~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Rabu, Februari 24, 2010

Ya Allah...Terima Kasih untuk Ketenangan ini...=)

February 2010 bakal meninggalakn kite..
sekejap je...selalunya cam tu lah...asal nak tunggu february je, sekelip mata february berlalu...
banyak perkara berlaku bulan ini...haih..

erm..molie tak jadi pindah rumah...
lepas eksiden tu, banyak duit da keluar...
takpe lah...mungkin lain kali...
tenang sikit hati ni..
lega yang teramat sangat...

alhamdulillah~

regards,
molisa

Isnin, Februari 22, 2010

routine

Alkisahnyer....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
selepas kemalangan itu...
molie kene gerak sendiri ke nilai...i mean...public transportation...gilo~ memang gilo..
nak je dok menumpang di rumah kawan, tapi hati ini tidak sampai hati nak meninggalkan sang suami dirumah...walopon cuma 2 malam...hmm..sape nak buatkan air milo yang terlebih susu tu? sape nak goreng2 makanan, incase sang suami lapar dikala malam menjelma... takdak orang lain dah....ni dia...sang bini ni lah...
siyes...mase mule2 kawen dulu, rase geram gak...asek i je kene masak..tapi, bila dia dah naik 4 kilo hanya makan beberapa kali je masakan ku...terus rase, heh~ i masak lah...ape salahnye, dapat pahala tuuuu~

***** eh...ni nak cite pasal perjalanan hari ini lor~~~

jap..sebelum tu, ni dia, mr Ramos...huhu.. ( =_='')




**tu dia**
bagi molie...kemek camni, calar kat atas bonet tu...sangat2 menyedihkan, sebab ni my first car yang hubby bagi..ramos ni, tak sempat dibayar bulanan lagi...dah macam2 dia kene...mungkin molie ade wat silap..atau buat perkara tak ikhlas...Allah bagi warning....ya Allah...
bende ni berlaku, lepas berita gembira yang kami berdua dapat...kami dapat rumah sewa baru...walopon tak sebesar dan secantik mana...cukuplah untuk family kami berdua datang singgah bila datang kl...seriously, kami sayang nak jauh2 dari UPM...sayang giler ngan IPTA yang menjadi saksi cinta kami...cewah~!

** insyaAllah rumah ini akan didiami nanti**
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ok..nak cite pasal hari ini...( ^ - ^) pagi tadi, bangun pukul 5 pagi...macam biase, siap2...then kua umah pukul 5.45 pagi...thank Allah..segala2nya adalah dengan kuasa Allah...(molie je paham ni..hehe)..gerak p serdang naik BJR aka Legend..lame tak naik Legend..hehe..mesti dia gumbira ramos masuk bengkel..ceit~!!
malam sebelumnya, molie da survey awal2 dah tren pertama akan sampai serdang pukul 6.14 pagi...jadi kene sampai pukul 6 pagi, kalo tak, kene naik 2nd tren yang membuatkan molie akan LEWAT sampai sekolah!
ok, cepat2 nak beli tiket ni, terus beratur, kebetulan anep pun sampai..akceli molie ajak dia naik tren sekali...molie tau dia mesti nak join, sebab dia nak tido dalam tren...haha..tiba-tiba, sume yng beratur tu beransur blah dari mesin (sebab kaunter tak bukak lagi..kol 6 pagi....) beli tiket tu...eh...cepatnye dorang beli...sekali, nak beli nih, bersemangat, tengok2, boleh guna coins je...alamak! macam mane nih???
bila toleh belah kiri, nampak tren ke seremban dah sampai...aduh...gawat seyh!!
camne ni? hmmm...hati sudah sedih ketika itu...bincang sat ngan anep..so, kami decide, anep g skolah naik motor, molie teruskan niat suci naik tren...sebelum anep berlalu, beliau sempat pesan,
 'molie, ko g tukar syiling kat 7 E la..."
"ok"
elok je molie naik jejantas tu, tengok kaunter dah bukak...c-to-the-e-to-the-l-to-the-a-to-the-ka betui~!!!
bengang tak usah cakap lah...nasib, takpe,..belajar untuk redha hari ni, terus msg kak ijan, bagitau beliau, tak jadi jumpe kat mydin...huhu..nampaknye kene amik cab la kat nilai nanti...
6.50pagi, berjaya naik tren ke nilai...ok..masa untuk tido~
**************
jam menunjukkan pukul 7.30 minit pagi..oh~ memang sah2 da lewat ni...takpe..skolah da dekat...amik cab..takpe...jalan cepat2, nampak teksi bersidai..so terus cakap..
" pakcik, ke skolah agama nilai ye"
sambil memboloskan diri ke dalam teksi,
"berapa ye cik?"
"ringgit..."
dengar tak dengar je...
"ok"
tak sampai seminit, da sampai skolah ok..orang kate belum panas punggung ok..siyes tak sampai seminit dari ktm nilai tu..
"ok cik, berapa ye tadi..?"
sambil menghulurkan duit rm3
"tujuh ringgit dik"
bapak mahal~!!!!!!!
siyes..esok, molie sanggup jalan kaki ok...takpe la berpeluh, dapat sihat dari dapat sakit hati...gile suci muke pakcik tu..dia bantai mintak rm7 yang perjalanan tak sampai 1 kilometer okeh~!!!!
dah tu berhenti jauh lak dari skolah...molie turun dan terus jalan cepat2..hampeh punye cab...sambil menekan nombor tepon kekasih hati....
"aaa..sayang, mama da sampai da nih..cab amik rm7, mahal gilo~"
"bla..bla...bla..dan bla..."
"ok, bai"
terus naik office dan muke bersemangat sekali lagi, terus punch in..hehe..
pukul 7.36 pagi..merah kad molie..
*********
selesai perhimpunan, hari ni kan isnin..assembly la beb..hehe..
hati berasa gusar..cewah! eh, betul ke aku punch tadi ek?
ok, naik p check dan tengok kene relief kelas mane hari ni..( ",)
sampai kat office, terus amik kad tadi, tengok balik...la....salah punch kat tarikh pulak...terpaksa la punch lagi sekali..nah...pukul 8.15 pagi..merah lagi~ haihhh~
***************
ok, abes kelas pukul 2.50 petang, dan bermula la pengembaraan molie bersama helmet..haha..sebab pagi tadi kan naik Legend...kuikui..
gerak dari Nilai 3.50 petang..lame gilo tunggu tren sampai..takpe lah ...sabar yea..
ktm nilai - ktm serdang - bas rapid 432 putra permai - menapak ke rumah
haih...pukul 5.10 petang molie sampai...siyes...kebas kaki, sebab pakai kasut bertumit, kan cikgu..kene lah formal..
*********
ok..
esok buat perkara yang sama lagi..
tak sabar tunggu 13hb mac..nak cuti lagi..yeay~!!

regards,
molisa

Ahad, Februari 21, 2010

ujian lagi

eksiden tadi..
abes kete...sian ramos...

(T_T)

Jumaat, Februari 19, 2010

aku seorang guru

cewah~!
tajuk agak2 boleh buat tajuk drama atau telemovie tak...?? takkkk~~!!! haha..tajuk karangan boleh la...
hmmm...
sedar tak sedar (buat buat tak sedar sebenarnya) dah 7 hari masa cutiku berlalu...
sebenarnye ada tugas cuti seminggu ni...tapi saye malas....saye tidak mahu mencampuradukkan segala cuti dan segala kerja..ya...cikgu ni banyakkkkk sangat kerja adik2..bukan setakat datang mengajar kat kelas ok..
ya..mak saye cikgu..
dari dulu mak kate, keje la selain cikgu...jadik la bende lain..bende? abaikan ok..cari lah kerja selain cikgu...
mak kate jadik cikgu susah naik pangkat....gaji takat tuuuu je...kerja pulak melambak aje..
saye angguk2 kepala..buat2 faham sudah..kang panjang pulak ceritera mak tu..
memang...memang saye avoid nak jadik cikgu ni...tidak akan memilih kerjaya itu..
tapi, bagaikan berjodoh, akhirnya saye seorang guru..eh..cikgu...ala..sama je lah kan...
saye bukan belajar masuk U untuk jadi cikgu...tidak~ saye hanya suka2 memilih kerjaya ini...sebab takot takde keje nanti...
DPLI..tau kan?? haaaa?? tatau??
Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah...maknenye, saye ambil diploma setelah mendapat ijazah...kire spesel abes la ni...perasan betoi!
masa belajar, tak rase lagi tanggungjawab seorang guru...serius ni..
bila mula berpraktikal...baru sedar...guru itu umpama lilin...
kerja guru ni lain..ye..cikgu...lain...bukan macam kerja pejabat..yang dah time, boleh punch out, blah...
tak...ada tugas lagi...bukan setakat mengajar....setakat yang saye nampak...pengurusan sesebuah sekolah pun melibatkan cikgu..ya...cikgu....cikgu yang tak mengajar kat sekolah ialah guru kaunseling...itu dia tak mengajar...tapi laaaaaagiii banyak keje dia...huh..betui..
contoh, bila hari sukan...cikgu terlibat sampai petang, bersama-sama anak-anak didik...meeting tak payah cakap la...lagi tinggi jawatan cikgu...lagi banyak meeting yang dia kene pegi...hoohoo..
belum lagi kelas tambahan...minggu depan, saye akan terlibat dengan kelas tambahan..mengajar KHB tingkatan 1...harap-harap mereka beri kerjasama..hish..
kat sekolah, cikgu2 terlibat dengan aktiviti kokurikulum..iaitu aktiviti selain aktiviti kurikulum..contoh, unit beruniform, kelab, permainan...seronok jugak sebenarnya...tapi kalo setiap tahun pegang unit yang same...mesti bosan ek...tapi rasanya akan rotate..ikut giliran kot...hehee..belum cukup ilmu ni....
bila dah sebulan, rasa besar tanggungjawab guru...dan setiap apa yang kita buat, anak murid akan perhatikan dan ikut...kalo lurus ape yang cikgu ajar...lurus lah.....betul...
tapi, seronok, bila anak murid kita salam dan cium tangan kita...rase terharu sangat2...harap2 ilmu yang disampaikan, mereka terima dan ingat sampai bila-bila...
saye harap, lepas ni, saya akan jadik cikgu yang baik, yang mendidik anak-anak dengan ikhlas...bukan sebab gaji je...dan ingat ye cikgu-cikgu sekelian...duit gaji itu akan menjadi hak kita sehalal-halalnya sekiranya kite dah jalankan amanah yang dipertanggungjawabkan...
hmmmm....berat tanggungjawab cikgu.....
semoga saye dapat menggalasnya sehingga akhir hayat....kalo dapat bertahan lah..hehe
saye pon berharap, kawan2 saye yang sehaluan dengan saye tu..mari kita menjadik guru yang cemerlang yea...memang susah, tapi, kalo tak rase susah, macam mana kita nak hargai kesenangan tu nanti?

semoga segala impian ku akan jadi kenyataan...aminn

regards,
molisa

=)

tahniah buat kawanku yang sudah pregnant, dan sudah selamat melahirkan baby yang comei2..hehe..
doakan daku plak yea...=)

p/s: comei dak i lukis? i gune paint je..hehehe,...

regards,
molisa

Khamis, Februari 18, 2010

Happy Birthday to Me~

Happy birthday to myself...on 17 february 2010..
i am 25 now..

(~ _ ^)


regards,
cikgu molisa

Sabtu, Februari 13, 2010

semalam dan hari ini punya cerita

haih~ panas
semalam hujan dipetang hari..bukan ditengahri..
panas-panas macam ni, layan kalau dapat sirap limau ais ni~
tapi macam biase la..nak buat tu..ala-ala malas banyak sedikit..
baru lepas ym dengan kawan adik..borak2..perghh..kat sane (korea) tengah winter..
sedap tu...free-free je boleh wat ABC spesel..hehe..
lupe plak..dalam peti ais ade ABC semalam...haha..
erm~ semalam ade tugas, amik adik kat hentian serdang..diamanahkan oleh mama kerana beliau dating dengan papa..hehe..so..da fetch adik..bawak adik g makan, sebab dia da stuck in that bas from JB-SERDANG 6 hours~!!
siann adik kannnnn~
we decided bawak adik makan kat RIANG RIANG..nearby rumah kami lah..selambe je oder ni..ok bang, bagi chicken chop, rojak buah, ABC, nasi goreng pataya dan air suam~! cewahh..oder..haha
so, saye pon bertanye kepada suami terCINTA..

dialognye:

saye: 'sayang, sayang belanje kan?'..hehe..(ayat biase la nih)..

My Sayang: "eh, papa ade sikit je, sebab kan bagi mama rm150 semalam?"

saye: 'erk...mama da belanje duit tu..tadi p pasar lupe nak cucuk..huuu~ (sambil cek purse)

My Sayang: "ok..takpe, papa g bank jap" sambil beliau berlalu..

Saye : " adik..do not worry k..hehe..makan je..lalalala~ (tanpa perasaan gusar)

tetiba, phone berbunyi...
" ye papa, ape?? alamak,..camne nih? erm..cukup kot...(sambil menjeling kepada abg yang masak chicken chop)
"ok..ok..papa dtg sini je la..takpe..its okay..kite cari another bank pasni.."
dalam hati..nasib baik abg tu terlupe chicken chop yang saye pesan tadi..hakhakhak..
LEGA~
atm sume kehabisan duit malam tadi...maklum la raya cina kan...perghh..gila kentang la..hehe~
moral of the story, sile cek purse anda..dan jangan BOROS ok ~!!!!
(semalaman my sayang merajuk..adoii..)
****************************  END *****************************

ok...ni geng2 yang kuat tidur kat rumah ni (termasuk sayangku..) tapi gamba makhluk berbulu ini sahaja lah ye...lain2 simpanan peribadi (tettt~!!)

~gaya bebas~
ok..next gaya
                                            hey~!! no camera plisss~!!!
                             ok..sedap nye mereka ini tidur..jeles nye tengok~

sedap betol tido!
adik gak yang sopan..
ni bukan adik yang saye amik kat hentian serdang semalam tu tau..hehehe..

regards,
cikgu molisa best~!

Jumaat, Februari 12, 2010

CNY~!!!

oh~
akhirnya...setelah sebulan berpraktikal..(penat ok)
pagi2 bangun 5.45 pagi...selalunye 5.30 pagi...siap2..tunggu azan subuh, solat n turun panaskan enjin kereta..
yup..dalam 5 minit..gerak ke nilai....whoaaaa~
highway pagi2, HEAVEN~! hehehe....
harap2 tiada surat speed trap sampai ke rumah....
sampai di sekolah, biasenye around 7.20 am sebab pekan lama nilai jam sikit...sebab ade 3 sekolah kat situ, cina, india, melayu...sekolah 1 malaysia lah katakan~..
sampai sekolah, punch in, buat RP..masuk kelas...relief kelas...meeting...blablabla...hehe
balik around 3pm or 5 pm...huh~ gile tak?
last month been busy with sukan sekolah...mine is YELLOW...and the winner issssss....yellow~!!!
hehe..walopon penat tiap2 petang bersama mereka..but semua ni berbaloi sangat2..
seronok melihat kerenah mereka..ada yang nakal sangat2..tapi bukan jahat ok..=)
akhirnya, sebulan, sapatlah daku bercuti selama seminggu nih..oh..mahu memanjakan diri...i need beach~ nak mandi laut...mandi sungai...panjat bukit broga hahaha..nope la...just jalan2..bersihkan minda sedikit...bebaskan dari kekacauan...
after this holiday...involve dengan kelas tusyen lak..huhu...walopon dalam hati macam nak tanak..tapi sebab suami ku menggalakkanya..jadi...maka..dengan itu...dengan paksarelanya saye akur~ haa~
takpelah...hanye beberapa minggu je pun...dapat pahala..
kat sini...kepada anak didik ku..yang takde fb, sampaikan la ye..
cuti, cuti jugak....jangan lupe revision ok...siapkan nota..study ape yang kita sama2 belajar..bulan 3 ade exam..hehe..korang tak skor...siap la eh~!!!

ok...lupekan pasal sekolah...lupe kan....=)
happy chinese new year n happy holiday~!!

regards,
cikgu molisa (>_^) v

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign