Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2012

PBS

Imej
assalamualaikum!

hai sume~

ahhaaaa... baru sudah meng~key~in markah budak2 dalam pbs..
kalau cikgu cikgi mesti tau apa itu pbs~

kalau sebut pbs~
kompem mengeluh je la semua orang!

pentaksiran berasaskan sekolah

sistem ni dikenalkan tahun lepas untuk sekolah menengah, hanya mula dengan tingkatan satu la... (setahu aku lah)... tapi baru mula tahun ni...
subjek paling smooth sekali dengan sistem ni subjek KHB sebab subjek ni memang dah siap semua dah..tinggal nak rizo dan uji pada anak murid...

bila sistem ni diwujudkan, maknanya dah takde sistem peperiksaan macam biasa ada tu.. memang dah takda, kecuali kalau pengetua sekolah nak adakan jugak..so, terpaksa la ikot..

bagi aku sistem ni mudah kalau materialnya dah sedia ada...
macam buku latihan tu..
bila nak guna je, guna...
bukan nak kene rizo....rizo.....rizo.......

bukan apa, mesin fotostet bukan satu sorang kat sekolah..
nak fotostet sendiri pun boleh jadi isu... biasalah tu...

jadi, sistem ni banyak kelemahannya...
salah satu nya... …

salam aidilfitri!

Imej
Yeay!
Esok hari raya!
Esok hari raya!Mertua minta aku buat ketupat palas...
Aku bukan tahu pun..tapi, alhamdulillah... Ade lah ghupe juge..hehehe... Gambar kat atas tu haaaaa...Hikhikhik...rasa pun ok je la.. Aku pun tatau rasa dia camne..buat time puasa kan?Baju raya sume dah sedia...Sedikit tak seronok bila husband tiba-tiba je demam teruk... Teruk tu dalam erti kata, dia langsung tak boleh bangun....!
Kesian sangat tengok... Huhuhuhu...
Jenuh jugak aku dok memanjat tangga hari ni...dok pikir pasal dapur, pastu bergegas naik ke atas tengok suami....Mau terberanak awal neh!Dan, yang paling best, ramadhan ini aku berjaya puasa penuh dengan sepenuh2 nya... :-) yeay!  Alhamdulillah! Teringat  kat cikgu cina kat sekolah...dia kata dia salute kat aku sebab nampak bertenaga je! Macam tak puasa! Ehehehe... Syukur...Allah kurniakan tubuh badan yang sihat... Dikesempatan ini, aku nak mengucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf sekiranya ada terkasar bahasa, salah silap tutur kata dalam b…

buah hati di pantai timur

Sunyinye malam ni.....Semoga kekanda segera menyiapkan tugasan di sana...Dan kembali ke pangkuan adinda... Selamat malam sayang....Published with Blogger-droid v2.0.6

dikira subahat tak?

Petang tadi, macam biasa lah...
Pergi tengok rumah yang sedang diubahsuai tu... Nampaknye progress makin berkembang...
Jadi tak sabar pulak nak masuk rumah...Lai kata boleh masuk rumah awal bulan sembilan...
Tapi, tadi masa suami borak dengan pekerja seberang, dorang kata dorang pun nak raya....
Taaaapiiii......
Dorang tak puasa!!!!Suami tanya, kenapa tak puasa?
Letih sangat la bang... *peluh satu badan menitik je...
Suami pun pesan...
Jangan lupe, nanti ganti puasa...bayar fidyah..Entah la...aku pun tanye suami...
Takpe ke dorang tak puasa?Suami kata takde alasan untuk tak puasa...
Hmmmmm...
Ye, keje dorang sememangnye sangat penat...
Kesian pulak...
Moga Allah ampuni dorang....
Moga dorang ganti puasa dan bayar fidyah...Dorang tak puasa sebab siapkan rumah kami....
Kire kami ni tanggung tak dosa dorang tak puasa ni?Hmmmmmm.....Published with Blogger-droid v2.0.6

vaksin

salam ramadhan ke 18 semua!

sejak ramadhan ni rajin pulak aku mengupdatekan blog ni.. ghajinnnyerrrr!

oh, tadi aku sempat ke klinik vet, untuk mevaksinkan abu.. dah lama sepatutnye dia kene vaksin... tapi sebab nak pegi UPM jauh sket.. jadi terpaksa la ubah ke vet yang paling dekat... iaitu vet kat seri kembangan.. :)

best2!

orang yang bawak kucing ke sana pun mesra2...

misi ngan doc dia? uih... lagi laaaa... (agak2 dapat diskaun tak ni misi???)

tadi, abu di beri ubat cacing, ubat hama dengan vaksin...hanya rm44 jerr... moga klinik semakin berkembang maju... hehehe

lepas raya ni kene g jumpe vet lagi.. sebab abu penuh kutu.. yuck! berkutu rupenye anak dara aku!

kalau ada masa.. by this week, nak bawak gegel pulak.. sian gegel..dah la kurus, tua..tapi diva okay~

ok. tu je nak share.. kalau korang yang tercari2 vet yang best.. boleh la datang ke mari...

cari je Tanya Sama Vet kat FB, boleh dapat info sume kat situ... kalau ramadhan ni.. waktu operasi 10 pagi-9 malam je.. tapi time berbu…

Bila tengok Olimpik London.......

Imej
hai la mata, lepas tengok x men, tak boleh nak tidur pulak...

sejak dua menjak tengok olimpik ni, suami aku sibuk beno ajak ke london... hape, ingat tiket ke sane bayo pakai daun??

mac lepas kitorang memang dah menjejakkan kaki di sana.. tapi di london sekejap aje.. 4 hari je berkampung di sana. masa tu aku pon tak tau london jadik tuan rumah olimpik. bila husband beria-ia suruh aku amikkan gambo dia kat lambang olimpik tu...aku buat tatau je.. alahai...cian somi aku.. hikhikhik...


# terpakse besarkan gambar sebab nak tunjuk lambang olimpik tu...bhahahaha...

kenangan kat london banyakkkkk! ada manis, masam, masin.. sume ade! hehehe.. tapi seiriyes, kalau dapat duduk london *selain time winter* aku sanggup duduk sana! POYO NYE!




takde la sampai nak duduk london...eiii..aku lagi suka duduk kat malaysia ni... rasa selamat aje.. bukan la kat london tu tak selamat... tapi bukan tempat kite... :) faham2 aje lah macam mane keadaannye.. tapi orang london baik2 aje.. memang akan senyum, say hi …

ish! tak sabarnye!

Imej
sabar! sabar!

salam ramadhan ke 17... jap.. tengok kelendar... yeah..haah...kompom 17 ramadhan... :) hari ni kan Nuzul Quran... dimana Allah menurukan Al Quran kepada Nabi Muhammad SAW pada hari ke 17 ramadhan... :)

ok. nak share sikit jer ni.. :)

semalam aku dan suami pergi la tengok rumah kami yang cinonet tu...  wah..bersepah sungguh dorang buat kerja mereno ni kan! tapi, rasa seronok bila tengok batu bata dah naik ke bumbung, toilet baru suku kene pecah.. bilik jahit aku (konon) pun dah nampak bentuk... :) tapi bulan 9 baru siap semuanya kot...

kemudian, suami ajak cari orang buatkan table top... buat kitchen kabinet... :) kami ke giant.. ada syarikat comfy design ni memang bukak booth kecik dia kat situ... dah siap ukur sume.. dorang buat drawing, maka bermula lah episod memilih material... :)

semua urusan memilih suami serah pada aku... tapi aku tak tamak... dry kitchen aku pilih tapi aku rasa suami aku pun pilih...hehhe... wet kitchen, suami yang pilih dan aturkan kedudukan... …

hanya perak untuk kita!

Huh! Korang tengok tak badminton tadi? Oh, tak tengok..mesti pergi terawih kan! Bagus! Bagus!Datuk lee chong wei masih tak dapat atasi lindan... Adey... Tapi memang fight lah game tadi.... Anak beranak dok fokus depan tv.... Takpe la dlcw, mungkin rezeki lain kali kan?Tiada yang mustahil
Segalanya boleh!#adam mesti lompat2 dengar lagu gemuruh tu.... HehehePublished with Blogger-droid v2.0.6

fasik kah aku?

Tazkirah dalam kereta bersama suami....masa Rasulullah kecik dulu, bila susu ibu Baginda sudah kering, maka mencari lah sang ibu, ibu susuan kepada Baginda...padahal, ketika itu susu lembu, kambing, unta banyak....tapi kenapa tetap mencari ibu susuan? 
Generasi sekarang dibentuk dengan susu lembu,kambing.... Sebab itu lah zaman kita ni bebudak jadik lain... Ketegaq macam lembu kambing jugak....

#ya Allah...permudahkan urusan aku menyusu anak kedua ini.... Rasa terkena kat batang idung sendiri bila adam pun aku susukan dengan susu lembu kambing.... Siapa sudi jadi ibu susuan pada anak ku?


kalau ini yang menjadikan aku golongan yang fasik... ya Allah.. ampuni aku.... :(



:)

ya Allah.... tetiba digerakkan hati untuk melawat ke blog seorang sahabat...

:) senyum saja..

tak guna aku membalas kata2 beliau.. sebab beliau pun tahu beliau siapa..

awak cikgu, saya pun cikgu..
tapi kenkadang ade jugak cikgu tak macam cikgu... :p

trimas ye atas entry awak yang itu! mari sama2 menyedarkan diri kita..

yang buruk memang sentiasa dari diri kita sendiri... :)

ibu hamil tak sahur ok je!

salam ramdhan 15 semua!

penangan berbuka di aroma ikan bakar di pantai jeram, akibatnya tak bangun sahur aku laki bini! ahhhhh!!!

tapi nasib baik hari ni, hari cuti..jadi tak de lah penat sangat nak kene turun naik tangga, dan semalam pun, banyak jugak aku minum air kelapa kat kedai tu..sedaaaappppp....

:)

hari ni, aku ajak adik2 berbuka di rumah. menu berbuka soto ayam dan air tembikai laici... ni menu permintaan si somi.. :) gambar? takde.. tak sempat nak amik pun..sibuk dengan adam lagi...tapi hari ni adam baikkkkk sangatttt..dia makan sendiri je kat bawah... ye la.. orang tak puasa kan?

alhamdulillah..kenyang kami satu family makan masakan aku yang boleh laaaaaa makan! hehehe...

hari ni, kandungan aku dah masuk 30 minggu.. fuhhh..fuhhh.. lagi sepuluh minggu je, lepas tu..yeay!!! :)
adam pun jadik la abang...hehehehe...adam pun dah setahun 4 bulan... banyak jugak yang dia dah pandai buat selain mengamuk..hehehe

terbaru, sepak dan menanduk bola.. ni papa dia la yang ajar ni...kelako…