~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Rabu, Oktober 31, 2012

akid genap sebulan!

Yeay! Alhamdulillah...
Aki arman dah sebulam dah...
Pagi tadi bawa akid dan adam inject...
Akid inject sebulan..
Adam inject pneumococcal..

Akid macam biasa lah...
Meraung sekuat hati bile jarum masuk ke peha...
Tapi kejap je..lepas tu dia diam...sambung tido...
Abang adam pulak..steady je..
Tapi balik rumah... Jalan terhinjut-hinjut..sakit sangat ke?
Kadang dia ter nangis jugak la kalau aku tertekan kat peha dia...

Lagi dua minggi, abes la waktu berpantang aku...
Ape bende yang pantang pun aku tatau..
Makan macam biase..cume tak amik ais je la...
Banyak minum air suam..kalo g kedai makan pun air suam....

Production susu alhamdulillah..cuma nak pam je tak sempat...dapat kat akid dulu..hehhehhe...

Akid menyusu sejam sekali..kadang kalau dia tidur lama, dapat la aku pam susu..,tapi bukan rezeki akid...balik kampung hari tu..rumah trip...habis susu...hmmm..sedih...namun, apakan daya...

Berat akid dah 4.8kg..
Adam pulak 12 kg...

Kejap je naik badan dorang ni...
Makan ape heh?

Lagi 2 bulan cuti aku...
Sekejap je...
Timbul masalaj baru pulak..
Adey,.,
Harap pengasuh yang jaga adam masih sudi untuk mengasuh....boleh tumpang anta akid sekali....
Kalau tak...kene cari pengasuh baru...hmmmmm....

Published with Blogger-droid v2.0.8

Khamis, Oktober 25, 2012

gosh! handle dua anak masa dalam pantang!

heeyyyyy~~ sexy laddaaayyyyy~~

today, sudah masuk 26 hari berpantang.. ya, pantang nampak! eh, tak de lah.. memang berpantang betul ni.. bertungku sekali sehari jerrr...tak sempat nak handle adam yang semakin membuas tu..plus, kerja sekolah yang teman seperjuangan hantar nak kena tengok jugak kejap-kejap..

well, sudah 3 hari tak hantar adam ke taska. ya, nampaknya aku dah makin boleh sesuaikan diri sudah beranak dua! hehehe... dah ada dua anak woooo...

melayan kerenah adam,,,fuhhhh...mau keletihan aku.. naik jugak tangan kasar ini ke punggung adam yang gebu tu.. ye lah.. time akid nak nenen je..dia mesti nak jugak.. sibuk nak duduk atas riba aku jugak...itu belum berebut dengan papa pulaks.. ehh..tak, papa tak berebut... :p

kalau hantar adam ke taska, maka sunyi lah kehidupan aku.. tak boleh..adam mesti stay dengan aku..rindu woooo....

pengalaman handle dua anak...tak susah pun..tima management penting..mane nak mandi, nak masak..kang lapo pulak perut..dan yang paling penting....sabarrrrrrr~ :)

oh..akid da menangis nak susu..

ok, bai!

Ahad, Oktober 21, 2012

block!

Sorry babe...

I maafkan u, walau ape pun niat u...

:'(

Published with Blogger-droid v2.0.8

Rabu, Oktober 17, 2012

rindu

Assalamualaikum....

Hari ni masuk hari ke 18 aku berpantang
Suami ke trolak, ada kursus di sana
Nasib baik suami tinggalkan aku di rumah ibu..

Kursusnya hanya 4 hari...
Hukhukhuk...
Sudah mula rindu pada hari pertama...

Cemane lah kalau kene transfer nanti.....

:(

Published with Blogger-droid v2.0.8

Ahad, Oktober 07, 2012

bila baby kene jaundice, apa perlu mama buat?

Bila baby kene jaundice, atau kuning...
Jangan panik!

Mama hanya perlu susukan baby dengan lebih kerap
Kalau boleh 2 jam sekali
Atau sejam sekali...
Kemudian pastikan baby berak dan kencing 5 kali ke atas la dalam sehari
Macam mana nak tahu baby kencing banyak mana kan? Sebab mama pakaikan pampers...
Jadi...pastikan mama check selalu lah pampers baby..
Paling penting berak baby...
Kalau kerap...
Cepat lah bacaan kuning baby turun....

Biasanya kalau bacaan belas2...baby memang akan di minta ambil darah setiap 2 hari sekali untuk tengok bacaan tu makin turun ke naik...
Biasanya kalau dah turun, memang jaundice akan hilang...tak naik2 dah...
Bacaan jaundice yang bagus kurang dari 5...

Ingat, bila baby kene kuning...
Please jangan panik atau sedih yang pelik2...
Sebab panik dan sedih boleh effect kuantiti susu ibu...
Terus susukan baby sekerap mungkin...
Kalau susu ibu takde....
Terpaksa lah guna formula milk...
Saya tak sarankan...tapi kalau dah takde sangat susu ibu....berilah fm..
Jangan bagi baby tidur lama sangat...
Bila tidur, jaundice boleh naik...

Alhamdulillah...akid dah bebas kuning...
Memang betul...
Setiap anak ni berbeza..

I lebiu sons!

Kat atas tu mama dan akid!

Published with Blogger-droid v2.0.8

Selasa, Oktober 02, 2012

introducing....

Anak teruna aku yang kedua...

Muhammad Akid Arman Bin Mohd Khairul Azlan..
30 september 2012
2.86kg
Duduk Nicu selama 3 hari..hehe...
Lahir tanpa kehadiran papa di sisi...

Mama sayang adam, mama sayang akid!

^____^

Published with Blogger-droid v2.0.8

rindu anak

Bila dah ada anak yang kedua
Dan anak tu tak macam anak pertama
Perasaan tu lain....
Lain bukan sebab sayang tu ada kategori...
Sebab yang sulung, takde masalah....
Lepas deliver, tak sempat tido ward dah balik rumah....

Yang kedua...
Anak di nicu...
Infected kuman...
Sebab dah terberak dalam perut...

Bila macam tu..
Nak peluk cium memang tak de lah...
Kite ni kat ward atas sekali...
Baby kat bawah sekali di nicu....

Nak tgk, kene tunggu husband sebab tak larat nak g sorang2....
Bila da discharge....lagi laaaa....
Ni, terjaga pukul 3 pagi....
Takkan nak ajak suami yang da kepenatan satu hari ni g spital nun?

Kuatkan hati
Esok, pegi jumpe anak..
Duduk lah satu hari...

Anak yang sulung, nasib baik ada atok dan nenek...
Esok lusa, suami yang kene uruskan...
Takpe...
Usaha sama lah...suami isteri...

Rindunya pada anakandaku itu..
Rindu....

Published with Blogger-droid v2.0.8

Isnin, Oktober 01, 2012

Alhamdulillah

Syukur....syukur....syukur ya Allah......

Semalam, jam 7.30 petang di hospital serdang
Aku selamat melahirkan baby boy seberat 2.86kg tanpa kehadiran suami...
Perjuangan murni yang hanya mengambil masa 10 minit itu sangat bermakna! :-)

Selamat datang ke alam baru sayang!
Moga cepat keluar dari NICU....
Mama rindu nak peluk cium awak....

Mama dah ada adam...
Mama dah ada akid...

Cukup lah buat mama! :)

Published with Blogger-droid v2.0.8

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign