Catatan

Tunjukkan catatan dari 2012

hasil tangkapan di big bad wolf!

Imej
Okayyyyy...Disebabkan taska tak cukup kakitangan untuk look after baby..jadi aku terpaksa bawak akid ke BBW...jenuh la jugak..2.5jam aku dukung non stop..perghhh...thank you sling!Jadi aku dapat la sambar buku diatas... Well, nak tangkap banyak lagi...tak larat dah...kite tunggu BBW tahun depan pulak k!!Esok la aku g xray tangan...hukhukhuk...
Published with Blogger-droid v2.0.9

the biggest loser!

haha..

actually, aku ngan sepupu buat lawan2 sape turun berat paling banyak...

tadi tanya cousin, dia dah 2 kilo turun..padahal baru seminggu kot..hebat ah!
aku pulak, berat asik pegun je.. tak bergerak...

kompom kalah! i am the loser lah ni..

tadi cousin bagi tips, nak turun berat cepat, minum air masak banyak2..kalau boleh 3 hingga 4 liter...
wow..akan aku usahakan!

kalau korang pun nak join turunkan berat badan sekali jom lah! :) 13 january 2013 nanti kite same2 timbang berat berapa yang hilang..:)

big bad wolf!

Teruja sangat nak jumpe buku-buku kat sana!Tapi, pagi aku nak kene pegi klinik dulu...sebab ada tulang kecil kelihatan terkeluar dari tempatnya, mungkin aku tersalah pusing tangan masa nak ambil barang... Esok kene x-ray dulu tangan ni...harap takde ape ape yang pelik lah..sebab tangan mula terasa sakiy, ngilu gitu...Budak budak akan ke taska...
Lepas adik aku habis kerja akan aku terus zooommmm! Ke sana!Tak sabar nya!Published with Blogger-droid v2.0.9

mixfruits cheese cake recipe

holoh! macam terer sangat kan buat kek bagai nih!

maklumlah dah dua anak.. nak ke SR mesti lah tak! sorang nak bergayut. sorang lagi plak nak berlari sane sini..tak kose aku!

jadi, bahan2 memang dah ade kat rumah..memang dah aku standby kan...cume aku hantam mane yang takde bagi ade... :)

ok resepinye simple je..

bahan2 yang korang perlukan..

250gm cream cheese (aku guna 500 gmsebab aku suke cheese) suhu bilik ye kawan2
200ml fresh cream pun suhu bilik
2 biji telur
3/4 gula castor
2 sudu besar jus lemon (lemon mmg aku rajin beli buat lemonade..nomnomnom)
3 sudu besar tepung gandum

ni untuk base:
8 keping biskut chipsmore dihancurkan dan digaul dengan sebiji telur.(untuk base)

topping:
mixfruits-strawberry, raspberry,ape yang berry lahhhh
2 sudu gula castor-kalau korang suke manis..tambah je gula tu..tak salah..
1 sudu tepung jagung
1/4 air

bahagian bawah crust tu, aku gune biskut chipsmore adam..ternganga duk dalam peti ais tu...
untuk buat crust, hancurkan biskut, gaulkan dengan telu…

berjangkit!

Imej
Adam baru je reda demam...
Kini akid pulak yang sambung...Berjaga malam lagi lah mama....Semoga akid cepat sembuh...kecian tengok anak mama sorang ni...
Published with Blogger-droid v2.0.9

mixfruits cheese cake

Imej
Oh yeh!
Teringin nak makan cheese cake..
Maka, dengan hentam, sambil tengok youtube, aku berjaya hasilkan cheese cake ni..,
Alhamdulillah...suami aku kate sedap!
Nanti aku sharekan resepi ye! Kat tab tak best menaip!
Published with Blogger-droid v2.0.9

kebah

Alhamdulillah...Demam adam dah kebah...
Lega hati...:-)Published with Blogger-droid v2.0.9

bila anak demam....

Imej
Hmmm...nak tido..takut pulak rasanye...
Badan adam panas lagi...
Tadi dah masukkan ubat punggung tu...menangis dia..ye la..tak biasa guna ubat tu...selalu bagi syrup je..kali ni, kene jugak bagi ikot punggung, suhu badan melampau sangat tinggi... Itu aku dah tuam dengan kain basah..kalo tak tuam...mau panas seterika kot?Nak harap kat papanye, kalau esok weekend boleh la..kesian,,papa pegi keje pun naik motor...dah 45 minit..lenguh belakang papa...balik rumah mesti la nak rehat...kalau balik tak kene hujan takpe..ni balik selalu kene hujan...kite bagi papa rest k..Akid pulak, nasib baik dua hari ni, dia tido aje...kenyang minum susu, dia akan tido lama sangat sangat...lega hati sebab aku boleh fokus pada adam.Semalam, aku drive bawa 2 anak ke klinik?papa nye dah memang tunggu kat klinik...alhamdulillah...lepas ni dah boleh dah aku nak bawak budak berdua ni kalo nak g klinik...Semoga cepat sembuh ye adam...
Mama kesian tengok awak batuk..
Makan pun kurang...Berat pun dah hilang sekilo s…

eton mess tekak mama adam&akid

Imej
assalamualaikum!Hari ni nak share resepi buat eton mess..
Kalau sape suke makan cream...memang korang akan sangat suke dengan eton mess ni.. Eton mess ni dessert orang london.. Nak buay nye senang aje...BahannyeMeringue - nak buat meringue gune putih telur + cuka makan + esen vanilla + sedikit gula kastor..pukul sampai bertanduk..bertanduk tu camne? Kalo korang cuit2 sket pakai spatula tu, dia naik mcm tanduk...oh ye..telur suhu bilik ok..kalau amik dari peti ais, memang tak kembang laaaa...oh ye..putih telur kalo nak buat sikit gune 2 biji je..suhu oven aku gune 120c je..aku ni men agak2 je..bakar sampai la nampak meringue tu mcm merekah..Whipping cream - aku gune dairy whipping cream..
Gula kastor secukup rasa - aku amik 1/2 cawan je..tak manis sgt..
Buah segar - stoberi, blueberry, raspberry..nak mudah beli je kat giant, kat bahagian sejuk beku ada mix fruits dah siap dah..tinggal nak bancuh je ngan gula sket bagi manis..sebab buah2 tu masaaaammmm!Cara nak sediakan whipping cream

adam demam

Semalam, pukul satu pagi adam terjaga..
Aku rasa badan dia panas...
Bagi makan ubat...adam sambung tido...Nak cek suhu badan dia, agak payah..sebab kat rumah ade termometer yang biasa je..sangat tak sesuai untuk kanak2..
Pukul 4 pagi akid plak nak menyusu...
Aku susuka  akid dan cek adam..
Badan dia panas lagi...
Terus ambil kain dan basahkan..
Baru je nak demah adam..
Dia dah nagis dah..
Mungkin sejuk...Hari ni pulak..berjalan di ikea.. Saja cuci mata...
Adam masih panas..
Masih demam..
Tapi masih jugak selera makan..
Lega hati...Balik dari damansara
Adam batuk2...
Kesian tgk adam...
Tiap kali dia batuk, dia menangis...Mesti tekak dia perit...
:(Semoga adam cepat sembuh...Published with Blogger-droid v2.0.9

muhammad akid arman

Imej
Ha..ni gambo budak gemuk ni... Mak aii.. Sekejap je dah sebulan lebih budak ni lahir ke dunia... Makin bertambah tanggungjawab aku dan suami... Alhamdulillah..aku masih dapat menyusukan akid.. Adam aku belum try bagi dia susu yang fresh aku pam... Nak jugak try sekali lagi lah nanti....last aku bagi, adam luahkan balik..siap buat bunyi nak muntah..cetsss...!Adam macam biasr..banyak karenah yang kadang tak boleh nak handle..pasrah aje lah jawabnye... Akid pulak... Mak ai...suke beno menangis... Beza sangat sangat sangat dengan adam...tapi mama okey je.. Anak mama kannnn.... :) Dulu..aku ingat...bila anak dah lebih dari satu, sayang tu akan terbahagi...tapi aku silap...Allah maha besar...maha penyayang... Akid lahir je..apa yanh aku rasa, kasih aku pada adam sama aje pada akid... Memang sama, equal, sama dengan..tak beza langsung! Muhammad akid arman....
Walaupun awak kuat nangis...
Buat tidur mama tak selena dulu...
Mama tetap sayang akid tau!Sayang mama sama rata je pada dua anak mama…

semoga ain kuat!

Ain...
Pengasuh anak aku....
Baik orangnya...
Bukan anak aku je yang dia mengasuh...
Anak kawan2 juga...
Dan kawan2 memang sayangkan ain sebab cara ain jaga anak2 kami semua...Beberapa hari lalu, mak ain meninggal...
Berat dugaan ain...
Aku pun tak tahu sangat pasal keluarga ain...
Tapi yang aku tahu, arwah mak ain memang ada sakit...
Dia ada adik yang masih sekolah...
Jadi, bila mak takde, dia ambil alih tugas tu...
Bukan takde adik beradik lain,
Cuma mereka dah ada tanggungjawab dengan kerjaya..takkan nak berhenti kerja jaga adik kat kampung kan?
Nanti macam mana pulak nak sara hidup?
Jadi, pada aku..ain buat satu tindakan yang mulia...
Ain bukan takde tanggungjawab pada kerjaya, tapi pada waktu ni...keluarga lebih penting...Aku doakan ain kuat hadapi hari mendatang...Untuk ain...
Akak harap awak tabah...
Jangan sedih sangat, takut nanti awak down...nanti macam mane dengan adik2...
Adik yang nak amik SPM nanti...
Akak harap sangat awak balik mengasuh anak2 kami bila keadaan dah ok.…

akid genap sebulan!

Yeay! Alhamdulillah...
Aki arman dah sebulam dah...
Pagi tadi bawa akid dan adam inject...
Akid inject sebulan..
Adam inject pneumococcal..Akid macam biasa lah...
Meraung sekuat hati bile jarum masuk ke peha...
Tapi kejap je..lepas tu dia diam...sambung tido...
Abang adam pulak..steady je..
Tapi balik rumah... Jalan terhinjut-hinjut..sakit sangat ke?
Kadang dia ter nangis jugak la kalau aku tertekan kat peha dia...Lagi dua minggi, abes la waktu berpantang aku...
Ape bende yang pantang pun aku tatau..
Makan macam biase..cume tak amik ais je la...
Banyak minum air suam..kalo g kedai makan pun air suam....Production susu alhamdulillah..cuma nak pam je tak sempat...dapat kat akid dulu..hehhehhe...Akid menyusu sejam sekali..kadang kalau dia tidur lama, dapat la aku pam susu..,tapi bukan rezeki akid...balik kampung hari tu..rumah trip...habis susu...hmmm..sedih...namun, apakan daya...Berat akid dah 4.8kg..
Adam pulak 12 kg...Kejap je naik badan dorang ni...
Makan ape heh?Lagi 2 bulan cuti a…

gosh! handle dua anak masa dalam pantang!

heeyyyyy~~ sexy laddaaayyyyy~~

today, sudah masuk 26 hari berpantang.. ya, pantang nampak! eh, tak de lah.. memang berpantang betul ni.. bertungku sekali sehari jerrr...tak sempat nak handle adam yang semakin membuas tu..plus, kerja sekolah yang teman seperjuangan hantar nak kena tengok jugak kejap-kejap..

well, sudah 3 hari tak hantar adam ke taska. ya, nampaknya aku dah makin boleh sesuaikan diri sudah beranak dua! hehehe... dah ada dua anak woooo...

melayan kerenah adam,,,fuhhhh...mau keletihan aku.. naik jugak tangan kasar ini ke punggung adam yang gebu tu.. ye lah.. time akid nak nenen je..dia mesti nak jugak.. sibuk nak duduk atas riba aku jugak...itu belum berebut dengan papa pulaks.. ehh..tak, papa tak berebut... :p

kalau hantar adam ke taska, maka sunyi lah kehidupan aku.. tak boleh..adam mesti stay dengan aku..rindu woooo....

pengalaman handle dua anak...tak susah pun..tima management penting..mane nak mandi, nak masak..kang lapo pulak perut..dan yang paling penting....sabar…

block!

Sorry babe...I maafkan u, walau ape pun niat u...:'(Published with Blogger-droid v2.0.8

rindu

Assalamualaikum....Hari ni masuk hari ke 18 aku berpantang
Suami ke trolak, ada kursus di sana
Nasib baik suami tinggalkan aku di rumah ibu..Kursusnya hanya 4 hari...
Hukhukhuk...
Sudah mula rindu pada hari pertama...Cemane lah kalau kene transfer nanti.....:(Published with Blogger-droid v2.0.8

bila baby kene jaundice, apa perlu mama buat?

Imej
Bila baby kene jaundice, atau kuning...
Jangan panik!Mama hanya perlu susukan baby dengan lebih kerap
Kalau boleh 2 jam sekali
Atau sejam sekali...
Kemudian pastikan baby berak dan kencing 5 kali ke atas la dalam sehari
Macam mana nak tahu baby kencing banyak mana kan? Sebab mama pakaikan pampers...
Jadi...pastikan mama check selalu lah pampers baby..
Paling penting berak baby...
Kalau kerap...
Cepat lah bacaan kuning baby turun....Biasanya kalau bacaan belas2...baby memang akan di minta ambil darah setiap 2 hari sekali untuk tengok bacaan tu makin turun ke naik...
Biasanya kalau dah turun, memang jaundice akan hilang...tak naik2 dah...
Bacaan jaundice yang bagus kurang dari 5...Ingat, bila baby kene kuning...
Please jangan panik atau sedih yang pelik2...
Sebab panik dan sedih boleh effect kuantiti susu ibu...
Terus susukan baby sekerap mungkin...
Kalau susu ibu takde....
Terpaksa lah guna formula milk...
Saya tak sarankan...tapi kalau dah takde sangat susu ibu....berilah fm..
Jangan…

introducing....

Anak teruna aku yang kedua...Muhammad Akid Arman Bin Mohd Khairul Azlan..
30 september 2012
2.86kg
Duduk Nicu selama 3 hari..hehe...
Lahir tanpa kehadiran papa di sisi...Mama sayang adam, mama sayang akid!^____^Published with Blogger-droid v2.0.8

rindu anak

Bila dah ada anak yang kedua
Dan anak tu tak macam anak pertama
Perasaan tu lain....
Lain bukan sebab sayang tu ada kategori...
Sebab yang sulung, takde masalah....
Lepas deliver, tak sempat tido ward dah balik rumah....Yang kedua...
Anak di nicu...
Infected kuman...
Sebab dah terberak dalam perut...Bila macam tu..
Nak peluk cium memang tak de lah...
Kite ni kat ward atas sekali...
Baby kat bawah sekali di nicu....Nak tgk, kene tunggu husband sebab tak larat nak g sorang2....
Bila da discharge....lagi laaaa....
Ni, terjaga pukul 3 pagi....
Takkan nak ajak suami yang da kepenatan satu hari ni g spital nun?Kuatkan hati
Esok, pegi jumpe anak..
Duduk lah satu hari...Anak yang sulung, nasib baik ada atok dan nenek...
Esok lusa, suami yang kene uruskan...
Takpe...
Usaha sama lah...suami isteri... Rindunya pada anakandaku itu..
Rindu....Published with Blogger-droid v2.0.8

Alhamdulillah

Syukur....syukur....syukur ya Allah......Semalam, jam 7.30 petang di hospital serdang
Aku selamat melahirkan baby boy seberat 2.86kg tanpa kehadiran suami...
Perjuangan murni yang hanya mengambil masa 10 minit itu sangat bermakna! :-)Selamat datang ke alam baru sayang!
Moga cepat keluar dari NICU....
Mama rindu nak peluk cium awak....Mama dah ada adam...
Mama dah ada akid...Cukup lah buat mama! :)Published with Blogger-droid v2.0.8

tanda dah ada!

Ya Allah...
Permudahkanlah proses kelahiran anak ku ini...
Berikan aku kekuatan untuk melawan rasa sakit....Ya Allah...
Permudahkan segalanya...Amin ya rabb al amin......Published with Blogger-droid v2.0.8

excited nye!

Imej
yeay! dua tiga hari lepas order benda ni dengan TSV... hari ni katanya akan sampai.. dan boleh collect kat klinik...yeay! yeay!

hamboi... abu ngan gegel.. mentang-mentang papa mama nak masuk rumah baru... awak pun dapat toilet baru... perghhh.. harge punnnn... aduhai.. nasib baik diluluskan bajet tu.. kalau tidak.. melopong la mama ni..

moga lepas ni, papa boleh tulun mama bersihkan hasil kumbahan kamu berdua masa dalam pantang nanti...

hikhikhik..

tq sayang sebab bagi ai beli untuk makhluk berbulu yang gojes itu... :)

setengah jam dalam kereta

assalamualaikum... :)

dugaan kontraksi lagi hari ni... sepatutnya ke klinik.. last-last end up, duduk dalam kereta selama setengah jam! sampai adam meraung-raung sebab "kenapa mama tak bawak kereta ni????"

mesej suami.. tapi biasa lah..mana boleh dia nak balik awal..
last aku putuskan, baik masuk porch rumah balik... kene baring ni...
mesej pada sahabat untuk maklumkan kepada sekolah ketidakhadiran aku...

tadi, ke klinik..
alhamdulillah...semua ok..
kandungan nak masuk 38 minggu..
tekanan darah....
berat naik lagi...mau jugak aku bersalin minggu ke 40 nih!
air kencing pun ok..
jantung adik pun normal...

doc jame check perut..
kat atas dah kosong kata doc jame..

suami tanya, bila baby nak keluar ye doc?
doc jame gelak je la..

bila-bila je la baby rasa nak keluar.. :)

sungguh, aku dah tak larat..
berat pun dah 65kg ni..
mau kaki jadi kejang bila asyik ke hulu dan ke hilir..
duduk lama-lama, bila nak bangun
macam kenderaan berat di lorong kiri tuuuu... yang tengah naik bukit tuuu…

penangan basuh lantai bilik air

Assalamualaikum!
isnin cuti peristiwa... seronoknya tak perlu ke sekolah... :p tapi selasa dah kene pergi sekolah... wawawaaaaaaaa...
jadi, ambil kesempatan mengemas di rumah baru yang tak berapa nak baru laaaaa... kalau tak, mana nak kemas2 rumah baru nih!!!
bilik air di luar memang dah cantik sebab kami renovate siap2.. bilik air kami ni haaaa yang huduh sungguh rupenye.. kalau ikutkan suami, dia nak tukar semua sekali! tapi, macam membazir je bagi aku.... kos nak bukak, pasang tu yang mahal... barang boleh cari yang murah jerrrr....
ni...nak jadi masalah problem.. suami bilas kain yang ada kandungan chemical kat sinki dapur.... waaaaaa... sudah sangat huduh rupa sinki tu...belum rasmi lagi... macam-macam dah cuba nak kilatkan balik... tinggal esok nak try guna sabun mandi lah...bikarbonat powder lah... tak tahu lah hasilnya macam mana... sedih!
frust menggosok sinki..aku ke bilik air kami ni haaa... duk menyental lantai bagai...bukan apa...aktiviti mengecat hari tu... suami just ba…

ibu mengandung gigit ais takpe kan?

assalamualaikum....
masuk minggu ke 37.... huwaaaa~ sebenarnye, penat jugak ye mengandung dari awal tahun! hehehe...
sejak kandungan ke dua ni...aku suka sangat gigit ais.. entah lah kenapa...kadang-kadang, nampak ais tu macam kaca, lagi laha ku geram nak gigit!!!
suami pun asyik tegur je.. tak elok katanya... aku cuba nak berhenti, tapi tak boleh... haiiyyaaa!! jadi gian kalau tak gigit ais satu hari! masa mengandungkan adam, takde la macam gini... aduh... gigit pun dah sakit sebenarnya...tapi ikot jugak dek nafsu! hmm!
nak gigit ape pulak ye untuk elakkan atau kurangkan gigit ais ni? kat rumah pulak, ais ade aje 24 jam! adoi....
:p

satu hari berkontraksi

assalamualaikum!

aduh... aduh...

dari pagi dah mula perut memulas....sakit memang sakit...terpaksa aku abaikan sebab nak masak untuk adam, mandikan adam...nak dukung dia lagi...makkk aihhhh!!!

sampai di sekolah pun masih sakit...
jalan terkepit-kepit!

oh! penangan sungguh!
kawan-kawan yang tengok keadaan aku pun dok risau..
kang terberanak kat sekolah..
malu jerrr....

time balik..masa drive memang mencabar..
bila kontraksi tu datang...
umang aih!

masa ngandungkan adam takde la macam ni...

mungkin sebab selalu sangat dukung adam yang 9kg tu...
alahai...

adik sayang...
mama ready tak ready...
mama MEMANG  kene ready...

tapi sabar dulu lah sayang...
bagi mama kemas rumah dulu...
biar kite masuk rumah baru..
best sikit... :)

mama pun tak sabar jumpe sayang...
papa target sayang keluar 3 oktober 2012...
mama ok je..

:)

janji keje sekolah mama semua siap..
kalau tak siap..
hati mama tak senang la...

pump pun mama tak servis...
lepas ni baru servis kot...
mama....mama.....






yeay!

yeay! yeay! yeay!

lompat sambil berlari lari anak... ehhhhhhh

rumah dah siap cat!

tinggal nak kemas barang, angkut masuk rumah baru..

cari beberapa perabot yang perlu dulu..

katil adik
katil mama papa
meja makan (dah jumpe...tapi.........)

nanti dah lepas pantang carik lagi..

tak sabar!

tapi kene sabar!

turning into 36 weeks

assalamualaikum!

ho! tajuk tak nak kalah kan? omputeh gittew..hehe
esok genap 36 minggu kandungan kedua aku ni... aduhai...bukan main aktif lagi si kecik ni.. perut bergelombang habis la kalau dia menedang, buat guling2 tu... senak jangan cakap la... sampai ade satu hari... masa aku nak reverse kereta, terlanggar divider longkang! nasib baik tak de kesan...alololooo...macam2 anak mama sorang ni....

next week, aku akan mulakan rutin check up seminggu sekali...sampailah anak ni dilahirkan... moga sihat2 lah semuanya... moga dapat bersalin normal macam anak sulung aku, si adam!

kali ni sama jugak lah, bersalin di hospital serdang, insyaAllah...

kepada kawan-kawan yang dah selamat bersalin, tahniah korang! selamat berpantang, selamat menyusukan anak secara eksklusif sampai 6 bulan.. yang takde susu dari awal, jangan down...usaha lagi..mesti ada punya! kalau awal2 dah negatif, memang hasilnya negatif!

semoga kerja di sekolah dapat disiapkan dengan jayanya sebelum baby dilahirkan....risau a…

kesian adam...

Adam muntah lagi
Berak cirit lagi...
Kesian adam.....Esok, kalau masih teruk
Kene bawak pergi hospital...
Nasib baik makteh adam ada kat emergency...
Senang sikit....Adam...
Cepat sembuh....Published with Blogger-droid v2.0.8

sesungguhnya....

Imej

macam mana nak pregnant?

Imej
assalamualaikum!
haaaaaa.... disebabkan aku ni kemain lagi beranak setiap tahun.. *alaaaa..baru nak masuk anak ke dua.... jadi, selalu kawan2 datang bertanya soalan cepuk cemas ni kat aku... mungkin salah satu nye sebab member2 kan.. jadi takde segan sangat nak borak tanye itu ini.... :)
tadi, kawan berbangsa cina, baru tahun lepas mendirikan rumah tangga datang jumpe aku.... soalan dia "camane nak dapat baby eh? saya dah cuba dari bulan enam ni...." sambil senyum malu2...
aku gelak je la...sebab aku bukan pakar pun... rezeki Allah bagi... time planning pun dapat... cemane kan? alhamdulillah laaa... :)
aku pun bagitau lah...
*okeh, ini warning ya... budak2 jangan baca sambil dok pikir benda tak senonoh!
ini teori aku... mula-mula awak kene tahu pusingan ovulasi awak..  kalau saya 28 hari memang tetap...
oooooo...kata sahabat...
kata lah jadi kite akan anggap hari 13 dan 14 dari hari pertama period tu adalah waktu subur...
alamak, ni nak kene lukis2 jadual ni... jap... 

ok..r…

demam virus yang jahat!

assalamualaikum...

aam dah masuk 1 tahun 5 bulan... sebulan lagi adam dapat adik!

hari ni, tak dapat ke sekolah lagi... terpaksa susah kan kawan-kawan untuk ganti kelas aku lagi... hmmmm

adam, muntah-muntah jam empat pagi tadi...
sampai la masa di klinik pun muntah air..sebab dah takde ape dalam perut dia..
aku stopkan susu sebab tanak dia muak..
tanak dia muntah lebih teruk....

di klinik, mula-mula adam aktif..
main sana sini..
naik motor la, panjat gelongsor la
kemudian datang kat aku..melepek terus...
masa mula-mula daftar dia dah muntah..tapi sikit je..

jumpe doc, doc amik suhu...
adam dedar sikit..
adam demam..
aku check suhu dia kat rumah pun mmg adam demam..

dok tanye lah itu ini..
adam kene cirit birit sekali..
jadi adam demam virus..
virus apa, tak tahu sebab banyak simptom..

kalau muntah2 berterusan kene bawak g hospital lah..
doc tanya, nak timeslip ke nak jaga adam hari ni?
dah tentu aku nak jaga anak aku..

bukan tak percaya pada pengasuh..
tapi kesian pulak kat budak2 kat…

Gigi dan hidrosil

Imej
heh~

assalamualaikum... ^___^

seminggu yang lepas, adam demam on off...
sekali tengok dia sengih, laaaaaa
ada gigi geraham rupanye...

sekarang ni, gigi adam dah ada 9 batang..
fuh, kalau mengigit. naya jugak...

tak tahu lah kalau aku masih susukan dia...
mesti sikit2 je menjerit...

sekarang adam ada satu lagi penyakit...
hydrocele...

actually, memang belah aku pun ada..
belah suami pun ada history ni..

nampak cam normal...sebab adam tak sakit...
cuma telur je besar sebelah...

bulan sebelas ni ada appoinment lagi di hospital serdang
kalau teruk, bulan 12 akan ada small surgery la kat adam...
buang cecair tu...




untuk pengetahuan semua...hidrosil ni lain dengan hernia (angin pasang)..angin pasang ni boleh menyebabkan gangguan pada usus...hmmm..harap2 adam ok..
semoga semuanya ok!

oh pantasnya!

Assalamualaikum!Sekejapnye masa berlalu....
Dah masuk bulan september...
Kerja yang sepatutnye disiapkan pada ogos pun tertangguh...Kandungan pun sudah masuk 34 minggu...
Yang tinggal hanya 6 minggu...
Wah, nak kene betul2 kejar ni...Pbs....
Kerja kursus anak2...Ya Tuhan....Moga kesihatan baik2 aja...
Akhir2 ini sudah tak larat memanjat tangga...
Duduk lama pun lenguh..
Selalu terlupa diri ni berat...
Tapi masih berdiri bila mengajar...
Hmmmmm.....Minggu ini akan bekerja 6 hari seminggu...
Semangat! Semangat!^_____^Nak makan red velvet yang diambil dari sahabat petang tadi lah!
Nyummmyyyyy!Published with Blogger-droid v2.0.8

PBS

Imej
assalamualaikum!

hai sume~

ahhaaaa... baru sudah meng~key~in markah budak2 dalam pbs..
kalau cikgu cikgi mesti tau apa itu pbs~

kalau sebut pbs~
kompem mengeluh je la semua orang!

pentaksiran berasaskan sekolah

sistem ni dikenalkan tahun lepas untuk sekolah menengah, hanya mula dengan tingkatan satu la... (setahu aku lah)... tapi baru mula tahun ni...
subjek paling smooth sekali dengan sistem ni subjek KHB sebab subjek ni memang dah siap semua dah..tinggal nak rizo dan uji pada anak murid...

bila sistem ni diwujudkan, maknanya dah takde sistem peperiksaan macam biasa ada tu.. memang dah takda, kecuali kalau pengetua sekolah nak adakan jugak..so, terpaksa la ikot..

bagi aku sistem ni mudah kalau materialnya dah sedia ada...
macam buku latihan tu..
bila nak guna je, guna...
bukan nak kene rizo....rizo.....rizo.......

bukan apa, mesin fotostet bukan satu sorang kat sekolah..
nak fotostet sendiri pun boleh jadi isu... biasalah tu...

jadi, sistem ni banyak kelemahannya...
salah satu nya... …

salam aidilfitri!

Imej
Yeay!
Esok hari raya!
Esok hari raya!Mertua minta aku buat ketupat palas...
Aku bukan tahu pun..tapi, alhamdulillah... Ade lah ghupe juge..hehehe... Gambar kat atas tu haaaaa...Hikhikhik...rasa pun ok je la.. Aku pun tatau rasa dia camne..buat time puasa kan?Baju raya sume dah sedia...Sedikit tak seronok bila husband tiba-tiba je demam teruk... Teruk tu dalam erti kata, dia langsung tak boleh bangun....!
Kesian sangat tengok... Huhuhuhu...
Jenuh jugak aku dok memanjat tangga hari ni...dok pikir pasal dapur, pastu bergegas naik ke atas tengok suami....Mau terberanak awal neh!Dan, yang paling best, ramadhan ini aku berjaya puasa penuh dengan sepenuh2 nya... :-) yeay!  Alhamdulillah! Teringat  kat cikgu cina kat sekolah...dia kata dia salute kat aku sebab nampak bertenaga je! Macam tak puasa! Ehehehe... Syukur...Allah kurniakan tubuh badan yang sihat... Dikesempatan ini, aku nak mengucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf sekiranya ada terkasar bahasa, salah silap tutur kata dalam b…

buah hati di pantai timur

Sunyinye malam ni.....Semoga kekanda segera menyiapkan tugasan di sana...Dan kembali ke pangkuan adinda... Selamat malam sayang....Published with Blogger-droid v2.0.6

dikira subahat tak?

Petang tadi, macam biasa lah...
Pergi tengok rumah yang sedang diubahsuai tu... Nampaknye progress makin berkembang...
Jadi tak sabar pulak nak masuk rumah...Lai kata boleh masuk rumah awal bulan sembilan...
Tapi, tadi masa suami borak dengan pekerja seberang, dorang kata dorang pun nak raya....
Taaaapiiii......
Dorang tak puasa!!!!Suami tanya, kenapa tak puasa?
Letih sangat la bang... *peluh satu badan menitik je...
Suami pun pesan...
Jangan lupe, nanti ganti puasa...bayar fidyah..Entah la...aku pun tanye suami...
Takpe ke dorang tak puasa?Suami kata takde alasan untuk tak puasa...
Hmmmmm...
Ye, keje dorang sememangnye sangat penat...
Kesian pulak...
Moga Allah ampuni dorang....
Moga dorang ganti puasa dan bayar fidyah...Dorang tak puasa sebab siapkan rumah kami....
Kire kami ni tanggung tak dosa dorang tak puasa ni?Hmmmmmm.....Published with Blogger-droid v2.0.6

vaksin

salam ramadhan ke 18 semua!

sejak ramadhan ni rajin pulak aku mengupdatekan blog ni.. ghajinnnyerrrr!

oh, tadi aku sempat ke klinik vet, untuk mevaksinkan abu.. dah lama sepatutnye dia kene vaksin... tapi sebab nak pegi UPM jauh sket.. jadi terpaksa la ubah ke vet yang paling dekat... iaitu vet kat seri kembangan.. :)

best2!

orang yang bawak kucing ke sana pun mesra2...

misi ngan doc dia? uih... lagi laaaa... (agak2 dapat diskaun tak ni misi???)

tadi, abu di beri ubat cacing, ubat hama dengan vaksin...hanya rm44 jerr... moga klinik semakin berkembang maju... hehehe

lepas raya ni kene g jumpe vet lagi.. sebab abu penuh kutu.. yuck! berkutu rupenye anak dara aku!

kalau ada masa.. by this week, nak bawak gegel pulak.. sian gegel..dah la kurus, tua..tapi diva okay~

ok. tu je nak share.. kalau korang yang tercari2 vet yang best.. boleh la datang ke mari...

cari je Tanya Sama Vet kat FB, boleh dapat info sume kat situ... kalau ramadhan ni.. waktu operasi 10 pagi-9 malam je.. tapi time berbu…

Bila tengok Olimpik London.......

Imej
hai la mata, lepas tengok x men, tak boleh nak tidur pulak...

sejak dua menjak tengok olimpik ni, suami aku sibuk beno ajak ke london... hape, ingat tiket ke sane bayo pakai daun??

mac lepas kitorang memang dah menjejakkan kaki di sana.. tapi di london sekejap aje.. 4 hari je berkampung di sana. masa tu aku pon tak tau london jadik tuan rumah olimpik. bila husband beria-ia suruh aku amikkan gambo dia kat lambang olimpik tu...aku buat tatau je.. alahai...cian somi aku.. hikhikhik...


# terpakse besarkan gambar sebab nak tunjuk lambang olimpik tu...bhahahaha...

kenangan kat london banyakkkkk! ada manis, masam, masin.. sume ade! hehehe.. tapi seiriyes, kalau dapat duduk london *selain time winter* aku sanggup duduk sana! POYO NYE!




takde la sampai nak duduk london...eiii..aku lagi suka duduk kat malaysia ni... rasa selamat aje.. bukan la kat london tu tak selamat... tapi bukan tempat kite... :) faham2 aje lah macam mane keadaannye.. tapi orang london baik2 aje.. memang akan senyum, say hi …

ish! tak sabarnye!

Imej
sabar! sabar!

salam ramadhan ke 17... jap.. tengok kelendar... yeah..haah...kompom 17 ramadhan... :) hari ni kan Nuzul Quran... dimana Allah menurukan Al Quran kepada Nabi Muhammad SAW pada hari ke 17 ramadhan... :)

ok. nak share sikit jer ni.. :)

semalam aku dan suami pergi la tengok rumah kami yang cinonet tu...  wah..bersepah sungguh dorang buat kerja mereno ni kan! tapi, rasa seronok bila tengok batu bata dah naik ke bumbung, toilet baru suku kene pecah.. bilik jahit aku (konon) pun dah nampak bentuk... :) tapi bulan 9 baru siap semuanya kot...

kemudian, suami ajak cari orang buatkan table top... buat kitchen kabinet... :) kami ke giant.. ada syarikat comfy design ni memang bukak booth kecik dia kat situ... dah siap ukur sume.. dorang buat drawing, maka bermula lah episod memilih material... :)

semua urusan memilih suami serah pada aku... tapi aku tak tamak... dry kitchen aku pilih tapi aku rasa suami aku pun pilih...hehhe... wet kitchen, suami yang pilih dan aturkan kedudukan... …

hanya perak untuk kita!

Huh! Korang tengok tak badminton tadi? Oh, tak tengok..mesti pergi terawih kan! Bagus! Bagus!Datuk lee chong wei masih tak dapat atasi lindan... Adey... Tapi memang fight lah game tadi.... Anak beranak dok fokus depan tv.... Takpe la dlcw, mungkin rezeki lain kali kan?Tiada yang mustahil
Segalanya boleh!#adam mesti lompat2 dengar lagu gemuruh tu.... HehehePublished with Blogger-droid v2.0.6

fasik kah aku?

Tazkirah dalam kereta bersama suami....masa Rasulullah kecik dulu, bila susu ibu Baginda sudah kering, maka mencari lah sang ibu, ibu susuan kepada Baginda...padahal, ketika itu susu lembu, kambing, unta banyak....tapi kenapa tetap mencari ibu susuan? 
Generasi sekarang dibentuk dengan susu lembu,kambing.... Sebab itu lah zaman kita ni bebudak jadik lain... Ketegaq macam lembu kambing jugak....

#ya Allah...permudahkan urusan aku menyusu anak kedua ini.... Rasa terkena kat batang idung sendiri bila adam pun aku susukan dengan susu lembu kambing.... Siapa sudi jadi ibu susuan pada anak ku?


kalau ini yang menjadikan aku golongan yang fasik... ya Allah.. ampuni aku.... :(



:)

ya Allah.... tetiba digerakkan hati untuk melawat ke blog seorang sahabat...

:) senyum saja..

tak guna aku membalas kata2 beliau.. sebab beliau pun tahu beliau siapa..

awak cikgu, saya pun cikgu..
tapi kenkadang ade jugak cikgu tak macam cikgu... :p

trimas ye atas entry awak yang itu! mari sama2 menyedarkan diri kita..

yang buruk memang sentiasa dari diri kita sendiri... :)

ibu hamil tak sahur ok je!

salam ramdhan 15 semua!

penangan berbuka di aroma ikan bakar di pantai jeram, akibatnya tak bangun sahur aku laki bini! ahhhhh!!!

tapi nasib baik hari ni, hari cuti..jadi tak de lah penat sangat nak kene turun naik tangga, dan semalam pun, banyak jugak aku minum air kelapa kat kedai tu..sedaaaappppp....

:)

hari ni, aku ajak adik2 berbuka di rumah. menu berbuka soto ayam dan air tembikai laici... ni menu permintaan si somi.. :) gambar? takde.. tak sempat nak amik pun..sibuk dengan adam lagi...tapi hari ni adam baikkkkk sangatttt..dia makan sendiri je kat bawah... ye la.. orang tak puasa kan?

alhamdulillah..kenyang kami satu family makan masakan aku yang boleh laaaaaa makan! hehehe...

hari ni, kandungan aku dah masuk 30 minggu.. fuhhh..fuhhh.. lagi sepuluh minggu je, lepas tu..yeay!!! :)
adam pun jadik la abang...hehehehe...adam pun dah setahun 4 bulan... banyak jugak yang dia dah pandai buat selain mengamuk..hehehe

terbaru, sepak dan menanduk bola.. ni papa dia la yang ajar ni...kelako…

dugaan hari pertama berkerja!

assalamualaikum! salam ramadhan!
sudah masuk ramadhan ke empat la ye? ehehehe..cepatnye masa berlalu...aku nak countdown pun malu, yela..patutnye sedih kenapa cepat sangat ramadhan beralih hari! sebenarnye, aku kompius, kenapa tahun lepas, aku ada tertinggal puasa... ooo..patutlah...aku menyusukan adam.. hehehe.. pancit pulak time tu...rugi...rugi... :)
tahun ni, aku diberi peluang lagi untuk berpuasa penuh! azam memang tersemat dikalbu nak penuh tahun ni..tak kira lah! :) doakan aku berjaya yeh! :)
adam kemain lasak lagi.. memang jenuh jugak la ramadhan tahun ni! hehehe
salam ramadhan semua! :)

adik sudah 27 minggu!

Imej
Minggu ke 27:
Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama kalinya. Bayi terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya bayi mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk paru-parunya.

last sunday, aku ke klinik. dengan papa adam dan dengan adam sekali lah..
tujuan kami, nak skodeng adik yang di usia 27 minggu.. saja nak abeskan duit yang ada. :)
macam biasa kami ke klinii jameaton. klinik yang sejak adam dalam kantung lagi..hehehe...
tapi kali ini, doctor yang scan bukan doc jameaton.. doc lain.. tapi ok je.. janji dapat tengok adik..

benda pertama yang aku nampak pipi adik yang labuh tu! doc kata mama mungkin makan kenyang sangat, tu yang adik tidur.. memang susah nak dapat pandangan dari depan, sebab adik mengiring aje.. sesekali dia membelakangi kami! ish, pemalu betul!

jantina adik, setakat ni.. masih dikatakan lelaki.. aku tak kisah.. sudah ada dua nama untuk bayi ini. kalau lelaki, lelaki lah..kalau perempuan, perempuan lah! :) janji sempurna, …

3 tahun yang begitu indah!

selamat ulang tahun sayang!

i love u so much!

:)

tahun ke 3, hadiah anak lagi... terima kasih Allah!

2 minggu tu macam 2 tahun kot?

Imej
Hari ni, hari kedua suami di sg. Buloh. Berkursus. Masuk malam ketiga lah...tinggal lah aku, adam dan bebudak berbulu tu...mulanye tak terasa lagi....masuk hari ni..perghhhh...dah rasa penat sikit...nak2 bila adam jadi manja sangat! Taknak duk sorang2...adoiyai....Pening jugak mama....si adik pun tak kurang hebatnya...menendang sane sini...huihhhh.... Esok ada aktiviti di sekolah.. Entah terjaga atau tak pagi esok ni...takot kesiangan lagi...macam dua hari lepas....malu je ngan budak2...Jaga anak sendirian? Bagi aku itu mencabar! Eh, belum masuk bab anak sakit lagi...hohoho...mintak dijauhkan lah semua tuuuu..tak nak la aku....Tak tahu lah nanti...bila suami kene transfer jauh....sobs sobs sobs...... Tak nak pikir semua tu lagi.... Nak pikir yang sekarang je dulu...nanti sedih....Tadi masa makan....adam menjaga diri beliau sendiri.... dia amik buku jawi dia dan belek2....  Yang kelakonye..buku tu tebalik...memang budak suke kot baca buku terbalik...beyond imagination!Moga anak mama pa…

keputusan sudah dibuat!

wohhoooo!!! *lompat bintang 2 kali!

haip! haip! mane boleh lompat la mama! duduk diam2 okay~

Alhamdulillah.... setelah penat memerah otak...akhirnya, kami suami isteri telah sepakat nak reno rumah... fuhhh... berpeluh jugak bila tengok jumlah rm rm tu....

ah pek tu kata boleh bayar sikit2...jadi dalam 2 bulan ni kami kene ikat perut lah... ditambah pulak dah mula bayar rumah sendiri...dan kene bayar sewa rumah lagi, memandangkan kami belum berpindah...

mungkin lepas raya boleh masuk rumah baru (tak laaa baru sangat!)

semoga Allah permudahkan semuanya...

buat kekanda...

mahap kalau adinda ni kalut sikit bab duit... adinda kan boros.. huk huk huk.. :p

 ai lebiu~

lebih kurang 4 bulan

Imej
aigoooo~

cuti sekolah pun dah habis, kene lah back to school!
sekarang macam dah tak larat sangat, hehee... anak ke dua ni memang besar sikit ke? 5 bulan, perut dah naik... dah menonjol sangat... mungkin di tambah dengan kegemukkan! oh my!

kalau tengok kalendar, takde cuti selama 8 minggu! oh..oh.. penatnye saye nanti... dush! dush!  jangan nak malas2 ye mama... nanti badan kembang...aaaa...tak tahu!

minggu lepas check up adik, alhamdulillah..semuanya normal.. adik pun sihat je dalam perut.. aktif le sesangat.. jantina pun dah nampak! awww... mama akan dapat prince lagi! jadi...dalam hidup mama memang dikelilingi prince charming laaaaaaa~

due date adik mungkin 12.10.12... kalau boleh nak minta cuti awal 2 minggu, sebab time tu dah cuti sekolah...jadi..kalau minta dan dapat cuti..untung lah..kalau tidak...tak mengapa lah..

bulan julai ni, kene tinggalkan adam dengan papanye.. macam mana lah tu! harap papa boleh masak sedap2..macam mama masak...hehe.. tak pun suruh je adik tu masakkan u…

air mata itu tumpah jua!

Ya Allah...syukur.... Semuanya kembali normal....

Lepas ni.... Aku nak top up balik 3 tahun yang hilang tu....
Aku rindu jerit tawa suara mereka memanggil nama aku!
Buat duri dalam daging....gunting dalam lipatan....

Bersihkan hati kau yang busuk itu....

Tembelang kau dah lama pecah!
Yes! You...

Attention seeker!
:-)
Published with Blogger-droid v2.0.4

labuchi masuk ward!

Imej
Fuh~ ya Allah...

Dugaan di hari minggu... Sabtu lepas.. Waktu magrib...labu lambat balik...aku panggil pun dia tak menyahut... Kemudian sumai tegur..abu dah balik..tapi kenapa kaki dia? Aku cepat pegi check...kaki abu macam terkehel...

Hmmmm... Gelabah punye pasal..tatau nak pergi vet mane yang paling dekat dan masih buka pada malam hari hujung minggu!

Online...cari alamat vet yang masih buka, terus ke bangi...sayangnya, mesra vet kat sana tak boleh buat...sebab takde tempat xray......:(

Nak jadi cerita, esoknye ke honey vet, masih juga di bangi...ya Allah...komited sungguh vet di situ....charge yang dikenakan pun sangat membuatkan diri ni terkejut! Penat lelah si vet tak dikira pun...yuran konsultasi langsung tak ada! Semoga dimurahkan rezeki kamu wahai vet yang baik hati....

Kaki abu dislocate, dan ada patah...kene buat operation secepat yang mungkin kalau nak abu jalan dan dapat kaki normalnya semula..... Vet anggarkan amount mungkin cecah rm1k.... Gulp!

Aku ada duit tu...tapi....a…

buat suami ku

Imej
pagi tadi, lepas sarapan.. aku rase nak cepat2 bukak facebook.. entah kenapa.. masa basuh pinggan teringat kat entry kak moon..aku tak komen..sebab masa tu aku view kat henpon je...

bukak fb, terkedu jap tengok kat news feed, gambar selimut menutupi satu jasad. kompom tu arwah norma.. sebak..

aku start baca dah lama..masa mula2 arwah kene sakit... time arwah lahirkan rafiq....lagi la aku melalak menangis bace entry tu.... masa tu nak sangat amik rafiq jadi anak angkat (poyo je)...tapi kan dia ada ayah dia..makcik pakcik dia yang sayang dia... ape daaa nak emo lebeyyy~~

masa tu aku kagum sangat dengan suami arwah..encik talib...yang sentiasa di sisi arwah.. no matter what.. memang aku salute dia!

aku pun punya suami, encik mohd khairul azlan...



kalau aku yang jadi begitu...aku pasti...suami aku akan lakukan perkara yang sama.. suami aku akan jaga aku... semuanya kerana sayang, tanggungjawab dan juga kerana Allah...


buat suamiku...
mama sayang papa sangat2(sori jiwang sikittt~)
memang m…

ibu mengandung dan aerobik!

Imej
hooooo!!

fuh! sungguh berdebar tengok bola tadi.. tahniah buat kelantan! walaupun gol penalti...gol jugak kan? sime darby pun ade penyerang kasar...abes siku, kepala dia guna...hehehe

eh.. tak nak cerita pasal bola tadi..

nak kisahkan hal pagi tadi.. saye beraerobik dengan kawan2 di sekolah! mula-mula ramai yang tegur pasal saye beraerobik!



boleh ke? itu soalan yang selalu keluar dari mulut kawan2...

saya jawab boleh je... asalkan bukan yang berat2 sudahlah.. nak jogging pun boleh! :)
jadi selama 30 minit, dengan iringan muzik yang ala2 memang suruh berjoget je suma orang yang ada kat situ... kami semua berpeluh sakan hasil aerobik!

mantap semua orang! tapi..ada jugak part yang saye tak boleh buat..macam melompat dan pusing secara drastik!

hehehe... adik pun tedang2....kemudian senyap je...tak kan tidur kot? alahai~

sesudah aerobik bagai, petang tu kami ke hilton hotel. ade hi tea.. makan laaa..ape lagi kan.. dah bakar 500 kalori ..jadi kene lah amik balik! hehehe


mahap. gambar makana…

selamat hari guru yang terlewat!

Imej
16 mei 2012 sambutah hari guru ke dua buat aku.. kali ni sambut dengan baby baru.. dengan abang adam!
hoh! melaram sakan kami semua... padahal hari2 pun melaram.. yeahh kalau tak melaram camne la budak2 nak ikot p&p? kang 5 minit hilang...cikgu boring~~~~
terima kasih buat semua cikgu saye... ibu, abah, suami dan semua yang mengajar saya erti hidup..
:)

paryz~

Imej
Tv3 tadi mengingatkan kenangan ni......waaaaa~~~ in love~ always!

dah tukar eh?

awww... nampak sangat dah lame tak hapdet cerita kat blog... hmmm...akan terus berusaha nak update kisah menarik...tak menarik pun nak hapdet gaks! tak kire! hehehehe

ok..terkial-kial ngan setting baru blogspot ni.. ayyaiii.. lagi laaaa malas nak hapdet gini!

HFMD oi oi~

Alhamdulillah...adam aryan dah masuk setahun. masuk je setahun, kene pulak virus coxsakie tu.. alahaiii.. kecian anak mama... :)

rabu khamis dah mc, patut papa jaga adam hari ni... tapi bosh besar pulak tak bagi papa balik. meh meh meh...mama kene berkorban lagi.. alahai.. alahai... adam... ingat jasa mama ni ye... jangan lepas ni, dah besar..buang mama.. eh, kite takde keturunan buang buang sedara nih.... meh meh meh lagi...

hari ke 3, cecair bertompok dah bertukar warna..kuning, macam nanah.. sakit ke tak, entah la...respon adam normal je... makan nampak selera hari ni..abes satu mangkuk..sedap ke mama masak? takde rase pun makanan adam tu.. hehehe

tadi kebetulan ke klinik, skodeng adik jap. alhamdulillah. sihat budak tecik tu. tertonggeng dia kat dalam rahim mama.. hehe..telako.. siap lambai lambai macam biase... ish, lelaki ke perempuan eh? hmmm.. asalkan sihat... :) syukur...

okay lah.. tata!

dah habis cuti, dah sekolah balik! :p

Imej
hellooooooooooooo!!!

yeahhh!! sangat seronok bercuti di london dan paris minggu lepas! habis duit simpanan! oi..kene menabung balik nih!

tak dapat la nak shopping mana..sebab pergi sana bukan niat nak shopping pun...kate takde duit kan...buat la care takde duit..hehehe.. :) just jalan-jalan.. beli ole-ole sikit.. mane yang mampu lah..

disebabkan kat sane hp tak leh nak gune...tak on roaming.. jadi kene carik wi fi je la kalo nak online... tehehehe... meh nak kongsi sket kisah ke eropah!

day 1 : arrived paris then shoot to london by eurostar!















baru hari pertama! hehehe