~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Ahad, Mac 20, 2011

apa penyakit G6PD ni?

salam..

seminggu yang lalu aku dikejutkan dengan satu berita dari sepupu..
anak kecilnya tiba-tiba demam panas dan kencing berdarah..
keadaan sia anak yang pucat itu dibawa ke hospital..
setelah darah diambil dan dibuat kajian..
didapati si kecil itu alah pada kacang parang.

eh, tak pernah tengok kacang parang..
ni dia kacang parang..
selalu ada jual kat kedai tu kan..

yang buat si ibu sedih, bila anak kecil dia cakap
"myra nak mati..."

kalo aku pun melalak dah kot depan budak kecik tu..

untuk pengetahuna semua..
setiap bayi dilahirkan pasti akan mewarisi penyakit dari kedua-dua belah pihak..
mesti akan warisi..sebab bende ni berkaitan dengan genetik..
macam aku,
nenek moyang, mak ade lelah
aku pun sakit yang sama..
tapi Alhamdulillah..sume dah okay nampaknye.. :)

korang pernah dengar G6PD?
aku pun baru tahu tadi..
setelah aku google,
dan menurut fahaman apa yang aku baca,
penyakit ni penyakit keturunan
dan berkaitan dengan sel darah merah

contoh kat sini,
anak sepupu aku ni dia masa lahir normal je..
bila di check balik, didapati sikecil tu ada penyakit G6PD ni (positif G6PD)
maknanya kalau dia makan kacang parang
sel darah merah akan pecah
(homolisis) kalau tidak silap aku..

banyak sebenarnya pantang yang pesakit G6PD ni
dan sekiranya si anak didapati menghidapi penyakit ni
parents kene rajin sikit cari info ye..
jangan jadi dulu, baru nak menyesal..

ubat pun tak boleh sembarangan diberi pada penghidap G6PD ni..
dan kalau boleh,
tampal la list apa yang si anak tak boleh makan..
supaya tak menyesal dikemudian hari..

kalo korang nak tahu lebih mengenai G6PD ni..
google la ye..
:) aku sampaikan apa yang aku tahu..
cakap lebih-lebih kalau salah nanti bahaya..

ok..ciao~

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Anak saya perempuan pun jadi jgk..skrg bru 5 bulan..tp stkt ni ok ajelah..cuma kdg2 tu sesak nafas tp skejap jer..ni mgkin keturunan sbb adik saya pengidap penyakit talasemia..

molliesa berkata...

kene berjaga2 lah kan... sebab penyakit ni ada orang kata boleh baik..ada kata tak... wallahualam...

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign