~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Ahad, Oktober 07, 2012

bila baby kene jaundice, apa perlu mama buat?

Bila baby kene jaundice, atau kuning...
Jangan panik!

Mama hanya perlu susukan baby dengan lebih kerap
Kalau boleh 2 jam sekali
Atau sejam sekali...
Kemudian pastikan baby berak dan kencing 5 kali ke atas la dalam sehari
Macam mana nak tahu baby kencing banyak mana kan? Sebab mama pakaikan pampers...
Jadi...pastikan mama check selalu lah pampers baby..
Paling penting berak baby...
Kalau kerap...
Cepat lah bacaan kuning baby turun....

Biasanya kalau bacaan belas2...baby memang akan di minta ambil darah setiap 2 hari sekali untuk tengok bacaan tu makin turun ke naik...
Biasanya kalau dah turun, memang jaundice akan hilang...tak naik2 dah...
Bacaan jaundice yang bagus kurang dari 5...

Ingat, bila baby kene kuning...
Please jangan panik atau sedih yang pelik2...
Sebab panik dan sedih boleh effect kuantiti susu ibu...
Terus susukan baby sekerap mungkin...
Kalau susu ibu takde....
Terpaksa lah guna formula milk...
Saya tak sarankan...tapi kalau dah takde sangat susu ibu....berilah fm..
Jangan bagi baby tidur lama sangat...
Bila tidur, jaundice boleh naik...

Alhamdulillah...akid dah bebas kuning...
Memang betul...
Setiap anak ni berbeza..

I lebiu sons!

Kat atas tu mama dan akid!

Published with Blogger-droid v2.0.8

2 ulasan:

Jik Kam Yong berkata...

Terima kasih, tip-tip yang amat berguna sekali! =)

molliesa berkata...

semoga berguna untuk kamu cikgu! :)

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign