~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Rabu, Mac 17, 2010

belon panas datang lagi~!

yaaa~
tahun lepas pun ada belon yang panas ini..tapi tak sempat nak p tengok..siyes tak ingat kenapa..tapi memang tak sempat nak join event ni...hohoho~~ kebetulan pulak..makkk aiii~
seronoknye, esok ibu dan adik2 akan bertolak dari ipoh ke serdang..hoyee hoyeee~
so, bawak dorang g sini lah nanti...
bermula 18 hingga 21 mac 2010, pesta belon panas kembali lagi kat putrajaya..
ni websitenye..sila lah klik ye.. BELON PANAS 
macam2 event ade..antaranya helicopter ride okey...oh~ berapa fees nye tak tau la pulak...nak naik heli maybe book dulu kot..ape2 pon cek web tu dulu..banyak info dah dorang letak dalam tu...tak sabar nak tengok belon bentuk gajah tu...hehe..tahun lepas punye...
kalau tahun lepas, yang nak naik belon panas boleh naik, tapi ade had masa..dari 8.30 pagi - 10.30 pagi...tahun ni tatau la...hajat terlalu besar nak naik belon panas ni...tapi buat-buat pendam je la dulu..takut tak kesampaian.. harap2 tahun ni lebih best la... mengikut website belon tu, hanya 5 belon panas yang boleh dinaiki oleh umum...so..bayangkan je lah...bape kerat je pon yang boleh naik belon tu....jadi simpan je angan2 tu dulu..kalo dah namenye rezeki baru la boleh naik...
ape2 pun, standby bateri untuk kamera, nak shoot banyak gambar nihhhhh~!! fyi...aku pakai cam digital saje..bukan yang besar gantung2 kat leher tu...itu tahun depan aku grab...hehehe~ kumpol duit yang asek abes je nih dulu...
ape2 pon...harap2 ibu selamat sampai esok....hoho~
kene pk nak masak ape la nih...aku ke masak? macam nak suruh mak aku je masak..hehehe...

jom p naik belon~!

Selasa, Mac 16, 2010

saiko betul~

huh~
seumur hidup ni, pernah jumpe macam2 perangai manusia..memang pelbagai ragam lah...
tapi tak pernah jumpe saiko seperti ini...

serius~ menakutkan sebab dia muda lagi..
dan tak sangka dia boleh buat macam tu...
memang bijak betol..tapi dalam bijak2 pun, kantoi gak ngan aku..haha...
nak tipu aku...sorry beb...
dari sulu pon aku mmg susah nak caye ape ko cakap...
dia tak takot ke kalo segala penipuan dia terbongkar??
tak malu ke dia?
atau dia memang sengaja...?
mungkin dia terdesak...
maklum lah...orang tak pernah tengok dia in person...
just dalam alam maya je kan...
memang kesian kalo macam tu......
hmmm...betul, dalam kecanggihan teknologi sekarang ni..memang kite tak boleh percaya 100%..
tapi dalam kehidupan sebenar pun nak tipu...macam mana....gile saiko betul..
susah la nak cerita..complicated sangat2...
harap dia tu berubah la..selagi boleh berubah..berubah lah...jangan sebab kepuasan diri sendiri, guna pelbagai helah...jangan nanti ko memalukan diri sendiri, family sudah lah...
cube lah berubah..cube...ni tak nampak pun nak cube...
asek tipu je keje ko...
maybe bile tipu ko dapat gaji kot...
sudah2 lah....kalo orang cam aku pon ko leh nak tipu,
dengan orang lain lagi la ko bagi ayat ape tah...
sudah2 lah wehhh..
Ya Allah, ampunkan aku...bukan niat aku nak buka aib...tapi aku dah lama simpan...kadang2 aku geram..sampai bila dia nak hidup dengan menipu orang...
semoga Allah buka hati dia untuk berubah..aminnn..

p/s: lepas ni nak guna aku sebagai kata ganti nama...hehehe...boleh??

Sabtu, Mac 13, 2010

cerita mase kecik

dulu, mase kecik2 pernah dengar cerita pasal dajal tak?
hmm..macam molie, name pon budak2..kalo dengar name dajal tu memang ade satu perasaan yang susah nak diungkapkan...lepas tu, dengar cerita yang kalo azan dah jarang berkumandang, nanti dajal yang dah tertanam kat bawah bumi akan ade chance untuk menggali dan muncul atas muka bumi...siyes...itu sangat menakutkan...sebab dah terbayangkan bijik mata dajal yang sebijik tu...
jadi, bila tak dengar azan berkumandang setiap waktu yang sepatutnya akan rase pelik dan takut...
ish..mesti dajal dok tengah korek tanah ni...cepat la azan...
bila dah besar ni..molie baru teringat balik cerita zaman kecik tu lepas dengar ceramah yang diadakan kat sekolah jumaat yang lalu..
ustaz tu bagitau..
angkasawan negara kita, dato SMS memberitahu dalam satu talk beliau, semasa di angkasa, beliau terdengar laungan azan yang tidak putus2 dari bumi...dan bumi kelihatan sangat cantik dari angkasa lepas...
ye..sangat kagum bila tahu, azan tidak putus berkumandang...(maybe org lain dah lame tahu)..
kiranya molie baru dapat ilmu baru lah ni...
dan, search kat youtube mengenai perkara ni...



bila molie tanye suami tadi, dia kate yang dok kat dalam bumi tu yakjut dan makjut..hmm..name ni pon menakutkan...sape2 ade pengalaman atau tahu mengenai cite2 ni...meh la share...if molie silap, betul kan neh...

regards,
molisa

Ahad, Mac 07, 2010

KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST

HOHO~ first time nak join contest ni...
menang ker?
ish..da masuk contest, sape yang tanak menang kan?
kalo masuk contest, eh..bukan contest, kalo masuk sukan  berjalan atas block pon nak menang, inikan "KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST" hehehe~
so..kepada sape2 nak join, meh le join sini.. KBC ala....kalo meramai2kan lagi, lagi bagus tau~
pastu, kalo dah menang tu..boleh la share hadiah kannn...yela...dah kite uar2kan dah ni...
sharing is caring rite,...hehehe
hadiah untuk contest ni pon best jugak...kalo tak silap..rm3500++ tau~
ade 3 bahagian untuk menang contest ni...bahagian A, B dan C...
kalo nak tau lebih lanjut, sila klik link kat atas tu..
jom join ramai2~

marah marah sayang

baru lepas tengok melodi tadi...hoho~
takde la suke sangat tengok melodi tu...rasenye bende2 yang mengumpat ni sangat2 disukai ramai...rasenye lebih elok tengok cerita yang lain..hehe~
tertarik dengan isu penyanyi shidee (tah betul ke tak name tu)..ala...pasal yang dia kawen dengan anak perempuan kawan baik dia...pastu tak direstu...haaa..cite tu la...
tadi tengok melodi konon2nye selesaikan perkara tu lah...
sebenarnye, perkara macam tu, tak payah la bawak melodi pon takpe..
sendiri boleh selesaikan...
yang peliknye, kenapa dah buat macam tu, masih nak degil sape betul sape salah..
setahu molie, perkara kawin ni bukan boleh buat main2...perkara yang orang kate sekali je dalam hidup...tatau la yang dah plan awal2 banyak kali dalam hidup kan....

sebagai anak, bila kita nak kawen, biarlah kita ni diberi keizinan oleh kedua ibu bapa kita...sewajibnya kita buat ape yang ibu dan ayah kita minta, kecuali dah tak ikut ajaran agama..itu kite boleh bantah..
selagi ibu dan ayah kite hidup, biarlah kite ni ikut je ape kata dorang....ye..memang la kadang2 tu bengang jugak..tapi, bila difikir balik, untuk kebaikan bersama...percaya lah...hati kite sentiasa tenang kalo kite salu tenangkan hati ibu dan ayah kite..
molie pun bukan baik sangat...terkehel jugak kadang2 dengan kata hati...tapi...mohon lah maaf dar kedua ibu bapa...kalo yang tebuat tu...maksudnye disini, lukakan hati ibu dan ayah...minta la maaf..bukan susah pun...memang la ibu dan ayah akan marah dan bebel kat kite..tapi dalam hati dia...siapa yang tahu??
bak kate mak mertua penyanyi tu tadi...
"saye ni marah rindu dendam..."
kan....hati ibu dan ayah tu...lembut selembut kerak nasi...bila kite letak air,,,maka lembut lah kerak itu...
ingat, salah satu nikmat dalam dunia yang Allah bagi, ialah doa daripada seorang ibu...maka, bila meninggal ibu itu, maka, hilanglah nikmat yang Allah berikan kepada kita...
so...sesiapa yang ada ibu, yang sakitkan hati dia, apa2 lah sekali pun...pegi la minta maaf...kite digalakkan berbuat baik sesama jiran, kalau dengan ibu dan ayah..maknanye lebih2 la digalakkan...

bukan nak malukan sesiapa..tapi untuk tujuan ingatan bersama...molie pun ade buat salah gak..
memang la orang tua ni susah nak pujuk..tapi dendam atau marah mereka bukan lah selamanya...
yang muda ni lah kene mengalah...pujuk yang tua...
ingat...sebelum kite kehilangan mereka, sebelum kite menyesal nanti....

regards,
molisa

Selasa, Mac 02, 2010

kebaikan duduk rumah flat yang tiada lif (ayat skema)

serius...sejak dah kawen selama 7 bulan lebih ni..memang ada kebaikan duduk rumah flat yang TAKDE lif...kalo boleh duduk tingkat paling atas...nasib baik umah flat yang molie duduk ni, 5 tingkat sahaja..so..kire gagah lagi la takat turun naik tu...hehehe~

ok..mari kite teruskan

#1# berat badan menten
samaada bekerja atau masih belajar, paling2 koman pun, at least, 2 kali aktiviti naik turun tangga dalam sehari...kan..? itu belum kira barang tertinggal kat dalam kete, atau terlupe nak beli barang/makanan kat kedai..sah-sah kene turun lagi sekali...haha..
jadi, aktiviti turun naik tangga, banyak membantu memecahkan lemak2 yang tinggal bersama hampir seumur hidup kite..haha.
jadi, kalo anda yang berat sedikit terlebih, kerap lah anda buat2 terlupa atau tertinggal barang..=)
jangan jeles ye...saye masih menten disebabkan tangga umah flat ini lah...hehehe~

#2# bijak & memupuk kasih sayang
sekiranya anda mempunyai anak kecil, latih anak anda naiki tangga dan dalam masa yang sama, mengira anak tangga yang telah anda naiki...pasti, setakat sampai seratus tu, kacang je bagi anak anda..malah aktiviti mengira anak tangga ni, boleh dijadikan sebagai aktiviti bersama keluarga..ye lah..orang kata, membesar di kawasan flat tidak begitu baik untuk anak kecil...mari kita ubah persepsi itu...

#3# sikap berhati-hati
ya...rumah flat yang mempunyai lif dan tidak mempunyai lif banyak bezanya..salah satu dari perbezaan tersebut, keadaan anak tangga. maksudnye disini, anak tangga di rumah flat yang tiada lif dalam keadaan lebih daif, iaitu berlubang sane, dan berlubang sini..jadi, ini secara tidak sengaja akan memupuk sikap kita untuk jadi lebih berhati-hati...betui dak...??

#4# jimat
yaaa..yang ini mesti kaum2 suami yang suka kot... apabila ke pasar raya...nafsu untuk membeli adalah sangat tinggi...namun, bila terfikirkan rumah yang dikedudukan paling tinggi dan tiada lif, terus mati nafsu untuk berbelanja (nafsu lain idup je)....jadi, secara tak langsung ye, nampak kan..kalo beli banyak2, siapa nak angkut? tak kesian ke kat laki ang? (tiru ayat loghat zack plak)

#5# sentiasa ingin berada dirumah
ya...kenapa? ye lah...dah rumah paling tinggi, perasaan untuk berjalan akan sedikit pudar (kecuali orang yang sangat aktif)..jadi, kepada puan2 yang inginkan suaminya sentiada berada dirumah, belilah rumah yang berlatitud yang paling atas sekali, SILA PASTIKAN TIADA LIF...kompem lepas ni suami puan2 akan sentiasa lepak dirumah....

setakat ni, hanya dapat 5 kebaikan..sebenarnya banyak kebaikannya, tapi dari segi nilai lah.... setiap kebaikan, ade jugak keburukannya... 
saye akan kembali dengan 5 keburukan tinggal dirumah flat yang tiada lif dilain hari...
selamat beramal~!

regards,
molisa

be matured~!

hoho..
ape kene mengena kawin dengan matured?
ligat otak ni berpikir...
dah tu, hanya orang yang matured sahaja kah yang layak untuk berkahwin..
atau hanya yang dah berkahwin sahaja kah sudah matured?????

ok...saye takde fakta kajian dari U mane2..sebab saye malas nak mencari tatkala ini...
saye rase matured tu abstrak...yang susah nak diukur..boleh nak diukur, tapi kene ade kriteria2 yang selaras dan memang boleh dijadikan sebagai kayu pengukur..haaa amik kau...aku da buat secara saintifik nihhh..

contohnye lah...kalau orang tu, umur baru 15 tahun, dia hidup susah, mak ayah keje cukup2 makan je gaji nye...
tapi, dia memahami keadaan tu, tak boleh la nak mintak ayah dia belikan blueberry sebab nak online fb...atau dia nak mintak jaket bulu dari mak dia yang keje kopek kulit kerang tu...jadi, itu dikatakan matured dalam pemikiran...ya...matured, walopon dia hanya berusia 15 tahun....
contoh lain..sepasang suami isteri...hubungan mereka agak tegang...mungkin masalah dalaman, tak sempat nak tanye ape masalah mereka...tapi, si isteri selalu menangis dan menyimpan segala kekusutan rumah tangge tanpa pengetahuan sesiapa..perbuatan menangis itu, kalo dilihat secara tunggal, dikataan tidak matured, ataupun childish kan....? tapi...dia tetap kelihatan matured, ataupun matang bila dia boleh handle situasi tu..
ok..kematangan atau ke~matured~an ni kerana ape? bukan ke dari pengalaman...a.k.a kenangan...a.k.a sejarah kehidupan...?

jadi, bagi saye, kematangan seseorang tu bukan boleh dinilai secara suke2 hati...
ingat, bila kite mengatakan "matured lah..." dengan nada ape sekali pun, pikir lah..hati dia sedikit terasa sakit ok..
ape, ingat mentang2 dia dok terloncat2 same2 anak murid sebab tengah sokong pasukan nya...terus dikatakan tidak matang?
kalo boleh...berfikir lah sedikit dahulu sebelum mengeluarkan perkataan...
setidak2nya, kite tak menyakitkan hati manusia lain..

regards,
molisa

Isnin, Mac 01, 2010

len kali jangan tumbuk anu tau~!

hoho~ petang2 begini sedap pekena pisang goreng dan teh o panas...perghhh~!!
sedap tuuuu~ tapi rasenye zaman2 canggih macam ni lebey sedap kalo pekena mekdi...hoho~ belum lunch lagi...bukan tanak makan, tapi rase cam takde selera...biase la..penat sangat kot...huhu
seketika, teringat pasal anak2 didikku minggu lepas...
mase mengajar subjek KHB...tengah dok mengomel kat depan ni..buat ulang kaji sebab this week ade exam..tiba2 ade sorang jerit...
"cikgu, amirul nangis cikgu!!" ya Allah..kenapa pulak...lantas (ayat tak boleh belah k...) aku pon terus ke bahagian belakang kelas, si amirul tersedu2 menangis..kat bahagian bawah mata ade kesan merah...kene ape taktau lah..kene investigate nih! hehe..
"awak kenapa amirul?" cikgu buat2 cam tegas padahal panik
"dia cikgu," sambil tunding jari ke arah saiful
saiful masa tu dah cuak dah
"cikgu, saya tak sengaja" saiful mengaku..dia yang cederakan amirul..dia guna pembaris..entah la macam mana bende tu berlaku...tibe2 kat belakang pulak menjerit...
adoiiii~!!!
haziq pulak kali ni...
"hah...awak kenapa haziq??"
"jari saya terkepit cikgu" tak tunggu dah ape cikgu nak cakap, dia terus tumbuk anu kawan sebelah dia (haziq ni susah nak handle sikit perangai dia)..ape lagi..terus kawan dia tertunduk dan menangis...
perghh~! serius, pening kepala, takot sekejap...tumbuk secara tepat dan jitu tu kat anu member dia...
"haziq, jangan buat macam tu lagi...itu nyawa kawan awak, tahu tak??!!!" cikgu panik, student da kecoh2 da dalam kelas...(pening kepala lagi.....)
"awak ok tak?" cikgu cube tenteramkan budak yang da nangis tu..
takde respon...aihhhh~ takot ni..
sekali nampak dia angguk2 kepala...ok la kot...
"ok, lepas ni...jangan suka2 hati tumbuk anu kawan awak ok!!!!"
"baikkkkk cikguuuuu~" itu la ayat dorang selama ni...

dua orang menangis dalam kelas...bayangkan je lah...34 orang, kelas kecik je...semua lelaki...macam2 hal betul lah...kene banyak baca pasal handle class...macam mane nak buat budak2 ikut kata cikgu....
tapi, ape yang buat aku suka sangat ngan dorang, dorang ni bijak2..tanye itu, tau....tanye ini,mesti ade jawapan...

tapi, tengok result minggu ni lah...

sape dapat highest mark, dapat hadiah dari cikgu..
last ujian, ammar yang dapat...=)

goodluck yo~!

regards,
cikgu molisa

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign