Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2011

esok ayah adam balik!

Imej
Alhamdulillah..berjaya jugak harungi 2 minggu tanpa kesayangan di sisi. (mode sangat sayu hokeh)
lately sejak mengandung, incik suami banyak pulak kerja di luar. biasanya ke PD lah..mengajar.. kadang-kadang aku ikut sekali (kalau cuti)..bukan ape tengah sarat takkan nak kene tinggal sorang-sorang kot? hehe..then, lepas bersalin 2 minggu, dia kene berkursus di melaka selama 2 mingggu...poor me!

esok, incik suami akan bertolak dari melaka ke KL then ke ipoh. harap semuanya selamat lah! jangan drive laju-laju..bawak sempoi saja. asalkan selamat. tak sabar sebenarnya nak jumpe kesAyangan hamba ni..

owh..tadi, masa susukan adam, tiba-tiba mode sayu datang menjelma, lalu menitis la air mata ibu ni..bukan apa...bila tengok muka adam yang memang iras wajah incik suami..buat aku rasa terharu dan kagum..ye la.. anak yang selama ni aku kandung, usung ke hulu dan ke hilir..ikot muka ayah dia plak~ hehe..tak..sebenarnye bangga weh!

lepas tu aku teringat pulak kisah yang aku bace kat blog (maklum la…

tidur meniarap!

Imej
Actually, bende ni common thing..tapi saje je nak tulis sebab ada info sebenarnye nak dikongsi. Adam dah berumur 25 hari. sejak 2-3 hari ni dia dah tak boleh nak tidur baring macam biasa..mesti dia terjaga..so sekarang aku tiarap kan dia. nampak tido dia lebih lena dan lebih lama. (ngelat eh!) mengikut apa yang aku baca, sebenarnya tak berapa nak digalakkan bai tidur meniarap. sebab boleh berlakunya lemas. (kes baby tak dapat bernafas dan dia tak boleh nak angkat kepala dia) seperti nama penuh adam..dia memang kuat. ARYAN..kekuatan penuh. memang dia akan berdiri kalau kita dirikan dia. maknanya dia akan betul-betul guna kaki dia untuk berpijak. angkat kepala pula adalah sesuatu yang sangat mudah untuk dilakukan adam. well done anak mama!

secara pro nya, tidur meniarap ni boleh elakkan bayi tertelan semula susu yang dimuntahnya. setakat ini, adam belum pernah muntah susu. jadi tak de pengalaman lagi. ada yang kata, kepala baby akan cantik sebab tak terpenyek. entah la,. yang tu aku tak…

surat buat kekasih

assalamualaikum sayang,

apa khabar sayang di sana? sihatkah? mesti sayang sudah sedikit hitam kan? hmm... sudah seminggu sayang di sana. maknanya seminggu juga sayang sudah terlepas melihat cinta kita membesar. Alhamdulillah, cinta kita mudah dijaga. tidak meragam. menangis pun payah, sayang. tapi, cinta kita kuat menyusu. mahu cepat besar agaknya.

sayang,
mesti perasaan rindu sudah bertimbun kan? ayang tahu, sebab bila dengar suara sayang, memang terasa karennye (eheheeee...) Cinta kita pun begitu. kadang-kadang dalam lena, dia seperti menangis tersedu..mungkin rindukan sayang..:) bila sayang telefon, dia seperti tahu suara sayang, terus senyum siput. macam faham je apa yang sayang tuturkan padanya..

sayang,
ada lebih kurang 5 hari lagi untuk kita bersua. tak sabar rasanya menanti saat itu tiba. ayang rindukan sayang. dan cinta kita pun begitu. ayang rindu nak buli sayang. basuhkan berak si cinta hati, mandikan dia.. dan dukung dia. mesti sayang pun rindukan? sayang kan selalu dibuli…

tinggal 24 hari sahaja lagi

Imej
Alhamdulillah..sudah 20 hari usia muhammad adam aryan. maknanya aku dah berpantang selama 20 hari. tinggal 24 hari sahaja lagi. ya Allah..tak sabarnya! bukan apa..sedikit bosan duduk dirumah. memang tak keluar rumah langsung! eh, semalam aku dah baham ayam kepsi..ahaha..mak aku kata takpe..makan sikit jer..lagipun tak de berminyak sangat..hehe..moden betul mak aku.. kalau mertua aku lak, pergh...mau gemok aku..dah la masak sedap..lepas tu ikan siakap, ikan salmon..eee...suke aku kalo berpantang lame-lame..hehehe..:) tapi encik suami sibuk ngendeng jugak..hehe..mintak sikitttt~~~

sakit jahit dah makin baik..maknanya makin tak terasa sakitnye..memang dah hilang sikit la..cuma kalau duduk lama-lama kat atas lantai mau ngilu... sekarang dah gagah, makin gagah. dah mula masak sendiri, tapi mak aku dah siap-siap siang ikan dan potong sayur..aku nye turn masak je la..hehe.. ngelat kan? duduk ruamh ni, isi perut, membuang, jaga baby, online..tu je la keje den..eh...pakai bengkung~ kene jaga b…

babai ayah

salam


aku kini berpantang di ipoh..kat ipoh sangat la heaven sebab mak aku bagi je aku makan ape...hehehe..tapi sendiri mau ingat la ye...kang sakit sape susah? sebab tu aku tetap berpantang jua.. ye lah..baru hari ke 15.. kene jaga betul-betul..badan nak pakai lama ni wehhh...
ada orang komen, suruh cerita pasal berurut. oh ya, aku berurut hari ke 3 selepas bersalin. alhamdulillah, makcik yang mengurut memang best! susu makin banyak bila dah diurut..dan aku diurut dengan sedikit adat yang diamalkan oleh makcik tu...bukan bende-bende kufarat...bende biase je..name pun adat... bayaran untuk berurut rm60 sehari. aku berurut 3 hari berturut..memang segar badan.. rase tulang aku dah rapat balik..hehehe...tapi masa tu jalan pun rapat-rapat je kaki ni..tak boleh jalan gagah lagi..:)
Adam pun mudah dijaga. takde masalah. esok aku akan jaga diri sendiri. masak apa yang nak dimakan sendiri.takde dah macam tuan puteri ye adik-adik..hehehe.. mandikan adam pun dah kene buat sendiri..sebelum ni bo…

seminggu bergelar ibu

Alhamdulillah... sudah lebih seminggu aku bergelar ibu... syukur aku masih kekal positif dengan perubahan ini.. ya, mungkin aku sudah bersedia kot? ehehee~ sudah lama ingin menjadi seorang ibu..baru dimakbul Allah.. syukur.. :)
Adam anak yang baik.tak meragam. kalau lapar merengek sekali dua, susukan, lepas kenyang tido je la sampai la lampin dia basah atau dia berak.kadang-kadang dia berak pun aku tak perasan sebab dia tido nyenyak! kesian anak mama ni kan.... selepas aku keluar dari ward, Adam sedikit meragam...setiap sejam dia bangun menangis.. masa tu badan aku lemah lagi. dengan luka jahitan yang teramat lah sakitnya, memang tak larat sangat-sangat. nasib baik mertua banyak membantu..bila adam menangis, mertua yang bangun, bawa adam untuk aku susukan.. :)
hari ke 2, aku dibawa balik ke JB. korang bayangkan perjalanan 4 jam dan aku masih lagi lemah dengan sakit jahit..huhuhu...memang tabah dan sabarkan diri je la.. takkan aku nak duduk rumah sendiri sorang-sorang kan? nak tanak k…

luahan hati seorang bergelar ibu part II

Imej
eheee...~
sambung cerita..kat mana ye berhenti hari tu? oh tang sakit lepas minum air selusuh...! fuhh.. air yang aku minum ni lain dari yang lain...(kot).. doktor check bukaan hanya 3 cm jadi dia cuba buat ke 4cm..fuh.. seluk situ seluk sini.. nasib baik jari dia runcing! Alhamdulillah, sepanjang aku di periksa, tiada seorang doktor lelaki pun yang ada..semua doktor perempuan..lega beb! (ade je yang tak best masa di check oleh doctor atau nurse tapi malas nak cite...kite tutup aib orang okeh?)

bila dah 4 cm, doktor pecahkan ketuban..tak rasa pun dia pecahkan, cuma rasa air hangat mengalir...masa tu mula lah sesi debar-debar dihati..nurse masukkan ubat untuk membuang air besar..tak lama lepas tu aku dah mula rasa nak membuang..nurse pesan, jangan teran kuat-kuat ye! hehehe..

selesai membuang, aku duduk dikerusi..kenapa duduk kat kerusi? sebab aku tatau nak pegi baring balik ke kat katil, sebab katil dah dikemas oleh nurse...huhu.. aku takot kalo nurse marah..jadi dengan air ketuban ya…

luahan hati seorang bergelar ibu

Assalamualaikum dan salam satu malaysia!

seminggu daku menyepi..
hanya sempat berfb sahaja...

Alhamdulillah..
buat pengetahuan kawan-kawan semua, aku dah selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang sihat pada 3 april yang lalu... ya Allah... hanya Allah sahaja tahu perasaan aku.. seronok kerana sudah bergelar seorang ibu! ada masa nak update blog, jadi aku kongsikan sedikit pengalaman bersalin..pergh!

2 april 2011, 5 pagi
aku terjaga dari tidur sebab rasa lenguh-lenguh di belakang..cuba untuk tidur, tapi tidak berjaya..aku kejutkan suami.. urutkan belakang badan.. setelah satu jam bertahan dengan kesakitan tu..aku ke toilet, ade sedikit 'show' iaitu lendir berwarna pink..masa tu aku sangat gembira..sebab aku tahu.. ini lah saat yang aku tunggu selama ni.. sampai di hospital, aku masuk ke dewan bersalin... ada seorang doktor lelaki datang... "haaa..kakak nisa yer..." sambil senyum pada aku.. dalam kepala otak, alamak! ni mesti kawan adik nih! ala,,,tanak doktor lelaki…

seorang lagi sudah selamat melahirkan!

Imej
tahniah buat sahabatku yang seorang lagi....!
selamat melahirkan baby pagi tadi...
pada usia kandungan ke 39 minggu..
fuhhh...
sungguh teruja bila aku mendengar khabar ini...

hmm...
sempat jugak kawan ku berehat di kampung sebelum dia melahirkan baby yang semestinye comel itu..hehe...

3 hari lepas
aku dapat MC
jadi bersama sang suami lah kan..

share sikit gambar romantis kami..
takde photografer..
kami snap sendiri jer..
ehehehee....








weeeeeeeeeee~ lagi 9 hari nak jumpe dak Adam..
saya nak mintak maaf kalo ade salah silap ngan readers selama nih ye.. doakan saya mudah bersalin..
:)