aku seorang guru

cewah~!
tajuk agak2 boleh buat tajuk drama atau telemovie tak...?? takkkk~~!!! haha..tajuk karangan boleh la...
hmmm...
sedar tak sedar (buat buat tak sedar sebenarnya) dah 7 hari masa cutiku berlalu...
sebenarnye ada tugas cuti seminggu ni...tapi saye malas....saye tidak mahu mencampuradukkan segala cuti dan segala kerja..ya...cikgu ni banyakkkkk sangat kerja adik2..bukan setakat datang mengajar kat kelas ok..
ya..mak saye cikgu..
dari dulu mak kate, keje la selain cikgu...jadik la bende lain..bende? abaikan ok..cari lah kerja selain cikgu...
mak kate jadik cikgu susah naik pangkat....gaji takat tuuuu je...kerja pulak melambak aje..
saye angguk2 kepala..buat2 faham sudah..kang panjang pulak ceritera mak tu..
memang...memang saye avoid nak jadik cikgu ni...tidak akan memilih kerjaya itu..
tapi, bagaikan berjodoh, akhirnya saye seorang guru..eh..cikgu...ala..sama je lah kan...
saye bukan belajar masuk U untuk jadi cikgu...tidak~ saye hanya suka2 memilih kerjaya ini...sebab takot takde keje nanti...
DPLI..tau kan?? haaaa?? tatau??
Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah...maknenye, saye ambil diploma setelah mendapat ijazah...kire spesel abes la ni...perasan betoi!
masa belajar, tak rase lagi tanggungjawab seorang guru...serius ni..
bila mula berpraktikal...baru sedar...guru itu umpama lilin...
kerja guru ni lain..ye..cikgu...lain...bukan macam kerja pejabat..yang dah time, boleh punch out, blah...
tak...ada tugas lagi...bukan setakat mengajar....setakat yang saye nampak...pengurusan sesebuah sekolah pun melibatkan cikgu..ya...cikgu....cikgu yang tak mengajar kat sekolah ialah guru kaunseling...itu dia tak mengajar...tapi laaaaaagiii banyak keje dia...huh..betui..
contoh, bila hari sukan...cikgu terlibat sampai petang, bersama-sama anak-anak didik...meeting tak payah cakap la...lagi tinggi jawatan cikgu...lagi banyak meeting yang dia kene pegi...hoohoo..
belum lagi kelas tambahan...minggu depan, saye akan terlibat dengan kelas tambahan..mengajar KHB tingkatan 1...harap-harap mereka beri kerjasama..hish..
kat sekolah, cikgu2 terlibat dengan aktiviti kokurikulum..iaitu aktiviti selain aktiviti kurikulum..contoh, unit beruniform, kelab, permainan...seronok jugak sebenarnya...tapi kalo setiap tahun pegang unit yang same...mesti bosan ek...tapi rasanya akan rotate..ikut giliran kot...hehee..belum cukup ilmu ni....
bila dah sebulan, rasa besar tanggungjawab guru...dan setiap apa yang kita buat, anak murid akan perhatikan dan ikut...kalo lurus ape yang cikgu ajar...lurus lah.....betul...
tapi, seronok, bila anak murid kita salam dan cium tangan kita...rase terharu sangat2...harap2 ilmu yang disampaikan, mereka terima dan ingat sampai bila-bila...
saye harap, lepas ni, saya akan jadik cikgu yang baik, yang mendidik anak-anak dengan ikhlas...bukan sebab gaji je...dan ingat ye cikgu-cikgu sekelian...duit gaji itu akan menjadi hak kita sehalal-halalnya sekiranya kite dah jalankan amanah yang dipertanggungjawabkan...
hmmmm....berat tanggungjawab cikgu.....
semoga saye dapat menggalasnya sehingga akhir hayat....kalo dapat bertahan lah..hehe
saye pon berharap, kawan2 saye yang sehaluan dengan saye tu..mari kita menjadik guru yang cemerlang yea...memang susah, tapi, kalo tak rase susah, macam mana kita nak hargai kesenangan tu nanti?

semoga segala impian ku akan jadi kenyataan...aminn

regards,
molisa

Ulasan

joegrimjow berkata…
slamat pagi cikgu!!!

kerja palin besar tanggungjawab

cikgu!
syaira berkata…
wahh!bgus tau jd cikgu,,,sy pun ada impian nk jd cikgu,,,,tp ntah bleh ker x,sbb maktab skang nie ssh nk masuk



kummentlaa entry baru sy gak ekkk,,heee~
(^_____^)

Catatan popular daripada blog ini

mari ganti tempat pasang plug yang rosak.

TAMAN BURUNG DI MELAKA

apa itu shingles?