luahan hati seorang bergelar ibu part II

eheee...~
sambung cerita..kat mana ye berhenti hari tu? oh tang sakit lepas minum air selusuh...! fuhh.. air yang aku minum ni lain dari yang lain...(kot).. doktor check bukaan hanya 3 cm jadi dia cuba buat ke 4cm..fuh.. seluk situ seluk sini.. nasib baik jari dia runcing! Alhamdulillah, sepanjang aku di periksa, tiada seorang doktor lelaki pun yang ada..semua doktor perempuan..lega beb! (ade je yang tak best masa di check oleh doctor atau nurse tapi malas nak cite...kite tutup aib orang okeh?)

bila dah 4 cm, doktor pecahkan ketuban..tak rasa pun dia pecahkan, cuma rasa air hangat mengalir...masa tu mula lah sesi debar-debar dihati..nurse masukkan ubat untuk membuang air besar..tak lama lepas tu aku dah mula rasa nak membuang..nurse pesan, jangan teran kuat-kuat ye! hehehe..

selesai membuang, aku duduk dikerusi..kenapa duduk kat kerusi? sebab aku tatau nak pegi baring balik ke kat katil, sebab katil dah dikemas oleh nurse...huhu.. aku takot kalo nurse marah..jadi dengan air ketuban yang sudah dipecahkan..aku dengan selamba duduk di kerusi.. dari jauh suami lihat aku, aku senyum.,dia angkat ibu jari, tanyakan keadaan aku..aku angkat ibu jari tanda KO..haha..

nurse yang tadi terkejut tengok aku duduk kat kerusi, terus dia tarik aku baring di katil, dan pasang alat monitor heartbeat baby.. masa tu contraction datang makin kuat...sampai aku tak tahu nak gengam ape dah! fuhhh! tak sampai 10 minit, dorang tolak aku masuk labor room... waaaaa...makin debar-debar~

dalam labor room tu ade sorang nurse...dia tanya, awak nak doktor ke nurse yang sambut...aaaaa...aku terus kata..akak la sambut ye? eh pandai-pandai lak saye ni panggil akak...lahir tahun bila ye? (sempat pulak bersoal jawab kat situ)..nurse tu senyum, tahun 81 dik...hehehee... ini antara perbualan aku dengan nurse..

kak..tak tahan la sakit ni...boleh ke dapatkan injection? ape2 la janji tak sakit sangat...

boleh..tapi bukaan bawah 5cm je la dik..awak nak akak check bukaan ke? boleh?

boleh kak..check je laaaa (pasrah dah)

erm...bukaan awak dah 6cm nih...

erk..dah nak bersalin ke saye ni?

jap ye.. (sambil check lagi)..macam dah besar bukaan awak ni...

(suami pun sampai masa tu.....terus gua bersemangat kental!)

okay,kalau awak rasa sakit dan nak kurangkan rasa sakit, awak sedut gas tu ye..(aku lupe gas ape)

ada lagi 2 orang nurse masuk..dan aku tetibe rase macam nak membuang...(korang faham kan?)
dengan secara tiba-tiba je dah suruh teran-teran...siriyes, aku tak sangka dah nak bersalin.. huhu..tangan suami aku genggam kuat-kuat... bila disuruh teran aku teran..tapi fail jugak..sebab aku tak tahu bila lagi nak teran selepas tu...huhuhu...

tengah dok sibuk meneran, datang la dua orang doktor lelaki...doktor pelatih..ahhh~ aku dah tak kisah dah masa tu...yang aku tahu aku nak keluarkan baby ni... yang seronoknye masa tu, semua orang bagi sokongan macam tengok bola! fuhhh..dengan suami aku yang memang sorak tak ingat punye... tapi aku rasa aku sangat manja masa tu.. kalau suami takde, mesti aku lebih kuat...ni tak, aku bergantung dengan dia...sikit-sikit nak mengalah..masa tu mintak nurse tu vaccum la,,itu la ini lah..kan tak bersemangat tuh! ape daaa mama nihhhh! masa tu heratbeat baby jatuh... dorang cuba gerakkan baby.. Alhamdulillah..baby dah aktif balik... jadi...masa untuk meneran kembali lagi~ yeehaaa!

ade la kene marah ngan nurse (reverse psycology)..tapi kalo tak kene marah, camne nak ade semangat teran meneran tu? start aku masuk labor room pukul 4 pagi..pukul 4.41 pagi bayi aku lahir..normal..alhamdulillah, masa nak melahirkan, aku tak menjerit, cuma masa teran tu ade suara sket bila lepaskan nafas.. sebenarnye tak membantu..better diam terus kot...lagi banyak tenaga boleh disimpan! tapi, sakit bersalin ni sakit nikmat sebenarnye~

trick kat sini..masa rasa sakit macam nak bera* tu... korang teran jerrrr..sambil amik napas..jangan lepas teran tu tau,,,teran lagi.. ala..macam bera* sembelit! siriyes tak sakit! mcm korang dah lame tak membuang, pastu sakit perut...then ape lagi..teran jerrr!

ya Allah, subhanallah, last yang aku teran memang sepenuh tenaga, maka keluar la baby ku yang tercinta...sekali dengan uri okeh.. kuat tak kuat aku teran! masa tu dengar nurse cakap...eh, panjang anak awak ni eh! baby nangis..aku pelok baby..dorang tanya, betul tak tu anak awak? tengok betul ke tak? aku tengok muka dia... aku tengok jantinanya.. aku terus menangis...pandang suami..air mata dia bergenang...kite dah ade baby....:')

siap satu part!

ingatkan dah habis kau, rupenye ade azab satu lagi yang dok menanti... okay dik...saya nak jahit pulak ni..awak duduk diam-diam tau.. aku ingat tak sakit... mak oi~ sakit!!!!!!! korang bayangkan..dari pukul 4.50 pagi tu sampai pukul 6 depa dok menjahit... ayayayayaaiiii~ menjerit? abes version dah aku buat...tetap sakit beb! sampai lalok dengan sedut gas, dengan penatnye lagi... waaa...aku tanak beranak dah lepas ni! tapi next tahun maybe lahhhh... ehehehee~

tak dibius ke? aku rasa dia bius sikit-sikit, tapi sebelum bius tu jalan, dia dah start jahit..tu yang menjerit tak ingat tu..(bukan niat saya nak menakut-nakutkan readers yea).. ada sorang doktor lelaki, bangsa india tunggu di situ.. dia pegangkan kaki aku.. siap warning..kalau awak gerak-gerak, nanti saya suruh nurse bukak balik...jahit balik... selambe je aku jawab..eleh...tak takot~~ muahahahaa~ berani lah kata mcm tu kat doktor, sebab dia kawan kepada adik aku...huhu.. (malu tau sebenarnye) dah habis jahit, doktor check jahitan tu...perasaan? tak tahu nak cakap sakit dia camne! sakit nak bersalin tak sakit macam tuh! then nurse pakaikan pad..pad ikat-ikat ngan tali,.hehehe...maka berakhirlah adegan sakit kene jahit!

pukul 6 pagi siap jahit..nurse datang letak baby di tepi..dia minta susukan..oh ya, dalam masa yang sama, nurse datang beri minum milo..ape lagi..aku sedut sampai habis sekelip mata..lapar beb! dan seorang diri aku cuba susukan baby.. tak berjaya..aku titis kan sikit-sikit susu...baby minum...:) berjaya lah sikit~

suami aku balik uruskan uri, dan dia akan kembali ke hospital selepas tu..aku di labor room sementara menunggu nurse yang uruskan..lambat sikit la dorang ni beroperasi..stendet la gomen kan,.,.tapi aku tetap puas hati, dengan sokongan dorang  masa nak bersalin tu.. tak putus-putus aku ucap terima kasih!

memang akan ada perbezaan bersalin di private dan di gomen hospital...tapi bagi aku sakit bersalin tetap begitu~ cuma sakit dijahit je la lain-lain...hari ke 10..jahitan dah agak okey.. tapi stendet la, orang baru lepas bersalin mana boleh jalan laju-laju...hehehe~

inilah pengalaman aku..
korang jangan la takut ye nak bersalin...hehehe~

layan sikit gambar anakanda ku~

nama : Muhammad Adam Aryan Bin Mohd Khairul Azlan
tarikh lahir : 3 april 2011
waktu lahir : 4.41 pagi
berat : 2.58kg
panjang : 48cm

fresh dari perut mommy!

hari ke 4

mommy daddy enterframe.. tunggu masa ni..


cutenye!

okey..jumpe lagi~

nanti cerita pasal pantang and jaga baby pulak..

Ulasan

kasha + ajie.. berkata…
molie..rase nk nanges bace pnglmn molie taw..tp mmg indah sgt kn..xdpt nk ucap ngn kate2...nk nanges mse 1st tyme tgk bby sndri..**rase nk brnk lg la..hehehe..tp kne gap 3 thn..nurse ckp tkot rahim koyak..kne sabo..hee** adam sgt comel!!!lebiu adam... :D
chekgu Moe berkata…
kasha...pengalamn masing2 kan.. itu lah..molie pun selalu baca pengalaman orang, rase nak nangis..now dah rasa sendiri...fuhh..molie pun mebi gap lame gak kasha..trauma dengan jahit...sakit sangat2... :( takpe lah.. janji kite sihat neh kasha.. :)

adam love mommy kasha n fatnin juge..ehem~
kak molie..saya tak melepas peluang tuk baca blog akak..wah takutnya..tp bila tgk baby tu hilang suda rase sakit kn..teruja..nnt sy pn nak merasa..insyaallah..selamat berpantang kak molie..
fashah84 berkata…
sgt terharu bila part adam dh lahir..huhu
Puan aiNa Rahman berkata…
dan seperti biase..sy akan menangis apabila setiap kali membaca part bby selamat keluar..ahhh, x boleh la part tu mmg sangat terharu. =D
chekgu Moe berkata…
ct....macey sudi baca blog kakmolie...jangan la takut tau...tapi kakmolie takot lagi nih..hehehehe....nanti turn ct pulak yea...;)
chekgu Moe berkata…
fashah....saya menangis masa tu..;)
chekgu Moe berkata…
aina..hehehe...nanti bila aina yang melahirkan..aina sendiri akan rasa camne tau...hehe...;)
mommie yuyu berkata…
aduila..ada part kelakar, ada part ngeri..ada pulak part sayu cerita bersalin cikgu molie ni..tp ngeri time kena jahit tu...takutttnye saya..
molliesa berkata…
mommy yuyu..:) thanks tau visit sini..nanti molie ziarah yuyu lak eh..:)
haah, betul..ade part kelakar..walopon sakit..gelak jugak..campur malu ngan doc lelaki..hehe..molie luka panjang..tu yang sakit..tapi dah baik dah skang ni..yea..:)
nanti yuyu lak bersalin..hehe..:)

Catatan popular daripada blog ini

mari ganti tempat pasang plug yang rosak.

TAMAN BURUNG DI MELAKA

apa itu shingles?