Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2010

belon panas datang lagi~!

yaaa~
tahun lepas pun ada belon yang panas ini..tapi tak sempat nak p tengok..siyes tak ingat kenapa..tapi memang tak sempat nak join event ni...hohoho~~ kebetulan pulak..makkk aiii~
seronoknye, esok ibu dan adik2 akan bertolak dari ipoh ke serdang..hoyee hoyeee~
so, bawak dorang g sini lah nanti...
bermula 18 hingga 21 mac 2010, pesta belon panas kembali lagi kat putrajaya..
ni websitenye..sila lah klik ye.. BELON PANAS
macam2 event ade..antaranya helicopter ride okey...oh~ berapa fees nye tak tau la pulak...nak naik heli maybe book dulu kot..ape2 pon cek web tu dulu..banyak info dah dorang letak dalam tu...tak sabar nak tengok belon bentuk gajah tu...hehe..tahun lepas punye...
kalau tahun lepas, yang nak naik belon panas boleh naik, tapi ade had masa..dari 8.30 pagi - 10.30 pagi...tahun ni tatau la...hajat terlalu besar nak naik belon panas ni...tapi buat-buat pendam je la dulu..takut tak kesampaian.. harap2 tahun ni lebih best la... mengikut website belon tu, hanya 5 belon panas yang bole…

saiko betul~

Imej
huh~
seumur hidup ni, pernah jumpe macam2 perangai manusia..memang pelbagai ragam lah...
tapi tak pernah jumpe saiko seperti ini...

serius~ menakutkan sebab dia muda lagi..
dan tak sangka dia boleh buat macam tu...
memang bijak betol..tapi dalam bijak2 pun, kantoi gak ngan aku..haha...
nak tipu aku...sorry beb...
dari sulu pon aku mmg susah nak caye ape ko cakap...
dia tak takot ke kalo segala penipuan dia terbongkar??
tak malu ke dia?
atau dia memang sengaja...?
mungkin dia terdesak...
maklum lah...orang tak pernah tengok dia in person...
just dalam alam maya je kan...
memang kesian kalo macam tu......
hmmm...betul, dalam kecanggihan teknologi sekarang ni..memang kite tak boleh percaya 100%..
tapi dalam kehidupan sebenar pun nak tipu...macam mana....gile saiko betul..
susah la nak cerita..complicated sangat2...
harap dia tu berubah la..selagi boleh berubah..berubah lah...jangan sebab kepuasan diri sendiri, guna pelbagai helah...jangan nanti ko memalukan diri sendiri, family sudah lah...
cube lah berub…

cerita mase kecik

dulu, mase kecik2 pernah dengar cerita pasal dajal tak?
hmm..macam molie, name pon budak2..kalo dengar name dajal tu memang ade satu perasaan yang susah nak diungkapkan...lepas tu, dengar cerita yang kalo azan dah jarang berkumandang, nanti dajal yang dah tertanam kat bawah bumi akan ade chance untuk menggali dan muncul atas muka bumi...siyes...itu sangat menakutkan...sebab dah terbayangkan bijik mata dajal yang sebijik tu...
jadi, bila tak dengar azan berkumandang setiap waktu yang sepatutnya akan rase pelik dan takut...
ish..mesti dajal dok tengah korek tanah ni...cepat la azan...
bila dah besar ni..molie baru teringat balik cerita zaman kecik tu lepas dengar ceramah yang diadakan kat sekolah jumaat yang lalu..
ustaz tu bagitau..
angkasawan negara kita, dato SMS memberitahu dalam satu talk beliau, semasa di angkasa, beliau terdengar laungan azan yang tidak putus2 dari bumi...dan bumi kelihatan sangat cantik dari angkasa lepas...
ye..sangat kagum bila tahu, azan tidak putus berkuman…

KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST

HOHO~ first time nak join contest ni...
menang ker?
ish..da masuk contest, sape yang tanak menang kan?
kalo masuk contest, eh..bukan contest, kalo masuk sukan  berjalan atas block pon nak menang, inikan "KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST" hehehe~
so..kepada sape2 nak join, meh le join sini.. KBC ala....kalo meramai2kan lagi, lagi bagus tau~
pastu, kalo dah menang tu..boleh la share hadiah kannn...yela...dah kite uar2kan dah ni...
sharing is caring rite,...hehehe
hadiah untuk contest ni pon best jugak...kalo tak silap..rm3500++ tau~
ade 3 bahagian untuk menang contest ni...bahagian A, B dan C...
kalo nak tau lebih lanjut, sila klik link kat atas tu..
jom join ramai2~

marah marah sayang

baru lepas tengok melodi tadi...hoho~
takde la suke sangat tengok melodi tu...rasenye bende2 yang mengumpat ni sangat2 disukai ramai...rasenye lebih elok tengok cerita yang lain..hehe~
tertarik dengan isu penyanyi shidee (tah betul ke tak name tu)..ala...pasal yang dia kawen dengan anak perempuan kawan baik dia...pastu tak direstu...haaa..cite tu la...
tadi tengok melodi konon2nye selesaikan perkara tu lah...
sebenarnye, perkara macam tu, tak payah la bawak melodi pon takpe..
sendiri boleh selesaikan...
yang peliknye, kenapa dah buat macam tu, masih nak degil sape betul sape salah..
setahu molie, perkara kawin ni bukan boleh buat main2...perkara yang orang kate sekali je dalam hidup...tatau la yang dah plan awal2 banyak kali dalam hidup kan....

sebagai anak, bila kita nak kawen, biarlah kita ni diberi keizinan oleh kedua ibu bapa kita...sewajibnya kita buat ape yang ibu dan ayah kita minta, kecuali dah tak ikut ajaran agama..itu kite boleh bantah..
selagi ibu dan ayah kite hidup, biarlah kite …

kebaikan duduk rumah flat yang tiada lif (ayat skema)

serius...sejak dah kawen selama 7 bulan lebih ni..memang ada kebaikan duduk rumah flat yang TAKDE lif...kalo boleh duduk tingkat paling atas...nasib baik umah flat yang molie duduk ni, 5 tingkat sahaja..so..kire gagah lagi la takat turun naik tu...hehehe~

ok..mari kite teruskan

#1# berat badan menten
samaada bekerja atau masih belajar, paling2 koman pun, at least, 2 kali aktiviti naik turun tangga dalam sehari...kan..? itu belum kira barang tertinggal kat dalam kete, atau terlupe nak beli barang/makanan kat kedai..sah-sah kene turun lagi sekali...haha..
jadi, aktiviti turun naik tangga, banyak membantu memecahkan lemak2 yang tinggal bersama hampir seumur hidup kite..haha.
jadi, kalo anda yang berat sedikit terlebih, kerap lah anda buat2 terlupa atau tertinggal barang..=)
jangan jeles ye...saye masih menten disebabkan tangga umah flat ini lah...hehehe~

#2# bijak & memupuk kasih sayang
sekiranya anda mempunyai anak kecil, latih anak anda naiki tangga dan dalam masa yang sama, mengira anak …

be matured~!

hoho..
ape kene mengena kawin dengan matured?
ligat otak ni berpikir...
dah tu, hanya orang yang matured sahaja kah yang layak untuk berkahwin..
atau hanya yang dah berkahwin sahaja kah sudah matured?????

ok...saye takde fakta kajian dari U mane2..sebab saye malas nak mencari tatkala ini...
saye rase matured tu abstrak...yang susah nak diukur..boleh nak diukur, tapi kene ade kriteria2 yang selaras dan memang boleh dijadikan sebagai kayu pengukur..haaa amik kau...aku da buat secara saintifik nihhh..

contohnye lah...kalau orang tu, umur baru 15 tahun, dia hidup susah, mak ayah keje cukup2 makan je gaji nye...
tapi, dia memahami keadaan tu, tak boleh la nak mintak ayah dia belikan blueberry sebab nak online fb...atau dia nak mintak jaket bulu dari mak dia yang keje kopek kulit kerang tu...jadi, itu dikatakan matured dalam pemikiran...ya...matured, walopon dia hanya berusia 15 tahun....
contoh lain..sepasang suami isteri...hubungan mereka agak tegang...mungkin masalah dalaman, tak sempat nak tanye…

len kali jangan tumbuk anu tau~!

hoho~ petang2 begini sedap pekena pisang goreng dan teh o panas...perghhh~!!
sedap tuuuu~ tapi rasenye zaman2 canggih macam ni lebey sedap kalo pekena mekdi...hoho~ belum lunch lagi...bukan tanak makan, tapi rase cam takde selera...biase la..penat sangat kot...huhu
seketika, teringat pasal anak2 didikku minggu lepas...
mase mengajar subjek KHB...tengah dok mengomel kat depan ni..buat ulang kaji sebab this week ade exam..tiba2 ade sorang jerit...
"cikgu, amirul nangis cikgu!!" ya Allah..kenapa pulak...lantas (ayat tak boleh belah k...) aku pon terus ke bahagian belakang kelas, si amirul tersedu2 menangis..kat bahagian bawah mata ade kesan merah...kene ape taktau lah..kene investigate nih! hehe..
"awak kenapa amirul?" cikgu buat2 cam tegas padahal panik
"dia cikgu," sambil tunding jari ke arah saiful
saiful masa tu dah cuak dah
"cikgu, saya tak sengaja" saiful mengaku..dia yang cederakan amirul..dia guna pembaris..entah la macam mana bende tu berlaku.…