~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Rabu, Ogos 27, 2014

Power pumping perlu bantuan!

Salam.

Macam biasa, wake up in the middle of the night. Hmmm. Berjaga ibarat burung owl. Hehe

Ok, malam ni nak share kaedah power pumping for those yang rasa breast milk dah makin merundum. Ya, ada banyak sebab BM kita kurang. Pertamanya, kekurangan cecair dalam badan! Paling penting sekali, tolong minum air dengan banyaknya ya! At least yang keluar tu kene ganti balik!

Kedua, mesti makan semua dah ke laut bila start kerja. Mana nak urus anak, nak kemas rumah,nak setelkan kerja hakiki di pejabat. Frankly speaking, saya sebagai guru, sangat cemburu dengan rakan2 yang bekerja sebagai pegawai selain guru. Berkejar dengan masa nak pump. In evening session, so sangat tidak membantu juga. But, saya punya semangat juang yang tinggi. So u  mommies out there, JANGAN bagi alasan.....okay!

Sejak sebulan lebih masuk ke sekolah balik, rutin berubah, dan berkejar ke hulu ke hilir, jadi saya perlu kaedah power pumping ini. Please, RAJINKAN diri ya!

Biasanya saya buat power pumping pada waktu malam disebabkan malam ke awal pagi adalah waktu yang sangat optimum. Susu pun banyak masa tu. Cuma yang rabaknya ialah mata. Ha ha ha

Ya, saya tahu, ada sesetengah mommies, punya masalah kurang susu, tak apa, tapi keep on breast feeding ur baby. Bukan apa, cuba fikir jauh jauhhhhhh.. If there is no technology.. No formula milk,no breast pump,no jamu for stimulate the production of the milk, no shaklee...eh? ya....bagaimana dengan alasan kurang susu?

Bagi saya mudah. Gali lah ilmu menyusu ya mommies! Saya pun usaha, usaha dan usaha. Tak pernah berjaya seperti mommies yang lain,tapi saya punya minda yang terlampau positif!

Rajinkan diri. Buat kerana kita sayangkan amanah yang diberi. Ya,mahu yang terbaik,tapi kita tak usaha. Bagaimana?

Isu breast milk memang sesuatu yang sensitif. Terlampau sensitif untuk diperkatakan. Tepuk dada lah ya mommies.

Alaaa..kau banyak susu,boleh lah cakap. No..no..no..nehi..kabi nehii..
Saya pun kais pagi makan pagi.kais petang makan petang.

Saya sendirian jaga anak2 without my husband, pjj disebabkan kerjaya. (oh,itu pun satu isu yang nak diperdebatkan juga) but, i am willing to sacrifice mine.
So, how about u?

Ingat, seorang islam, wajib percaya qada' dan qadar Allah. Ada ujian disetiap anugerah Allah. Maka,berusahalah untuk menghadapi ujian tersebut. Jangan hadapi main tala jer. Untuk anak tu. Berilah yang terbaik!

Bangun lah malam2 tu, sekejap je. Boleh tahajjud sekali. Bukan tiap malam. Selang dua hari sekali pun tak pe. Ya mommies ya?

Saya ada kawan di sekolah, walaupun susu tak cukup,tapi dia usaha juga pam. Kadang ada juga hari dia tak bawa pam. Memang saya tegur lah. Bukan, saya tegur untuk kebaikan dia juga.

Pernah sepupu saya cakap, saya idola dia. Dia tengok saya gigih susukan anak.gigih buat stock. Hasilnya, sepupu saya berjaya susukan anaknya yang ketiga selama dua tahun! Bangga sungguh saya masa tu..Saya? Paling lama pun 11 bulan je. Dah mean off! Sedih tau!

Sesiapa yang terbaca posting ni,maka terkenit hati dengan tulisan saya,saya minta maaf banyak2.. Memang niat saya begitu. Mahu membangkitkan perasaan itu. Berubah jom. Saya pun masih belajar dan belajar.

Saya pernah dikecam dulu. Pasal breasmilk dan disebabkan tulisan saya yang tajam. Harap kali ini tulisan ini tidak setajam dulu.

Kadang2 saya menulis bila melihat di sekeliling saya. Jadi,ampunkan saya ya. Yang buruk dah tentu datang dari saya.

Harap mommies diluar sana bersemangat untuk susukan baby ya!

Baby sihat, mommy pun segak!


mamaAdamAkidAdra

Sabtu, Ogos 23, 2014

Hati-hati dengan hati.

Salam.
Sementara nak tidur ni, nak berpesan-pesan. Ini bukan aku ni baik ke apa, tapi apa salahnya kita mengingatkan antara satu sama lain.

Tak de niat lain selain mahu berkongsi.

Jom lah sama-sama menjaga hati agar ia tidak mudah mati.

Bagaimana?
Basahkan lidah dengan istighfar.
Itulah supplemen hati.

Kalau awak-awak semua cari supplemen shaklee, boleh roger saya ya
Atau boleh je hq untuk pembelian dengan menggunakan id saya.

Id 959684
Hafidamolisa bt ngah
SID ANDA


mamaAdamAkidAdra

Jumaat, Ogos 22, 2014

Aku superwoman!

Di sekolah, ade seorang kakak ni, suka cakap macam ni "molie, hang ni memang superwoman lah!"

Dak aih, aku orang biasa je. Sama macam orang lain. Cuma dalam keadaan terpaksa,aku kena selesakan diri.

Alhamdulillah,bagi aku,uruskan tiga anak sendirian cukup mudah namun memenatkan. Tapi, jangan risau sebab berat aku sama je. Tak susut pun! Huhu

Minggu ni, Allah uji aku, anak2 tak sihat. Walopon tak sihat,depa ni baik je. Makan ok,tidur lena. Aku je yang terlebih tidur.
Kadang aku tak boleh tidur sebab aku takut. Malam2 takut orang pecah rumah. Allah...itu lah perkara yang menakutkan aku. 

Macam sekarang,aku nak tidur,tapi penat sangat,jadi aku tak boleh nak tidur. Ape punye penyakit laaaa.

Eh,tetibe rasa mengantuk.
Oh ya, kalau uols rasa penat,atau rasa nak makan tapi tak nak gedempol, apa kata cuba ESP SHAKLEE ni. Memang terbaik lah. Aku dah guna sejak mengandungkan adra lagi. Terasa ada perubahan. Kalau tak,aku je la yang perasannnnn..hihi

Ce try.
Boleh contact k.


mamaAdamAkidAdra

Rabu, Ogos 20, 2014

Adam tak sihat :(

Siang tadi, adam berak berak, kemudian muntah lepas minum susu. Keadaan agak kritikal dengan tiga anak. Mana nak susukan,nak mandi. Memang jadi ibu octopus pagi tadi.

Adam pulak cirit-birit, memang meleleh cair ke lantai. Ya Allah..kesian sangat. Nasib baik adam ni pandai tahan muntah..

Ke klinik,doc bagi ubat muntah dan garam untuk badan dia. Supaya tak kering sangat. Nanti tak bermaya.

Balik dari klinik,cepat2 aku masak bubur ayam, adam terliur,aku suapkan lah.elok je habis sepiring kecil,adam muntah lagi.

Kesian sangat.
Aku usap kepala adam,cakap kat dia,kita baca al fatihah ok.doa dengan Allah berikan kesihatan yang baik pada adam.
Adam ikut aku baca dalam pelatnya. Sikit2 dia dah boleh baca..

Petang sikit,aku terlena di sebelah adam. Dapat pejam sekejap pun dah cukup,bangun tidur adam minta air.dahaga sangat agaknya,banyak juga air dia minum. Tak lama lepas minum muntah balik,tapi kuantiti sedikit.

Berak pum nampak makin ok. Malam,adam dah tak muntah,dia minta bubur ayam.aku suapkan je la.sambil doa,jangan lah muntah lagi. Alhamdulillah,lepas makan ubat muntah,adam dah okay sikit dengan muntah tu. Perut dia pun tak sakit.

Susu memang aku boikot sekejap lah.adam mengamuk juga bila akid selamba minta susu dab menyusu depan dia. Puas aku explain kenapa dia tak boleh minum susu. Kesian anak mama!

So far he is getting better. Hoping for tomorrow. Harap esok dia dah baik,sihat walafiat.

Mencabar jugak lah hari ini. Berjaya aku puasa sunat hari ke 4. Dua hari lagi.

Pesanan buat ibu2, kalau anak muntah,cirit birit.stop kan dulu susu,atau beri anak susu FL iaitu susu free lactose. Tapi aku pilih untuk beri air yang dia  nak minum. Pujuk bagi makan aiskrim. Hihi

At least ada liquid in and out. Jangan outtt aje. Nanti boleh mati organ dalaman anak sebab terlalu kurang air. Pantau suhu anak ya. Ambil lah cuti ke,mc ke,el ke untuk jaga anak. Nyawa mereka lebih berharga.

Please.


mamaAdamAkidAdra

Selasa, Ogos 19, 2014

Adra sudah 4 bulan

Syukur,
Alhamdulillah..
Adra dah masuk 4 bulan dah hari ni..

Ya Allah..terima kasih atas pinjaman sementara ini..

Kadang2 tengah malam,sayu aje lihat wajah kecil ini.. Tak tahu berapa lama Allah pinjamkan masa bersama..

Moga adra jadi anak yang baik..anak yang mendengar kata, anak solehah..

Aku kalau bab anak ni..mula lah nak menitis air mataaaa..

Esok nak blow candle lah kalau dan beli kek tuk anakanda seorang ni.

😘😍

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign