~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Isnin, November 22, 2010

kisah Bob, Si kucing jalanan yang jiwang

Bob, kucing yang mula-mula dating ke rumah aku sejak aku pertama kali masuk ke rumah sewa baru. Bob ni suami aku yang namakan, katanya sebab bob nampak macam gagah...hahaha..gagah la sangat si bob ni kan... warnanya putih, bertompok hitam.. pada mulanya aku panggil kucing lembu...sebab macam lembu new Zealand tu ...hehhehe...


Pada awalnya memang si bob ni langsung tak boleh disentuh. Hanya boleh dilihat je dari jauh...tu pun kalau kita bagi makanan, dia datang bila kita dah tutup pintu..punye lah penakot bob ni haaa.... ada lah dalam beberapa hari, suami aku Berjaya pegang dan usap kepala Bob ni... manja kauuuu~~ memang sangat manja... kalau korang dengar bunyi dia mengiau.. rasa mahu saja lempang bob ni...huhuhu...

Sejak dari hari tu, bob dah jadi salah seekor kucing belaan rumah, Cuma dia hanya akan datang untuk makan je. Memang dia tak de membuang ke, ape ke kat rumah aku..alhamdulillah... bob ni mula-mula macam kene buli jugak dengan gegirl...tapi lama-lama dah jadik geng dah... selalu berjalan merata bob dan gegirl...

Nak jadik cerita, lepas aku pegi amik adik dari hospital (dia baru balik dari kerja)...aku tunggu gegirl, tak balik-balik..masa tu dah pukul 11 malam lebih dah... dengan mengantuknye...aku round kawasan taman perumahan...langsung gegirl tak muncul...memang cuak gila lah! Dah penat mencari, aku give up aku balik tido... elok je dalam pukul 1 pagi lebih, adik aku kejutkan, sambil menunjukkan gegirl depan mata..aku ape lagi..peluk kuat-kuat la si gegirl tu...ingatkan dah hilang daaaaa~~~

Sekarang ni, pagi-pagi bila aku nak pegi kerja, bob dah tunggu dah...bila aku balik pun dia dah tunggu dah... aku ingat aku nak jaga je lah si bob ni...bukan ape..kalo biarkan..memang kesian dia, asik kene buli dengan kucing lain... aku tengok bob macam sakit sikit, bila jalan, terhencut-hencut...kesian... aku dah cek dah kaki dia..mungkin terseliuh kot... ada kesan cakaran kat kaki dia...kesian bob...

Yang aku suka pasal bob ni, dia hormat pada aku.... dia takkan masuk dalam rumah selagi aku tak panggil atau benarkan dia masuk...dia akan mengiau kat luar rumah je.. sambil kaki depan terjulur masuk pintu rumah... bila aku kata “masuk la bob...” laju je dia ke dapur...nak makan.... hehehe...



Ade gak sekali sekala dia masuk nak tidur atas kerusi....kesian..selama ni tidur dalam longkang je....ada sekali tu dapat tidur atas sofa....nyenyak yang amat....kesian bob... lupe nak bagitau, bob ni pakai rantai, maknenye sebelum ni ada orang pernah bela dia...tapi tatau la kat mana tuan dia sekarang ni....kesian sangat kat bob.... takpe lah bob..meh mama jage kamu ye.. =)

5 ulasan:

Papa Hero berkata...

Si Bob ni sama mcm Mak Tam...datang utk makan jer...kalau mlm baru dia lepak tido kat car porch...dia jarang masuk rumah..

si bob ni gomok betul....sihat betul dia tu....

chekgu Moe berkata...

PH...thanks singgah sini ye!
betul2...dia mmg tidur kat luar je...kdg2 berlindung bawah longkang... muke bob je yang gemuk..hehe..badan dia slim je, tapi otot kuat..keras...=)

Puan aiNa Rahman berkata...

heheeee....comel je si bob neh. aina pun geram ngan kucing. cuma,ssh la nak bela kat apartment tinggi² ni. tp terasa gak la kegatalan nak membela kucen. aaaaa

Dilema Si Tangan Basah berkata...

sedih sgt bila tgk kucing yg pernah dibela lepas tu lost. biasa nya dorg x pandai jaga diri sgt sebab pernah dimanja.

*tiba tiba teringat kucing yang hilang*

semoga ada yg membela dorg :((

chekgu Moe berkata...

aina...betul tu..bob ni comel..cume bile mengiau je terus tak comel..haha.. takpe lah...nanti ade baby, tak rase dah nak bela2 kucing ni...(orang kate...tapi molie nak bela gak) hehehe....

dilema tangan basah.... betul....hari2 saya doakan bobo yang ilang tu...semoga dia dikutip atau pandai jaga diri.... sangat sedih..tapi tak mampu buat ape..bukan salah siapa2....
jgn sedey2 k...kite doa same2..=)

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign