahkan kahak tu keluar. atau dia akan telan kahak tu, keluar melalui najis nya.

hari ke 6 ajwa demam, mama decide ambil darah. result darah menunjukkan HB ajwa rendah. hanya 8 bacaannya. bacaan normal adalah 10.4 dan keatas. huhu. risau. kene ke hospital. tapi gerak hati cakap ajwa ok.

balik rumah dari melaka, start buat bubur untuk ajwa. nasi dengan kurma je. blend. suap dua kali sehari. tak banyak pun makan. sesenduk je sekali makan. keep breastfeeding. ajwa pun dah minum susu formula juga.

sejak balik rumah ajwa baru lah selera. susu sekali minum 3 oz. banyak lah tu.

esoknya mama decide ke hospital, due to baca komen kawan2 cakap muka ajwa pucat. so rasa susah hati plus sahabat baik pun call bebel sebakul suruh cepat ke hospital.

kami ke private hospital ( untuk amik darah je sebenarnya) fuh! 3 jam juga tunggu. hihihi..

Alhamdulillah. HB ajwa dah normal. cuma ambil antibiotik sahaja.

tak mahal pun, affordable. yang penting selesa. tapi dukung ajwa 3 jam, tak selesa dah awak oi.haha

till then

tada~

Sabtu, Mac 18, 2017

Ingin kembali menulis....

Assalamualaikum wbt..

fuh! sejak bergelar ibu kepada empat anak ni..blog yang dulu tempat tumpahnya kasih sayang dah terpaksa ditinggalkan kesepian gittew! hehehe..

mahu kembali menulis biarpun hanya menulis memori..agar jadi kenangan indah nanti.

mostly akan banyak kisah yang dialami, tips dan mungkin perkongsian dalam alam pekerjaan ku iaitu aku seorang guru!

haha..berangan nya lah!

apa salahnya berangan kan?

tulis yang baik-baik, ilmu yang dikongsi dan diamalkan oleh orang lain itupun menjadi sumber pahala kita yang berterusan kan?

orait.

kalau sempat, malam ni nak update sikit pasal pengembaraan hari ini di Goodtree Garden kalau tak silap,,, kalau silap, maafkan aku! hihi

tata~

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign