Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2017

Pengalaman anak HB rendah

salam...

last saturday, Ajwa mula demam, batuk dan selsema. sebab demam dia on off jadi mama hanya masukkan ubat demam je lah. sehari sekali je pakai ubat sebab suhu dia tak panas sangat.

lagi pun, baby ni tak perlukan ubat sangat, cukup lah susukan dia, hingus kalau banyak sangat, kene lah sedut. ada alat yang boleh digunakan untuk sedut hingus baby. untuk kahak pula, depends lah, boleh amik ubat untuk cairkan kahak atau guna cara tradisional. both cara mama tak guna untuk ajwa sebab ajwa batuk dengan baik. dia pandai muntahkan kahak tu keluar. atau dia akan telan kahak tu, keluar melalui najis nya.

hari ke 6 ajwa demam, mama decide ambil darah. result darah menunjukkan HB ajwa rendah. hanya 8 bacaannya. bacaan normal adalah 10.4 dan keatas. huhu. risau. kene ke hospital. tapi gerak hati cakap ajwa ok.

balik rumah dari melaka, start buat bubur untuk ajwa. nasi dengan kurma je. blend. suap dua kali sehari. tak banyak pun makan. sesenduk je sekali makan. keep breastfeeding. ajwa pun da…

Ingin kembali menulis....

Assalamualaikum wbt..

fuh! sejak bergelar ibu kepada empat anak ni..blog yang dulu tempat tumpahnya kasih sayang dah terpaksa ditinggalkan kesepian gittew! hehehe..

mahu kembali menulis biarpun hanya menulis memori..agar jadi kenangan indah nanti.

mostly akan banyak kisah yang dialami, tips dan mungkin perkongsian dalam alam pekerjaan ku iaitu aku seorang guru!

haha..berangan nya lah!

apa salahnya berangan kan?

tulis yang baik-baik, ilmu yang dikongsi dan diamalkan oleh orang lain itupun menjadi sumber pahala kita yang berterusan kan?

orait.

kalau sempat, malam ni nak update sikit pasal pengembaraan hari ini di Goodtree Garden kalau tak silap,,, kalau silap, maafkan aku! hihi

tata~