GUru Ganti

Assalamualaikum semua~!

erm, ape habaq....
sihat?
harap semuanya sihatlah ye.
sekarang waktu rehat sematara menunggu untuk masuk ke kelas.
P&P dah siap. jadi, ada masa untuk berbelog.
selama ni, tujuan aku berbelog adalah suka-suka. mungkin nak share info dengan rakan2 belog yang lain.
pasal politik, aku tak nak komen k.

ok.
sekarang aku menunggu untuk posting.
haritu, aku praktikal kat SMAN ni dari 18 jan 2010 sehingga 16 mac 2010.
3 bulan aku disini. minat mengajar dah semakin menyerlah. tapi teknik mungkin perlu lebih belajar lagi.

sekarang, aku guru ganti di sini.
seronok, thrill, kadang2 bosan, excited...macam2 la!
bila di sekolah, aku rase seronok, sebab ade macam2 bende baru aku lalui..
(mungkin aku jenis cepat bosan)
bila balik rumah, letak je kepala kat bantal, pufff!!
nyenyak sampai ke pagi wa cakap lu~
tak terasa badan tu penat..
sungguh...!

ok, sebenarnye aku nak share ngan korang pasal macam mana nak apply guru ganti..
saje je, kalo dah tahu tu, diam2 ok. yang tak tahu dan berminat leh gune info nih..

untuk mudahkan keje atau senang dapat tawaran Guru Ganti ni,
korang kene g sekolah, kompemkan dengan pengetua sekolah, atau PK sekolah tu..
biasanya guru ganti ni adalah untuk menggantikan guru bersalin....
so, biasenye korang keje 2 bulan je lah.

korang kene isi borang dari JPN,
(samaada korang amik sendiri kat JPN atau sekolah tu sediakan)

korang akan masuk ASAP, korang tak payah susah2 pegi amik borang, kerani akan uruskan.
so, surat tawaran akan dapat kemudian.

tapi, kalo korang tak berapa nak diperlukan.....hmmmmm.....(susah sikit la nak cite)

dalam borang tawaran akan nyatakan bape gaji korang.
macam aku, ade ijazah sahaja, bukan ijazah pendidikan ye. so, guru ganti ni sape2 pun boleh asalkan ade certification...=) so, gaji aku (diulang kali kedua)  rm83.70 dan elain ITKA rm13.00... agak boleh tahan lah kan. cume gaji ini dibayar ikot hari. jadi, nak banyak, rajin2 kan lah datang sekolah ye...=)

kepada yang di luar sana, yang nak sangat2 mendidik anak bangsa, korang tak minat nak keje lain, boleh la apply.. yang kerek2 suke kutuk keje cikgu ni...boleh gak kalo nak buat cara homestay tu.. mari lah same2 mendidik anak2 kite nih....lepas tu hang boleh komplen cikgu ni banyak keja ke tak...=) ( ni sebab aku baru abes kelas..just a short update)

GSTT pon korang leh apply, biasenye yang ade ijazah la ye. yang diploma mungkin sukar sedikit. tapi kalo rezeki kamu, ikot celah mane pun akan jadik rezeki kamu...=)

nak lagi seronok, apply la DPLi...=) kompem seronok macam aku sekarang ni...

hoho~ harap2 result posting akan kua bulan 7 nih..

lagi 2 minggu di sini. akan sedih di hujungnya nanti. bertabah!
ape2 yang terkureng, harap dimahapkan ye. ade yang tau lebih, tambah2kan lah ye. ok. bai!

Ulasan

sky8men berkata…
oho..thankz 4 da info...egt cuti sem nt nk apply la..arap2 ade guru bersalin..ahakz.. ^_^
chekgu Moe berkata…
sky8men... same2..
try la apply..memang ramai cikgu yang bersalin sepanjang tahun...termasuk saya nanti..heheh

Catatan popular daripada blog ini

mari ganti tempat pasang plug yang rosak.

TAMAN BURUNG DI MELAKA

apa itu shingles?