~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

Jumaat, Januari 28, 2011

ibu mengandung susahnye nak tidur!

assalamualaikum dan selamat sejahtera semua!

long time no see huh? hehe..
sangat sibuk dan buat-buat sibuk lately..

memandangkan cuti sekolah akan bermula esok bagi meraikan tahun baru cina...jadi sekolah pun akan secara automatiknye tertutup lah seminggu..horraayyy!

memandangkan cikgu ni dah makin nak sarat...belum sarat lagi, walaupun jalan dah macam penguin tua kan.. nak naik tangga ke tingkat 4 pun dah berhenti sekejap.. suara pun tersekat-sekat semasa mengajar...ouwh... sungguh kesian melihat situasi begitu.. tapi tetap berusaha mengajar dengan berdiri sepanjang masa...kecuali memang den tak sanggup dah ei~

Alhamdulillah..kandungan sudah mencecah ke 29 minggu lebih...dan, akan masuk 30 minggu hari ahad ini.. cikgu mahu share sikit pengalaman susah nak tidur..

semua wanita mengandung akan alami situasi ni dimana mereka akan susah nak dapat posisi yang buatkan mata lena terpejam sampai lah pagi... perut yang semakin besar, bukan tak boleh tidur terlentang seperti biasa, tapi habit tu akan buat sistem penghadaman dan usus tak beroperasi dengan baik... cikgu dah buat eksperimen dah...hehe.. masuk toilet bukan main lama daaaa~

Alhamdulillah... suami cikgu ni, kalo cikgu tersedar, ataupun buat bunyi merungut sikit, dia akan terjaga...tangan pantas je urut2 pinggang cikgu...(walopon tak sakit..hehehee)..

okay, kalau nak tido, pastikan bantal banyak dari biasa..bantal yang lembut2 je tau.. sebab bantal ni lebih lembut dari tilam..boleh support bahagian belakang kita dengan lebih best! hehe.. usahakan lah untuk berbaring mengiring sebelah kanan atau kiri.. ya, memang akan terasa senak pada bahagian rusuk.. cuba tinggikan sedikit posisi kepala..macam tido atas sofa.. takde la kite hempap bahagian dada terlalu kuat...

kebiasaanya, keadaan mengiring ni tak lama..sekejap2 kita akan beralih posisi tanpa atau dengan sedar... sebab kalo lame2 sangat, memang lenguh! nak2 bila perut semakin membesar... dan baby kuat menendang.. huhuhuhuhu~ azab....

alhamdulillah...tidur cikgu lena...cuma kadang2 mukadimah tu yang lama..amik masa sampai 30 minit untuk cari posisi untuk lelapkan mata sahaja... bayangkan je la... so, buat suami... fahami lah isteri anda... dia mengeluh bukan untuk luahkan penyesalan atau apa apa yang negatif, keluhan tu macam luahan hati supaya sang suami dapat kongsi perasaan sakit tu...

support la isteri anda.. kalau dia penat, bantu lah dia dalam urusan rumah tangga (yang berkerjaya lah).. jangan la duduk je kan.. kesian kat bini tu haaa.. =)

buat suamiku...terima kasih kerana anda sangat memahami keadaaan ini... sangat kuat bebel bila isteri taknak makan/minum apa yang sepatutnya... semoga anda tabah dan sabar menjadi suamiku sampai bila-bila.. dan insyaAllah, bila anak ini lahir, anda akan jadi seorang ayah yang hebat di matanya....

p/s: masa tulis ni... adam tengah bergerak2 dalam perut... excited kot? hehe.. tak pon touching dengan kejiwangan mama dia..hehe.. we love u adam!
bagan lalang, januari 2011

4 ulasan:

amelia berkata...

semoga kak molly terus kuat..! hehe

chekgu Moe berkata...

macey adik bucuk! hehehe

kasha + ajie.. berkata...

syg sorg ibu kt anak mmg mmbuatkan ibu tu sggup tempuh ssh sng,sakit demam,jerih perih kn~~ :D
syukur jugak dpt suami yg sgt sbr,memahami dan smoge kte same2 dpt jadi ibu yg tbaik~~ ameen~~

chekgu Moe berkata...

kasha...=) betul tu... harap anak kita jadi anak yang soleh dan solehah...=) aminnnn..=)

~we have been together~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign