~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Rabu, April 21, 2010

sudahlah~

hehehe..
its heaven ok!
duduk kat rumah...menunggu elaun masuk hujung bulan ini...harap2 elaunnye penuh macam sebelum ini...jangan la separuh..nak bayar kete lagi..umangaiiihhh..

now, sudah habuis praktikal kat smran, nilai...
yuppp! it was a superb~greatest~moment...sangat rindukan murid2 disana..
semalam pegi interview (it was like borak2 je) n tunggu sekolah call n masuk keje terus..keje guru ganti..for a while lah..ganti guru yang bersalin kat situ...

mula2 praktikal...wah..sangat malu nak mengajar...nak masuk relief class lagi cam hell...ape aku nak buat ni???
tapi, finally....tertunggu2 bila nak jumpe students lagi...
mungkin skolah yang aku dapat ni students baik2..takde masalah disiplin....sangat seronok walopon pagi2 kene bangun 5.45 pagi...hehehe..

lastday kat sekolah, sedih separuh2 je sebab akan dtg ke sekolah tu balik...cume students je tatau...suprise la kot... dapat banyak hadiah...walopon kecil, tetap bermakna okayh!

hari ini hari kedua dok rumah, dah start buhsan dah...
yupp..kene keje,..memang kene keje..

oh~ tv baru nak sampai umah..yeyeh!!

Jumaat, April 02, 2010

Din Beramboi

ape hubungan aku dengan arwah? hah..aku bukan peminat arwah...tapi, arwah banyak buat aku gelak dengan lawak2 dia...dulu, aku mula2 amik kisah pasal arwah, mase mula2 dengar wawancara kat radio, mase tu aku study lagi, hubby yang bagi kat aku suh dengar time bosan2..maklumlah, time belajar dating takat makan kat kafe kolej je..nak enjoy mane nak cekau duit?
tapi sebenarnye pada aku, arwah ni ade time dia kelakar, ade time, dia ni tah pape je lawaknye...bagi aku kadang2 langsung tak lawak ok.. tapi yang aku tahu, arwah dah lame involved dengan dj dan sewaktu dengannye, cume takde 'ong' je..
cume sekarang baru nak naik nama...baru nak menyerlah..macam2 lah yang ade kat tv, Mandi, Wuhai beramboi, jadi juri RL 4...yang kat ERA lak, riuh pagi tu...memang riuh la...siyes..mule2 aku cam tanak dengar, sebab paknil asek gelak je skrip dia..hehe..
tapi, sejak aku praktikal dan perlu berulang alik ke tempat praktikal, aku perlukan bunyi yang riuh rendah supaya boleh bawak kereta laju2..haha..yo lah tu...
banyak kisah gile yang arwah create, sampaikan aku pon takley  nak terpikir dowh...
memang pick up gile otak dia alter cite... hari2 buat aku gelak...dari aku praktikal bulan 1 aritu sampai la minggu lepas...aku tetibe rase cam sunyi...pastu aru dapat tahu arwah masuk spital...mase tuh cume sedey2 biase, takde la terase ape2 sangat, sebab aku bukan pernah jumpe arwah pon...
sejak dapat tau arwah kritikal, aku salu doakan tuk arwah...aku tatau nape aku buat camtu, padahal aku bukan minat pon ngan arwah...tidak! tapi, aku amik tahu pasal arwah...
tup tup, pagi tadi (2 april 2010) aku dengar kat ERA ade 1 caller, makcik tu nangis2...paham2 la kalo org nangis2 ni kan....sah...Din Beramboi dah takde, demam denggi berdarah...korang tahu tak denggi berdarah ni camne? bace sini..
mase tu gak aku rase panas2 je muke aku...sedeyh weh...tapi aku tak nangis, aku sedekahkan al-fatihah tu arwah, moge dia tenang...
aku layan ERA sampaila ke skolah, aku tak sedar pon, tetibe dah sampai jek, parking pon senget semacam..lantak lah..lepas ni, mesti paknil dah takde ceria cam dulu...salu paknil gelak gile2 time arwah buat lawak...=)
masuk je bengkel, aku gtau kawan2 yang dah tahu pasal tu...standard la, kecoh sane sini kan...
tapi aku takde lah sampai sugul satu hari...ok je..cume cam tak caye je DB dah takde... terngiang2 dia dok buat lawak pasal sawancara dengan Johan RL aritu....sume lawak dia dok rewind2 kat dalam pale...
tadi, tertengok Diari AF yang kadang2 ok la untuk ditonton, last sekali tunjuk gambar arwah...
semua gamba dia tengah dok senyum lebar, nampak ikhlas gile senyuman tu...
tibe2 aku sebak....
betul..
aku mengalirkan air mata untuk DB...
mungkin lawak2 dia selama ni sangat dekat dihati,
jadi buat aku tersentuh...
bukan aku ade hati pon kat arwah...
cume aku rase,
mungkin arwah ni orang baik2...
mase dia hidup dulu...
mungkin....

mari kite sedekahkan Al-fatihah untuk arwah.
semoga arwah aman disana..

terima kasih buat DB, sebab pernah cerikan hidup aku....
takziah buat keluarga DB..
(1966-2010)

nak tengok gambar klik sini.

Khamis, April 01, 2010

April Fool..ape yang korang semua tahu...~

kenakan kawan, lepas tu gelakkan..
sambil menyebut..."april fool!!!"
korang tahu tak yang April fool ni adalah hari meraikan kejayaan kaum yang berjaya mempermainkan dan memperbodohkan umat islam? sape2 yang dok suke sangat sambut april fool ni, tolong la..buat la perkara tu, biar selidik dulu..jangan main terima je...

meh bace sikit cerita sedih di sebalik April Fool's Day



sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah
orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang ke barat'.
Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan
sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak
berkurun-kurun lamanya di Granada , Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya
runtuh diserang tentera-tentera Kristian.
Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam
rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian
bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan
orang-orang Islam dari Sepanyol.
Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar
keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan
mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan.
Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu
penipuan, telah pergi ke pelabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.
Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak.
Keesokan harinya (1hb April), mereka mengambil semua barangan yang telah
disiapkan menuju ke pelabuhan.
Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan
kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.
Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.

Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya,
lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini
kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.
Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga
di serata dunia.
Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut
meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan
ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.


jadi, marilah kite semua tanamkan sifat mencari kebenaran setiap ape yang kite lakukan..jangan lah dok main ikot je...biar berpendirian sedikit..kongsi2 kan lah dengan yang lain.
 
salam~

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign