Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2008

Tagged by MIAZAI

Imej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
hehe..akak zai..kite taktau nak wat camne tagging2 ni ..hurm..ni my bro,8 years old yg captured this pic..so hope u enjoy k..miss ya!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


hehehe..this pic showed that saye megantuk tunggu mak berjual beli barang..huaaarrgghhh!
sempat posing kat rumah orang baru dikenali~

nak jugak ade kucheng..hihi..my bro tersilap tekan...so last pic takde muke..hehemuke kucheng ade le..~i want to tag..erm..if they read this..the person are:Adi~Al-fateehlup~dupabby kamilsenang je, kamu diminta untuk:1~ amik ur new pics (NOW)2~ upload it3 ~ tag another frens!

.::kucing ku sayang::.

Imej
that day, kucingku selamat melahirkan 5 baby yang comel2 belaka..namun, seekor yang dilahirkan pada asalnya sempurna berubah menjadi cacat setelah Comel secara tidak sengaja mencederakan bahagian belakang, dan menyebabkan Zombi lumpuh kaki belakangnya. Jadi, keadaan itu menyebabkan Zombi sukar untuk minum susu..kerana mereka semuanya selalu berebut time tu..walaupun sudah diasingkan..Zombi tetap kalah tiap kali time minum susu..sekarang, Comel berbahagia dengan 4 anak2nya,Panther,Ciki,Sibon,Botak..hehe..
Comel sekarang telah memegang jawatan Tokey Emas di bandar pulai jaya, Ipoh..hehe~

Beliau suka memakai rantai emas itu sambil berjalan2 kucing (catwalk)~


Ini Sibon (nama panjang Si Boney)..dia kucing milikku..beberapa hari yang lepas aku ke klinik veterinar di Ampang, Ipoh. Dokter sedang sibuk, hanya Misi yang dapat aku temui. Beliau mengatakan bahawa ini adalah disebabkan oleh CACING..lalu beliau memberi bekalan ubat tertentu dengan bayaran RM25. Sesampai di rumah,aku terus merawat kuce…

`Majlis Itu Tertunda~

Imej
pengalaman membeli cincin merisik satu pengalaman yang sangat hepi bagi aku..yer la..buat kali pertamanye...aku mengambil langkah pertama untuk lebih serius..huhu..takut juga..

pada awalnya, ibu mahu sekalikan majlis merisik dengan pertunangan..aduh, ade mase beberapa hari je untuk sediakan semua itu...

aku cuba telefon makcik di terengganu..namun panggilan aku tidak berjawab...huhu...mane MokYah ni...

lepas 25 minit, MokYAh call aku balik..hehe..abes bertanye khabar, aku khabarkan persiapan majlis pertunangan aku...dia tak setuju..katanye, dia nak turut serta, dia minta tundakan majlis itu...so....aku menurutkan saja...huhu..lega dalam hati pun ade sebenarnye..:)

jadik...8 Disember 2008, Majlis Merisik akan dilangsungkan dirumah ibuku...

semoga semuanya akan berjalan dengan lancar..semoga kedua keluarga dapat capai kata sepakat dengan aman..hehe..takot gak ni...yerla..aku anak pertama akan dirai..sedara mara lak jauh nun di terengganu...

semoga semuanya selamat~







hehe..semoga semuanya 'O…

~no thing~

ya!

tiada apa yang hendak di tulis..hehe

no thing!

pattern part II (cont.)

Imej
~bigfoot's footstep~
~lilitan sayang~


~bunga 4 kelopak~


~Deretan Bunga~

~Tautan Chenta~
ala...sume name ni memudahkan sebenarnye..hiks~ kalo nak tuka2 lenkali pon boleh..tadak hal lah~..sekarang da boleh berehat setelah penat bekerja...kire bekerja la kan..sonok sbb dapat DUIT...hmm..besok2..kite cite pasal DUIT plak...hiks...~ daaa~













pattern part II

Imej
wah!

berjaya gak jahit beberapa pattern utk dihantar ke butik...hope dia nak tempah ngan saye la..kalo tak..melepas stok raye haji tuu~~ bukan sikit..kalo jadik, mau 100 pasang baju kurung dia nak hantar kat saye..(saye?)..ade beberapa pattern baru nak share ngan korang..ade gak yang tak berape baru (first time jahit bende2 camni..baru bape bulan je...penat tengkuk ku...~

kat bawah ni..ade beberape pattern baru dan name pon ala2 ntah pape je kan..hiks~ ~Pintalan Kaseh~
~Segitiga Bermuda~~Lipan Bara~~Kek Lapis Appolo~~Bunga untuk dia~

cincin orang punye

Imej
~
orkidandring
Originally uploaded by http://www.flickr.com/people/mamantaro/ hiks~

gedix dok amik gambo cincin orang...erm..gamba ni diambil dari seseorang yang mempuanyai bakat yang sangat besar dalam bidang fotografi....tgk je la close up gamba ni...pada aku..sangat cantek!dan...sudah semestinya kreatiF!dan yang paling tak aku sangka...empunya gambar ni seorang pensyarah di KYM (kalo tak salah kat melaka la kan...)hebat betul Anugerah ALLAH yang MAHA KUASA..:)

Kos keseluruhan??

hai..nak tanye pendapat korang...
perbelanjaan kawen ni HOW MUCH?

aku, tanak la wat grand2..sbb aku takde duit...aku still belajar..n yg tanggung pun mak+abah serta kekasih hati...

walopon kawen bukan tahun 2008 ni..but kene la prepare kan..mane tahu tetibe da gatai sgt nak kawen ni...hurmmm....

kos kad kawen dah tolak sbb aku akan wat sendiri..

skang ni...nak tau kos perbelanjaan:-

# kenduri (bagi makan org kampung)
# pelamin etc.
# jurugambo (kalo tak mampu mintak kwn2 je amikkan, pastu edit sendri..hiks)
# ole2 nak bagi kat tetamu
# persiapan perkahwinan..
# aku tatau nak listkan ape lagi..
#
#
#
#

hahaha..skang misinye kumpul je duit...semoge ape yang diimpikan tercapai..

Hiks..da mabuk da ni..mabuk duit...=)

~::caller ringtone::~

Imej
Di sana pungguk menanti

Mengharap bulan membalas rindu di hati

Di sini aku berdiri


Menunggu penuh dengan kesabaran

Tanpa manis madah

Janji yang puitis

Tuk persembahan

Hanya ketulusan

Sekeping hati suci


AkuBerikan kasih

Kalau itu yang kau mahu dari ku

AkuBerikan cinta

Untuk membahagiakan hari mu


Aku

Sayang dirimu (menyayangimu)

Biarpun nafas ku sampai terhenti

Akan ku kota janji kita

Mendirikan Taj Mahal cinta

Seteguh kasih

Shah Jehan kepada Mumtaznya


Terasa indah pabila berdua

Semakin tiba saat bahagia

Merai cinta kita


inilah lagu yang akan aku dengar tiap kali call my benggo..hehe..semoga cinta kami pun macam ni...insyaAllah tak lame lagi...semoga jodoh kami berkekalan dan dirahmati-Nya..Amin..

Adat Merisik

Menilik atau merisik pada hakikatnya adalah adat yang memang baik dan berguna jika ia dijalankan bersesuaian dengan tujuannya, iaitu untuk memilih dan mengetahui latar belakang bakal menantu perempuan dalam sesebuah keluarga Melayu. Ini adalah untuk memastikan para ibu bapa tidak tersilap pilih dan dapat mencari yang terbaik untuk anak lelaki mereka.
Apabila ibu bapa seorang lelaki telah menetapkan fikiran mereka yang anak mereka itu sudah sampai masanya untuk berumahtangga dan patut dikahwinkan, mereka akan mencari dan memerhatikan beberapa orang daripada anak-anak dara yang mereka kenali, dan kemudian mereka memilih salah seorang di antara mereka yang dirasakan sesuai dan padan untuk dijadikan menantu. Mereka akan mula menyelidik tentang latar belakang anak dara tersebut melalui saudara-mara dan sahabat handai. Latar belakang bukan hanya bermaksud melibatkan hal keluarga anak dara tersebut, tetapi juga tingkah laku keperibadian dan kesucian anak dara itu. Ini kerana, faktor dara atau…

~kitten~

Imej
tumpang tdo sat..hehe~ bestnye titon~~

Sebab Pinggang Labah-labah Jadi Khecil

Sa-kali peristiwa pada zaman yang silam, ada dua buah kampong yang berdekatan, ia-itu Kemojav dan Momojav, pendudok kedua kampong itu sangat bangga dengan jamuan-jamuan besar yang di-adakan mereka sa-bilangan tahun. Jamuan di-Kemojav berjalan sa-rentak dengan jamuan di-Momojav. Orang-orang dari daerah sa-keliling ada sa-tengah-nya pergi ke-kampong untok perayaan tersebut dan sa-tengah-nya pula pergi ka-kampung yang lagi satu. Maka terjadi-lah perlawanan yang sengit antara Momojav dan Kemojav. Masing-masing mencuba mengalahkan lawan-nya dengan mengadakan jamuan-jamuan yang lebeh meriah. Pada hari akhir perayaan itu, senantiasa dia-adakan jamuan yang besar, dan pelawat-pelawat di-jemput makan sa-berapa yang terdaya oleh mereka.

Labah-labah Pakayana terkenal sa-bagai juara makan yang mashhor. Ia senantiasa lapar sahaja. Di-mana sahaja ia terpandang makanan akan di-sental-nya. Dan ta' pernah ia makan begitu banyak sa-lain dalam perayaan tahunan di-Kemojav dan Momojav. Kadang-kadang ia …

idea baru..hehe

Imej
ok....hai...ni baru je siap jahit...tatau nak namekan ape...pk punye pk..kau kunci hati ku lah...

ni adalah jahitan di bahagian lengan...esok kene siapkan jugak..tapi khamis baru tuan dia nak amik...


lame juga aku pegang baju dia..sian datin...

hmm...sekarang ni macam malas nak start etiqa takaful tu..baik jahit manik..dok diam2 je..pk dulu lah..duit pun bnyk labur gak mule2 nak masuk etiqa tu...

huhu..nak rehat...penat sgt2 badan ni dok menjahit..memang tak larat la..hukhuk..tapi duitnye masyukkk..heheehe..berminat? ape lagi..hubungi saye!


ini overall lengan la...simple je..tak sangke lak aku leh jahit camni..:)


~.::died::.~

Imej
ni zombi..dia da takde di alam fana ni lagi....31 oct 2008 until 8 nov 2008~RIP~




my new kitten` zombi...baru je mati petang tadi...hmm...suke ade..sedih pon ade..bukan ape...dia cacat...pergerakan dia just guna 2 kaki depan je..kaki belakang memang da tak boleh guna disebabkan kecederaan di bahagian belakang badan (mase mak dia melahirkan dia)...happy sbb dia tak yah hidup n jalani hidup ngan susah payah...bayangkan...nak menyusu pun kene fight...hmm...





tadi, terus kebumikan dia..hehe..pas magrib tadi... ni kubur dia..kat tepi umah je...rest in peace!


pattern baru

Imej
hai semua...ni pattern terbaru yang saya boleh jahit...harga adalah mengikut penggunaan jenis manik dan kuantitinya dan services sekali..harga boleh runding..dont worry..hehe..saya bukan penjahit yang mempunyai pengalaman bertahun2...tapi insyaAllah saya akan menghasilkan jahitan yang cantik, kemas dan memuaskan...

my cat given birth oredi

Imej
hehe..on 31 of oct 2009..my cat named comel da selamat melahirkan 5 ekor anak yang sangat2 comel...afta my mom msg me dat my cat da bersalin...tak saba nak balik umah...tapi kene gak setelkan hal kat fac dulu..so hold on dulu perasaan yang membuak2 untuk pulang ke rumah..huhuhuu...

and then, the next day, my mom anta mms...comelnye gambar kittens..memang tak saba sangat2 nak balik!

now, i'm in ipoh! dah berjaya membalikkan diri..hhahaha...sampai je..terus masuk umah, terus tgk anak2 kucing yang comel tu....memang comel..satu...dua..tiga..empat...lima! erm...sume gemok2 dan comel2 belaka..tapi.....yang sekor tu....cacat!

kesian je..dia jalan pakai kedua2 kaki depan...kaki belakang dia cacat...may b sebab luka kat belakang badan dia (time mak dia bersikan uri)...sian..

mula2 berharap kitten tu mati je..sbb sian kalo dia besar tapi cacat...tapi cam sian plak..dah sayang dah...huhuuu...:(


P/s : hope zombi membesar ngan sihat...dont sakit2 tau...huhu...sedey jek..