sedih bila.......

hmmm......

sikit-sikit dok komplen kan!

terpaksa lah kalau dah takde tempat nak ngadu...(kat suami dah memang tempat den mengadu.. dan ALLAH...)

aku baru balik dari masjid india tadi...
keluar rumah lepas zuhur... bawa mak mertua ke sana..
maklom lah, mertua ade kedai.. jadik amik stock sikit kat situ....

alih-alih balik tadi.. nak masuk parking dalam kawasan rumah,
terkejut ade khemah, dan ade kenduri ape tah kat depan rumah..

oooo..
jiran depan rumah buat kenduri....rupanya...
tapi tak bagitau pun..
sekurang2nya bagitau, takde la kami terkujat nak masuk parking...
tak jemput tu tak mengapa.. kami tak lapar juadah kenduri kamu...

jadi, aku berdegil nak parking dan minta suami berusaha untuk parling kereta dalam kawasan rumah...
Alhamdulillah...boleh parking...

dan sekonyong-konyongnya (hahaha.. mcm hantu pulak kan!)
datang la jiran aku tadi berkata
"minta maaf la...tak sempat nak bagitahu dan jemput....asyik takde kat rumah je kan..." sambil senyum siput..

aku yang malas nak melayan (sebab hati sangat mendidih) terus masuk ke rumah, masa tu aku di muka pintu... paling dekat dengan dia, suami aku..
 tak tahu lah apa dia kata pada suamiku...

bila aku tengok air muka suami..
nampak sangat dia kecewa dengan jiran yang satu ini...

ya, tahu kamu buat kenduri sambung belajar..
memang patut kamu sambung belajar..
sebab hormat jiran pun kamu tak tahu...kan?

alasan kamu, kami selalu tiada di rumah.
sangat tidak logik...

kalau niat kamu baik...
ikhlas nak menjemput kami...
kamu dah jemput semalam.. sebab semalam dari magrib kami dah ada di rumah..
dah sejak pagi tadi mertua, adik ipar ade di rumah...suami aku pun ada..
tipulah kalau kamu tidak sempat..
sedangkan adik ipar aku nampak kamu sedang mengemas rumah
bersihkan karpet!

tak payah la datang tunjuk muka dan kata itu ini...
aku lihat tetamu kamu tadi,
semuanya berjubah, bertudung labuh, bukan hanya menutup dada..
malah hingga ke lutut pun ada..

tak kurang yang berserban,
berkopiah, berjanggut putih sejengkal bagai...


lagipun, selama ini..
kamu berpiknik di depan rumah kami..
sedikit pun tak pernah kami disapa..
sampai kami malu untuk mengangkat muka
bila keluar rumah
bila mahu buka pintu pagar...

tak mengapalah jiran...
kami maafkan kamu...

cuma..
kami harap..
jangan la OVER sangat
sampai barang-barang berkaitan majlis kenduri kamu
kamu letak atas pagar rumah kami..
kamu buat macam pagar rumah sendiri..
seolah kami ini tak pernah terasa hati...

sudah lah jiran..
kesabaran aku cukup teruji...
aku masih bersabar...
sedih memang sedih..
tapi aku masih mampu bersabar..

tapi janganlah buat suamiku terluka..
tolong lah jiran....

bila lihat wajah sedih suami..
hati aku meruntun sedih..
aku tahu maruah suami cukup tercabar dengan perbuatan kamu semua...
cukup la jiran..
jangan biar sampai api meledak dari hati ini...

Ulasan

~Ati_Hime~ berkata…
mcm tulah famili akak kene dulu..x jemput x pe..cume jgn lah amik space tu byk sgt..lgpun space dia takat situ jelah x perlu lah smpai nk pakai space org lain..kdg2 manusia ni nk kate x de otak..ade..nak kate x pegi blaja..blaja tinggi..ape yek? ignorant? ye lah ignorant..trlampau taksub dgn diri sendiri smpai x pikir org lain..
Puan aiNa Rahman berkata…
eee...melampaunyer jiran camtu, mmg menyakitkan hati.pndah rumah atas angin la molie, senang..klo masing2 nk wat hal sendiri pn, xde hal. klo umah atas tanah ni camtu la..mesti ade je jiran yg menyakitkan hati.
chekgu Moe berkata…
ati_hime... tu la.. kite dah usaha nak bertegur...dorang taknak...
sabar kite ade batas... entah la...tadi ade jugak tengok2 rumah... nak beli, tak kompem lagi jawatan... huhuhu... bersabarlah selagi termampu....

aina... kecik hati ni aina..... sedih dan rase nak menitik air mata bila tgk riak muka suami... mesti lah tercabar... mcm2 dorg komplen kat kami (nak2 pasal gegirl).. tapi bila dorg buat camtu... kami sabar selagi mampu... harap cepat dapat beli rumah... huhuhu...
MataHati @ MH berkata…
sabarlah...dah nasib dpt jiran mcm tu. kalau tak sabar nanti meletus perang pulak antara jiran. hidup berjiran ni mmg byk ragam..

mungkin pindah rumah adalah pilihan terbaik. tapi kena cari area yg tak jauh dari tempat kerja dan dlm kawasan yg selamat.
MiErA berkata…
xpe2....ade jiran siap guna air paip kat rumh kite utk cuci pinggan mangkuk kotor waktu kenduri ank dia...x ke pandai sgt namanya jiran tu? ish3....
chekgu Moe berkata…
matahati.... itu lah.. memang tahap langit ke 40 pulak ni kami bersabar... bukan takat nak layan mak bapak..,anak pun kurengggg~
kalo nak start perang boleh je.. banyak je boleh kami ungkit..tapi tak baik kan.. dose pulak.. jadi jalan terbaik.. berdoa je la...

miera.. ade jugak cam tu eh... adoi.. tak sekolah ke? sabo je la eh...

Catatan popular daripada blog ini

mari ganti tempat pasang plug yang rosak.

TAMAN BURUNG DI MELAKA

apa itu shingles?