~we have been together~

umur belog saye

Daisypath Friendship tickers
Tema Mistik Bhd.. Dikuasakan oleh Blogger.

Selasa, Disember 30, 2008

kena balik UPM A.S.A.P!!

tadi..my tunang called..urusan pasal SGRA (Special Graduate Research Allowance) da settle..so skang kene balik UPM cepat2 sign agreement..huhuhu..baru je nak lepak umah sampai tahun baru....huwaaaaaaaa!

dah lame dok umah...entah...tak pernah rase bosan walopon tiap pagi, time bgn pagi asek kene bebel ngan mak pasal bgn lewat!

huhuhu...akan rindukan suara bingit mak kejutkan aku bgn dari tido~

harini..umah still dlm proses kemas2..byk bende tak setel lagik..penat gak..sbb yg tukang kemas 2 orang je..huhuhu...penat giler!

semalam lak sibuk pindah bilik..now my bilik changed! besa..mmg besa..tapi kaler oren..huhuh..oren pon oren lah...time tdo tutup mate gaks..hehe..

tadi usha friendster kawan2 yang da kawen..maklumla..nak melangkah ke alam seperti itu nanti...ade yg da pregnant..ade yg da bersalin...wahhh....seronoknye...tapi aku masih panjang liku yg perlu dilalui...tatau lagi camne...

2008 dah nak beransur pergi...

menanti tahun 2009...semoga tahun 2009 lebih banyak cabaran yang dapat mematangkan diri aku..n lebih punya banyak masa gembira..:) tamo sedih2...lebih banyak beribadat..huhu..:(

semoge dapat abiskan master ngan cemerlang..:)


guys! doakan mollie ok..:)



p/s: sekiranya saya lame menyepikan diri..saya di UPM..internet connection mcm *&%$@#...huhuhu..sampai jumpe lagi sume..i will miss u all!! tata~

Sabtu, Disember 27, 2008

Alhamdulillah


Ya..Syukur..semuanya berjalan lancar..walaupun pihak lelaki sampai awal sket..:)
majlis pertunangan berjalan lancar..semua orang kelihatan gembira..happy..seronok..lalalalala~

ini wajah tunang saye..i love him sooooo much!

kepada pembaca sume, doakan jodoh kami berkekalan yea..:)

amin..
Posted by Picasa

Jumaat, Disember 26, 2008

sorry

sian kawan aku..sheeda...
patutnye dia da sampai umah aku petang tadi..

tapi..malang tidak pernah berbau..

so sorry sheeda...

aku da mcm susahkan ko..:(

huhuhu..sedey..

persiapan sudah siap!

esok..dup dap..dup dap..hehehe..

Selasa, Disember 23, 2008

kene tag by adik janie


Here are the rules

1)list the rules on your blog
2)share 7 facts about yourself on your blog
3)tell 6 unspectaculars quirks about yours
4)tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as link to their blogs
5)link the person who tagged you
6)leave a comment for each blogger


Share 7 facts about yourself on your blog.

1. single but taken.

2. beading maniac

3. love animals

4. kalo main bowling WAJIB longkang ok!

5.totally in love with mr mohd khairul azlan

6. berangan2 nak beli slr..nikon d60..hukhuk

7. saye pandai masak..tak caye??



tell 6 unspectaculars quirks about yours


1. susah bangun pagi..:(

2. slalu stay up..boleh join adik janie~


3. alahan giler ngan smokers..sowie..can't handle it!

4. enjoy karaoke a loT . *wink* *wink* same ngan adik janie lagi

5. bile nak marah..marah je..pastu mintak mahap..

6. penyayang but garang..how?




tag 7 people at the end of your post by leaving thier names as well as link to their blogs

waa...malas nak tag..aci tak camni adik janie...?




link the person who tagged you
si adik janie yang cumel

Jumaat, Disember 19, 2008

besi buruk

ni tempat timbang besi tu..agak canggih..hehehe..


rumah skang sedang dalam proses diubahsuai..upgrading..hehe..ala..cat umah je sket2..upgrade bumbung dalam umah yg tak bape nak cantek kepada cantek..hehe..
tanak cite pasal cat umah..cite pasal bahan buangan yang sudah diperbaharukan..


tada~


besi buruk (walaupun still bersinar dan berkilat...tetap dipanggil besi buruk)..

mak suh jual...so kami bawak besi2 tu menaiki kete ala2 storm tu tapi jenama TATA..hehe..



disebabkan daku ketiadaan lesen..so..adik lelaki la kene drive..hehe..
kami pun memulakan aktiviti menjual besi buruk ini..

(sorry..gambar besi buruk tak sempat nak snap..haha)


ni lah tempatnye..

hasil jualan kami pada hari tersebut adalah...rm 5.40..ok la tu..

besi abg bangla yang agak ensem tu amik dalam sekilo = rm0.20
kami punye besi..berat dalam 27 kg..so..darab la sendiri ye..hehe..

pastu adik lelakiku p jual sume brg2 lame yg bole recycle balik...dapat la rm9..haha..boleh lah! malaysia boleh!


Khamis, Disember 18, 2008

semakin terasa debarannya

hehehe...countdown....biarlah org lain menyampah bila membaca apa yang akan ku perkatakan ini...cukup lah utk memberitahu..betapa berdebarnya aku..hehehe..

tak lame..semalam bro emindkan aku..lagi 10 hari je lagik..tolak ngan tarikh ni..so tggl lagi 9 hari la ek..??

hehe..deba..deba...

Isnin, Disember 15, 2008

~editing addicted~


ahha!

managed to edit pictures!

i love myself!
Posted by Picasa

it was fun

it was fun..
talking to person dat i would never know..
asking many things..
which i kept it inside my head..
asking about y..
about when...
about how...
now i understand..
and..
GOD create things with reasons..
i glad to be me..
me..
the person who can understand..

Ahad, Disember 14, 2008

bermulalah.....

hujan hari ini dari KL sampai ke Ipoh..atau dari Ipoh melarat hingga ke KL? Entah, aku sendiri pun tak tahu....hmmm..

aku terpaksa bergegas pulang ke Ipoh sebab aku diamanahkan oleh ibu untuk menjaga kucing2 nya...waaa...semata2 balik jage makhluk berbulu putih itu? aku sanggup!!

turun dari bas, hujan masih lagi lebat..aku macam biasa tanpa payung..so..nak redah pon tak boleh..sbb aku pakai high heel hari ini..ngok!

so..terpaksa lah tunggu hujan reda sedikit, baru boleh redah!!

sampai2 je kat umah..aduhh..kesian semua kucing2 ku...abes basah kuyup..cepat2 aku bergegas masuk dalam umah,amik cage kecik, masukkan sume kucing dlm cage, amik hair drier, letak kat situ..bagi panas...hehehe...

sementara dorg memanaskan badan, aku g wat susu tuk dorg..jadik maid plak dah..adoihh...

da setel sume pasal kucing2 tu..dok depan laptop..tatau nak wat ape..ok..ok..
nak belajar edit gambor ler...tapi tatau..nak bace tutorial tu..malas giler..so..inilah hasilnyer..kehkehkeh...cincin ini tanda dirisik..insyaAllah...

Rabu, Disember 10, 2008

Waaaa!!!! Sibon BUTA!!!!

tadi..baru sekejap tadi aku p bersihkan mate anak2 kucengku...selalu paling yang lame aku belai~ Sibon..dia comel..tapi matenye saket..sian~ selalu, bila aku lapkan kain yang dah dibasahkan air..Sibon selalu menangis kesakitan..mayb pada aku, itulah sentuhan paling lembut yang aku lakukan pada Sibon..mana lah aku tahu... hari ini berbeza..Sibon biarkan saja aku bersihkan mata dia..dia seperti sudah tidak sakit lagi..malah..menangis pun tidak..matanye kelihatan seperti OK.. aku cube teliti matanya..Ya ALLAH! selama ini, tubuh yang agak sihat itu menunjukkan dia tidak menderita..aku ingatkan dia ok.. rupa-rupanya...Sibon buta!! yang dapat aku lihat (sbb mata dia bengkak giler!!) kornea matanya pecah.. ;(((( tapi..dia tak tunjukkan yang dia sedang sakit..sumpah! hari2 itu lah kerja ku..memastikan kucing2 itu bersih tubuh badan..sampaikan najis nya aku boleh sentuh tanpa menggunakan alas... kecewa ada...sedih pun ada...aku dah 2 kali ke klinik..ini yang aku dapat? hmm..mungkin Sibon tidak punya antibodi yang kuat.. sian Sibon.. takpe Sibon..mollie cayang Sibon walopon Sibon da buta.. sedeyh!

Semoga Sibon tetap hidup ngan sihat ye sayang!

Ahad, Disember 07, 2008

SUCK!!!

segala bentuk perkataan yang negatif mau aku laungkan dsini~

broken heart~


its all about~

~~~~~~~SERIK~~~~~~

Sabtu, Disember 06, 2008

my X...?

WHAT IF YOUR EX SAID THESE TO YOU?

1. hi, how are ya?
im fine..u...?

2. hey! you wanna go to mall?
erm..should i go with u..mean..only us..? hows ur gf?? tak marah ke....? :p

3. i love you..
i love benggo now n forever..lalalla~skipping n leave him..

4. do you want some cookies??
no~ u'll poison me..no..thanks (baik hati aku ni..cakap thanks lagi)

5. can you take me a picture?
skang kan org snap gambar sendri..do it urself k..

6. help me in my homework!
we're not in da same course..i hate tech..haha

7. here's my gift to you..
well...kalo mahal i amik..kahkahkah~mater btol..

8. let's just be textmates
only text benggo..who are u???

9. do you want me to buy you an ipod??
i want D80..erm...D4o la..can??(nak snap gambar kawen..)

10.let's sit together in the bus?
jom..baby u marah nanti..(gelak golek2)

11. hi baby..
i'm a gurl, not yet a woman..not baby..geli panggil baby ni...aduh~

12. you still cute..
hahaha..tatau ke..?

13. i still love you..
i still love me..:P (including benggo)

14. can i visit your house??
nope..its not welcoming u..

15. do you love me??
of course not..thank u for leaving me...i found benggo..and i thank GOD..:)


p/s: maaf sekiranya tersinggung (aleee..bukan dia bace pon)

now...i dont want to tag anyone...hehe..because i dont want..

tq for sara..memberi kerja kepada saya..lol

p/s: kepada cik adi gumuks...nah..i tag uuuu!!!

Rabu, Disember 03, 2008

Damn! tagged by Orang~Orang

1) Do you think you're hot?
haha..tang mane hot tu? kalo cepat 'hot' ade la..hehe..kalo cute tu..may b la..~(wahwahwah..perasan betui)




2) upload your favourite picture of you?


3) Why do you like that picture?
because im with him..~L.O.V.E HIM so muchhhhh!!~~

4) When was the last time you ate pizza?
erm...25 November 2008 kat pizza hut, midvalley...hehe..kenape sampai igt tarikh? sbb dat day pegi midvalley carik cincin...blom breakfast..so pegi brunch skali terus..saving sket..hehehee

5) The last song you listened to?
Tentang Kamu by Bunga Cinta Lestari
6) What are doing right now besides this?
ermm....chatting with my future husband sambil2 jahit manik..hehe~

7) What name would you prefer besides yours?
nope..i 'll use my own name..hehe


Tag 5 people to this~


i cant tag 5 people..because i dont know if they will respon to this..hehe (ade org bace ke blog ni?)
but i wish to tag this person~






Adi Gemok

8)who is Number 1?
hes my lovely fren..hehe..my gumuk fren!




no more quest!

Selasa, Disember 02, 2008

'''''terase''''''

erm...

terase..

huhuhu~

aku punye suke la mau k.e.c.o.h kek..ape kek...hahaha..~

malas layan~

Isnin, Disember 01, 2008

Cita-cita ku yang terawang-awangan~ (inspired by Bro Din)



• 10.2 Megapixels, 3 fps
• 132 x 103 x 77 mm (5.2 x 4.1 x 3.0 in)
• 679g (w/batteries)
• FOV Crop = 1.5

*perincian Nikon D80

Ini adalah SLR D80, ianya menjadi inspirasi sbb aku lihat gambar yang dihasilkan amat lah mengagumkan! namun, cita-cita tanpa wang ringgit, memaksa aku memendamkan saja harapan itu dalam-dalam..kalo boleh, sedalam-dalamnya...sampai aku sendiri pun tak nampak lagi harapan itu~ kamera ini digunakan oleh seorg rakan, aku panggilnya Bro. kalo lah korang2 sume tgk gambar yang beliau hasilkan dr kamera ni..kompem..korang pon cair gak..(kot-kot laa..)

cita-citaku nan satu ini amat sukar untuk dicapai, digapai, diperoleh,direalitikan..dan disebagainya...memiliki kamera refleks lens tunggal (SLR), adalah cita-cita awal setelah memiliki nikon cabuk iaitu sebuah kamera lama,model E4100 . Pada asalnya, aku langsung tidak ambil tahu apa2 perkara mengenai kamera buruk itu..hehe (jenis model nye pun baru aku mula hafal sejak setahun yg lepas)..maklum lah..tidak sampai setahun, pelbagai jenis model lain dikeluarkan bagai air yang mengalir ketika musim banjir..cewah!



kini sudah 4 tahun aku memiliki Nikon E4100 itu, wide screennya kecil saja, cukup2 untuk lihat imej yang akan dan setelah dirakam. sampaikan buah hatiku malu untuk mengeluarkan kamera itu semasa majlis persandingan rakan ku...(last2 amik gambar pakai kamera phone)




"D60 SLR - with 10.2 megapixels and remarkable compactness,
the D60 offers incredible picture quality, extensive built-in dust reduction technologies and a comprehensive set of creative options." ~aku copy n paste je ni..hawhawhaw
*perincian tak berapa nak perinci~D60
inilah idaman ku..kenape?? kenape korang tanye?? sbb, kamera ni tak mahal sgt n tak bape nak murah sangat...maknenye dengan hasil usaha yang berterusan, serta bertawakal, insyaALLAH aku akan miliki ini suatu hari nanti~
teringin sangat2 punya gadget ini..namun apekan daye..aku cume penganggur yang tidak menanam anggur mahupun sayur..aku cuma penjahit manik secara sambilan..itu pun kalau ade yang nak tempah ngan aku..huhuhu..haruuuuu~
semoga cita-cita ku ini, menjadi realiti~
sekiranya buah hatiku membaca, igtkah janji2 mu dulu...? segala apa yang ku minta, akan dikau tunaikan....? hehe..boleh pulak..pening korang bace ek..itupun kalo ade yang membace tulisan ini..
ok lah...this actually for my new fren, Bro (this wut i called him)..such a kind n nice person (mayb..hahaha..)..hoping that i will be someone like u, because i love to shoot anything..anywhere..anytime..any..any..any..(bukan orang yang bernama ani (bukan nama sebenar)..hehe..
p/s:Bro, ade keje kosong, nak jadik partimer boley? haha...sempat jek!
ok lah..dah menantoks..need to sleep, esok kene bangun pagi2 teman adik jogging...(adik baru 8 tahun nak jogging, aku yg berlemak ni...adoiiii~)
salam..nite..~

Ahad, November 30, 2008

Tagged by MIAZAI


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
hehe..akak zai..kite taktau nak wat camne tagging2 ni ..hurm..ni my bro,8 years old yg captured this pic..so hope u enjoy k..miss ya!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


hehehe..this pic showed that saye megantuk tunggu mak berjual beli barang..huaaarrgghhh!


sempat posing kat rumah orang baru dikenali~



nak jugak ade kucheng..hihi..my bro tersilap tekan...so last pic takde muke..hehemuke kucheng ade le..~

i want to tag..

erm..if they read this..

the person are:

Adi~Al-fateeh

lup~dup

abby kamil

senang je, kamu diminta untuk:

1~ amik ur new pics (NOW)

2~ upload it

3 ~ tag another frens!

.::kucing ku sayang::.

that day, kucingku selamat melahirkan 5 baby yang comel2 belaka..namun, seekor yang dilahirkan pada asalnya sempurna berubah menjadi cacat setelah Comel secara tidak sengaja mencederakan bahagian belakang, dan menyebabkan Zombi lumpuh kaki belakangnya. Jadi, keadaan itu menyebabkan Zombi sukar untuk minum susu..kerana mereka semuanya selalu berebut time tu..walaupun sudah diasingkan..Zombi tetap kalah tiap kali time minum susu..sekarang, Comel berbahagia dengan 4 anak2nya,Panther,Ciki,Sibon,Botak..hehe..
Comel sekarang telah memegang jawatan Tokey Emas di bandar pulai jaya, Ipoh..hehe~

Beliau suka memakai rantai emas itu sambil berjalan2 kucing (catwalk)~


Ini Sibon (nama panjang Si Boney)..dia kucing milikku..beberapa hari yang lepas aku ke klinik veterinar di Ampang, Ipoh. Dokter sedang sibuk, hanya Misi yang dapat aku temui. Beliau mengatakan bahawa ini adalah disebabkan oleh CACING..lalu beliau memberi bekalan ubat tertentu dengan bayaran RM25. Sesampai di rumah,aku terus merawat kuceng2ku..namun..ku lihat...tiada perubahan disitu..mata Sibon tetap membengkak..tetapi, dia aktif..:) semoga Sibon dan adik2 nye yang lain segera sembuh..~




Ini Sigeb(si gebu) aku yang memandai berikan nama ini. kucing ini milik auntie Kamila, jiran ku yang telah memberikan Comel kepada keluarga ku...Sigeb ni kira sepupu Comel la..Gebu sangat2, kakinya pendek...:)




Jumaat, November 28, 2008

`Majlis Itu Tertunda~

pengalaman membeli cincin merisik satu pengalaman yang sangat hepi bagi aku..yer la..buat kali pertamanye...aku mengambil langkah pertama untuk lebih serius..huhu..takut juga..

pada awalnya, ibu mahu sekalikan majlis merisik dengan pertunangan..aduh, ade mase beberapa hari je untuk sediakan semua itu...

aku cuba telefon makcik di terengganu..namun panggilan aku tidak berjawab...huhu...mane MokYah ni...

lepas 25 minit, MokYAh call aku balik..hehe..abes bertanye khabar, aku khabarkan persiapan majlis pertunangan aku...dia tak setuju..katanye, dia nak turut serta, dia minta tundakan majlis itu...so....aku menurutkan saja...huhu..lega dalam hati pun ade sebenarnye..:)

jadik...8 Disember 2008, Majlis Merisik akan dilangsungkan dirumah ibuku...

semoga semuanya akan berjalan dengan lancar..semoga kedua keluarga dapat capai kata sepakat dengan aman..hehe..takot gak ni...yerla..aku anak pertama akan dirai..sedara mara lak jauh nun di terengganu...

semoga semuanya selamat~







hehe..semoga semuanya 'OK'

Selasa, November 25, 2008

~no thing~

ya!

tiada apa yang hendak di tulis..hehe

no thing!

Sabtu, November 15, 2008

pattern part II (cont.)

~bigfoot's footstep~

~lilitan sayang~



~bunga 4 kelopak~


~Deretan Bunga~


~Tautan Chenta~
ala...sume name ni memudahkan sebenarnye..hiks~ kalo nak tuka2 lenkali pon boleh..tadak hal lah~..sekarang da boleh berehat setelah penat bekerja...kire bekerja la kan..sonok sbb dapat DUIT...hmm..besok2..
kite cite pasal DUIT plak...hiks...~
daaa~













pattern part II




wah!


berjaya gak jahit beberapa pattern utk dihantar ke butik...hope dia nak tempah ngan saye la..kalo tak..melepas stok raye haji tuu~~ bukan sikit..kalo jadik, mau 100 pasang baju kurung dia nak hantar kat saye..(saye?)..ade beberapa pattern baru nak share ngan korang..ade gak yang tak berape baru (first time jahit bende2 camni..baru bape bulan je...penat tengkuk ku...~

kat bawah ni..ade beberape pattern baru dan name pon ala2 ntah pape je kan..hiks~
~Pintalan Kaseh~

~Segitiga Bermuda~

~Lipan Bara~

~Kek Lapis Appolo~

~Bunga untuk dia~

Jumaat, November 14, 2008

cincin orang punye

~

hiks~

gedix dok amik gambo cincin orang...

erm..gamba ni diambil dari seseorang yang mempuanyai bakat yang sangat besar dalam bidang fotografi....tgk je la close up gamba ni...pada aku..sangat cantek!

dan...sudah semestinya kreatiF!

dan yang paling tak aku sangka...empunya gambar ni seorang pensyarah di KYM (kalo tak salah kat melaka la kan...)

hebat betul Anugerah ALLAH yang MAHA KUASA..:)

Khamis, November 13, 2008

Kos keseluruhan??

hai..nak tanye pendapat korang...
perbelanjaan kawen ni HOW MUCH?

aku, tanak la wat grand2..sbb aku takde duit...aku still belajar..n yg tanggung pun mak+abah serta kekasih hati...

walopon kawen bukan tahun 2008 ni..but kene la prepare kan..mane tahu tetibe da gatai sgt nak kawen ni...hurmmm....

kos kad kawen dah tolak sbb aku akan wat sendiri..

skang ni...nak tau kos perbelanjaan:-

# kenduri (bagi makan org kampung)
# pelamin etc.
# jurugambo (kalo tak mampu mintak kwn2 je amikkan, pastu edit sendri..hiks)
# ole2 nak bagi kat tetamu
# persiapan perkahwinan..
# aku tatau nak listkan ape lagi..
#
#
#
#

hahaha..skang misinye kumpul je duit...semoge ape yang diimpikan tercapai..

Hiks..da mabuk da ni..mabuk duit...=)

~::caller ringtone::~



Di sana pungguk menanti


Mengharap bulan membalas rindu di hati


Di sini aku berdiri



Menunggu penuh dengan kesabaran

Tanpa manis madah


Janji yang puitis


Tuk persembahan


Hanya ketulusan


Sekeping hati suci


AkuBerikan kasih


Kalau itu yang kau mahu dari ku


AkuBerikan cinta


Untuk membahagiakan hari mu


Aku


Sayang dirimu (menyayangimu)


Biarpun nafas ku sampai terhenti


Akan ku kota janji kita


Mendirikan Taj Mahal cinta


Seteguh kasih


Shah Jehan kepada Mumtaznya


Terasa indah pabila berdua


Semakin tiba saat bahagia


Merai cinta kita


inilah lagu yang akan aku dengar tiap kali call my benggo..hehe..semoga cinta kami pun macam ni...insyaAllah tak lame lagi...semoga jodoh kami berkekalan dan dirahmati-Nya..Amin..

Rabu, November 12, 2008

Adat Merisik

Menilik atau merisik pada hakikatnya adalah adat yang memang baik dan berguna jika ia dijalankan bersesuaian dengan tujuannya, iaitu untuk memilih dan mengetahui latar belakang bakal menantu perempuan dalam sesebuah keluarga Melayu. Ini adalah untuk memastikan para ibu bapa tidak tersilap pilih dan dapat mencari yang terbaik untuk anak lelaki mereka.
Apabila ibu bapa seorang lelaki telah menetapkan fikiran mereka yang anak mereka itu sudah sampai masanya untuk berumahtangga dan patut dikahwinkan, mereka akan mencari dan memerhatikan beberapa orang daripada anak-anak dara yang mereka kenali, dan kemudian mereka memilih salah seorang di antara mereka yang dirasakan sesuai dan padan untuk dijadikan menantu. Mereka akan mula menyelidik tentang latar belakang anak dara tersebut melalui saudara-mara dan sahabat handai. Latar belakang bukan hanya bermaksud melibatkan hal keluarga anak dara tersebut, tetapi juga tingkah laku keperibadian dan kesucian anak dara itu. Ini kerana, faktor dara atau kesucian seseorang gadis amat dititikberatkan oleh masyarakat Melayu. Istilah sudah ditebuk tupai bukan sahaja akan memalukan seluruh keluarga lelaki, malah di kalangan masyarakat Melayu, pihak lelaki dianggap dayus sekiranya mereka mengahwini anak dara yang sudah tidak mempunyai dara lagi. Sekiranya pihak perempuan merahsiakan hal ini dari pengetahuan pihak lelaki, pihak lelaki berhak menceraikan isterinya jika dia menyedari yang dia telah ditipu setelah melalui malam pertama. Ini kerana, sudah menjadi adat masyarakat Melayu menetapkan nilai mas kahwin dan hantaran yang berbeza bagi seorang anak dara dan seorang janda. Nilai bagi seorang janda adalah separuh daripada nilai seorang anak dara.
Selain itu, pilihan yang tepat adalah difikirkan perlu bukan sahaja terhadap diri anak dara terbabit, tetapi juga ibu bapanya. Ini adalah kerana orang-orang Melayu dahulu berpegang kuat kepada perbidalan Melayu "Kalau hendak meminang anak, 'pinang' ibu bapanya dahulu”.Anak dara yang biasanya menjadi rebutan dan pilihan utama adalah anak dara yang sudah khatam Al-Quran, fasih dalam bacaan dan mahir membaca Al-Quran dalam lagunya serta mempunyai sedikit sebanyak tentang pengetahuan dan hukum-hukum dalam agama Islam. Begitu juga mereka akan dinilai dari segi rupa paras yang elok dan beberapa kemahiran asas yang lain seperti menjahit, menekat dan memasak.
Dalam adat menilik atau merisik, selepas anak dara yang sesuai dipilih, biasanya wakil dari pihak lelaki akan datang ke rumah anak dara tersebut. Biasanya rombongan ini akan hanya disertai oleh ahli keluarga perempuan bagi pihak lelaki. Kedatangan ini bertujuan untuk berkenal-kenalan dengan keluarga pihak perempuan di samping melihat sendiri wajah dan tubuh badan anak dara tersebut. Kedatangan ini juga bertujuan untuk memastikan sama ada anak dara tersebut sudah dimiliki orang ataupun belum. Ada sesetengah rombongan yang hanya datang untuk melihat anak dara tersebut dan bersuai kenal dengan ahli keluarganya tanpa mengikat sebarang perjanjian atau memberi kata putus, namun ada juga yang terus mengikat janji persetujuan untuk menetapkan tarikh peminangan. Ini semua bergantung kepada pihak keluarga lelaki terbabit.
Ada rombongan yang datang tanpa diberitahu dan ada juga yang datang setelah dimaklumkan terlebih dahulu kepada pihak perempuan. Pada fahaman dan kepercayaan orang tua-tua, apabila kedatangan menilik atau merisik itu dilakukan dengan tiba-tiba sahaja dan secara kebetulan pada waktu itu didapati anak dara tersebut sedang mandi atau mencuci pakaian, maka ia membawa suatu petanda yang baik, iaitu menunjukkan jodoh pertemuan yang sejuk. Ini kononnya membawa maksud bahawa jika kedua-duanya jadi diikat sebagai suami isteri, kehidupan mereka akan menjadi senang-lenang dan keadaan rumahtangga mereka akan sentiasa aman muafakat. Akan tetapi, sekiranya sewaktu rombongan datang, anak dara tersebut sedang memasak, maka ia membawa alamat kurang baik kerana dengan yang demikian, kononnya, membawa petanda panas, iaitu tidak begitu baik. Begitu juga dipercayai oleh orang tua-tua Melayu dahulu bahawa jika sewaktu di dalam perjalanan rombongan hendak pergi merisik anak dara berlaku sesuatu bencana seperti terdapat kayu di tengah-tengah jalan, iaitu sesuatu yang dianggap menggendalakan, maka ia juga dikatakan membawa petanda yang kurang baik terhadap jodoh tersebut. Namun begitu, bagi masyarakat Melayu moden kini, kepercayaan-kepercayaan sedemikian tidak lagi diamalkan dan dititikberatkan. Malah, tidak mustahil dikatakan sebilangan besar masyarakat Melayu kini kurang memahami alamat-alamat dan petanda yang datang kepada mereka.
Setelah selesai adat menilik, rombongan tersebut akan pulang. Satu rundingan akan diadakan di antara ahli keluarga pihak lelaki yang melibatkan adik-beradik dan waris terdekat untuk mencari kata putus tentang hal tersebut. Mereka kemudiannya akan berbincang untuk menetapkan tarikh yang sesuai untuk menjalankan adat meminang dan pertunangan.

adat ni saya dapat dari website mane dah lupe..saya kongsikan dengan anda semua sebagai ilmu...sape2 yang da dekat2 tu..tahniah!

Isnin, November 10, 2008

~kitten~


tumpang tdo sat..hehe~
bestnye titon~~

Sebab Pinggang Labah-labah Jadi Khecil

Sa-kali peristiwa pada zaman yang silam, ada dua buah kampong yang berdekatan, ia-itu Kemojav dan Momojav, pendudok kedua kampong itu sangat bangga dengan jamuan-jamuan besar yang di-adakan mereka sa-bilangan tahun. Jamuan di-Kemojav berjalan sa-rentak dengan jamuan di-Momojav. Orang-orang dari daerah sa-keliling ada sa-tengah-nya pergi ke-kampong untok perayaan tersebut dan sa-tengah-nya pula pergi ka-kampung yang lagi satu. Maka terjadi-lah perlawanan yang sengit antara Momojav dan Kemojav. Masing-masing mencuba mengalahkan lawan-nya dengan mengadakan jamuan-jamuan yang lebeh meriah. Pada hari akhir perayaan itu, senantiasa dia-adakan jamuan yang besar, dan pelawat-pelawat di-jemput makan sa-berapa yang terdaya oleh mereka.

Labah-labah Pakayana terkenal sa-bagai juara makan yang mashhor. Ia senantiasa lapar sahaja. Di-mana sahaja ia terpandang makanan akan di-sental-nya. Dan ta' pernah ia makan begitu banyak sa-lain dalam perayaan tahunan di-Kemojav dan Momojav. Kadang-kadang ia pergi makan ka-kampong yang satu, dan kadang-kadang pula ka-kampong yang lain. Walau pun perut-nya sudah sebu, namun ia maseh tetap juga lapar.

Pada suatu tahun Pakayana berfikir, kalau ia makan di-dalam kedua jamuan Kemojav dan jamuan Momojav baharu-lah akan puas hati-nya. Tetapi jarak antara kedua kampong itu agak jauh, perjalanan dari sa-buah kampong, ka-kampong yang lain mengambil masa yang lama juga. Dan tidak ada siapa pun yang mengetahui dengan tepat bila masa jamuan itu di-mulakan.

Oleh sebab itu ia menchari 'akal bagaimana akan membolehkan-nya makan pada kedua buah kampong itu. Di-upah-nya dua orang membantu-nya. Di-beli-nya tali sa-panjang yang boleh di-rentang dari Kemojav hingga ka-Momojav, tali itu pun di-kerat dua.Sa-utas tali di-lilitkan-nya ka-pinggang dan hujong-nya di-beri kapada sa-orang upahan tadi. Tali yang sa-kerat lagi pun di-ikat-nya juga ka-pinggang-nya serta memberikan hujong-nya kapada orang upahan-nya yang sa-orang lagi. Kemudian kedua-dua orang upahan itu di-perentahkan-nya demikian: sa-orang mesti pergi ka-Kemojav dan yang sa-orang lagi ka-Momojav. Bila jamuan makan di-mulakan di- Momojav, orang yang di-sana hendak-lah menarek tali itu. Bila jamuan di-mulakan di-Kemojav makan orang di-situ hendaklah pula menarek tali yang di-tangan-nya.


Dengan jalan demikian, Pakayana akan dapat mengetahui kampong mana yang dahulu memulakan jamuan-nya. Ia akan pergi ka-sana untok makan dan bersegera pula ka-kampong lain untuk meneruskan makan lagi.

Sa-orang upahan itu pergi ka-Kemojav dengan tali-nya dan yang sa-orang lagi ka-Momojav dengan tali-nya juga, Pakayana menunggu di-tengah, antara dua buah kampong itu. Pakayana merasa puas benar dengan muslihat-nya itu. Sementara menunggu itu, ingatan-nya sentiasa kapada nasi, daging kambing, daging kerbau dan ayam yang sedang di-masak untok kedua-dua jamuan itu.

Waktu berjalan juga dan Pakayana maseh menunggu. Ia mulai kurang sabar dan marah kerana belum ada tanda apa-apa pun dari orang-orang upahan-nya. Akhirnya tiba-lah tanda itu. Jamuan sudah di-mulakan di-Momojav. Dan betul-betul pada ketika itu juga jamuan pun di-mulakan di-Kemojav. Kedua-dua orang upahan Pakayana itu pun menarek tali masing-masing. Kedua-dua-nya sama gagah, dan mereka menarek tali masing-masing sa-kuat-kuat-nya. Mereka menarek tali itu demikian kuat, sa-hingga Pakayana tidak dapat bergerak ka-mana-mana pun. Ia hanya chonggang-chongget turun naik pada satu tempat sahaja. Kedua orang upahan itu amat degil dan keras hati. Mereka tetap menarek dan menghela. Tali sa-keliling pinggang Pakayana itu sa-makin tegang. Orang ramai telah makan entah beberapa jam lama-nya do-Momojav dan Kemojav. Akhir-nta makan pun selesai. Baharu-lah kedua-dua orang upahan Pakayana itu berhenti menarek. Mereka pergi ka-tempat Pakayana menunggu itu, di-dapati mereka Pakayana terbaring di-atas tanah mengerang ter-chungap-chungap. Mereka pun membuka tali yang mengikat pinggang Pakayana. Tetapi pinggang-nya sekarang amat kechil kerana di-jerut tali itu, separoh badan-nya gembong di-atas dan yang saperoh lagi gembong di-bawah.

Demikian-lah labah-labah Pakayana hingga hari ini tetap kechil pinggang-nya. Bila orang terpandang akan pinggang kechil itu, mereka terkenang waktu Pakayana menchuba makan sa-kali gus dalam jamuan di-Momojav dan Kemojav.

asal cerita dari negara Liberia.
Kumpulan Dongeng Dan Cherita dari Bangsa-Bangsa Bersatu.
1962, Dewan Bahasa dan Pustaka

Ahad, November 09, 2008

idea baru..hehe




ok....hai...ni baru je siap jahit...tatau nak namekan ape...pk punye pk..kau kunci hati ku lah...


ni adalah jahitan di bahagian lengan...esok kene siapkan jugak..tapi khamis baru tuan dia nak amik...



lame juga aku pegang baju dia..sian datin...


hmm...sekarang ni macam malas nak start etiqa takaful tu..baik jahit manik..dok diam2 je..pk dulu lah..duit pun bnyk labur gak mule2 nak masuk etiqa tu...


huhu..nak rehat...penat sgt2 badan ni dok menjahit..memang tak larat la..hukhuk..tapi duitnye masyukkk..heheehe..berminat? ape lagi..hubungi saye!


ini overall lengan la...simple je..tak sangke lak aku leh jahit camni..:)


Sabtu, November 08, 2008

~.::died::.~

ni zombi..dia da takde di alam fana ni lagi....31 oct 2008 until 8 nov 2008~RIP~




my new kitten` zombi...baru je mati petang tadi...hmm...suke ade..sedih pon ade..bukan ape...dia cacat...pergerakan dia just guna 2 kaki depan je..kaki belakang memang da tak boleh guna disebabkan kecederaan di bahagian belakang badan (mase mak dia melahirkan dia)...happy sbb dia tak yah hidup n jalani hidup ngan susah payah...bayangkan...nak menyusu pun kene fight...hmm...






tadi, terus kebumikan dia..hehe..pas magrib tadi...
ni kubur dia..kat tepi umah je...rest in peace!


pattern baru


hai semua...ni pattern terbaru yang saya boleh jahit...harga adalah mengikut penggunaan jenis manik dan kuantitinya dan services sekali..harga boleh runding..dont worry..hehe..saya bukan penjahit yang mempunyai pengalaman bertahun2...tapi insyaAllah saya akan menghasilkan jahitan yang cantik, kemas dan memuaskan...

Khamis, November 06, 2008

my cat given birth oredi



hehe..on 31 of oct 2009..my cat named comel da selamat melahirkan 5 ekor anak yang sangat2 comel...afta my mom msg me dat my cat da bersalin...tak saba nak balik umah...tapi kene gak setelkan hal kat fac dulu..so hold on dulu perasaan yang membuak2 untuk pulang ke rumah..huhuhuu...


and then, the next day, my mom anta mms...comelnye gambar kittens..memang tak saba sangat2 nak balik!


now, i'm in ipoh! dah berjaya membalikkan diri..hhahaha...sampai je..terus masuk umah, terus tgk anak2 kucing yang comel tu....memang comel..satu...dua..tiga..empat...lima! erm...sume gemok2 dan comel2 belaka..tapi.....yang sekor tu....cacat!


kesian je..dia jalan pakai kedua2 kaki depan...kaki belakang dia cacat...may b sebab luka kat belakang badan dia (time mak dia bersikan uri)...sian..

video
mula2 berharap kitten tu mati je..sbb sian kalo dia besar tapi cacat...tapi cam sian plak..dah sayang dah...huhuuu...:(



P/s : hope zombi membesar ngan sihat...dont sakit2 tau...huhu...sedey jek..

Rabu, Oktober 29, 2008

ape nak bebel ni....

hai...dah agak lame menyepikan diri..haha..ade ko org bace blog aku...takde pon takpe..saje2 melepaskan ape2 yang terbuku di hati...macam2 boleh tulis kat dalam blog ni....suke hati..kite bebas bersuara...

tapi dalam bebas bersuara..kene tapis gak...kang kene BAN plak...hehehe...
tadi baru je bace blog member....hmm...bosan2..membace la kerje ku...
sekarang ni, tgh dok sibuk siapkan tempahan jahit manik...seb baik sehelai je...
so tak yah la kelam kabut sangat2..
cume malas pun ade gak..

sekarang ni, cuaca sekarang ni sekejap panas, sekejap hujan...so dah sakit tekak dah...badan pon dah penat2...pegi swimming pun..berapa round dah penat....huhu..stamina dah takde...
bulan syawal pun dah nak abes dah....puasa ganti belum terganti lagi ni...kene ganti cepat2...nanti dah lewat2..dah malas...

hm....

now..aku dah punya bisnes sendiri...tapi kecil-kecilan..just buat kat rumah je...amik tempahan...
Molies Arts Enterprise...semoga aku lebih maju dari sekarang...
Master ni, aku kene habiskan secepat yang mungkin, may b tahun depan dah kene viva...cepat habis...cepat bisnes boleh gerak...

pasal master ni...aku pun dah mula pening nak membuat projek...actually blom start..hehehe..
tadi baru lengkapkan borang SGRA...special graduate research allowance..dapat ke tak..tatau la...on january 2009 baru boley tahu result...hmm...hope dapat la..at least lepas duit yuran...

ok..daa~

Selasa, Oktober 07, 2008

practice make perfect



hmmm...ni bunga teratai...saye belajar dari kak amoi (fotopages)...tapi still muka berjinak2...hope lepas ni ade org akan tempah ngan saya...:)


ni rekaan semata2...daun still tak jadik..ni jahitan kali pertama juga...macam mana lah org lain boleh jahit manik yang PERGHH sekali??? hebatkan dorang sume tu....sila beri tunjuk ajar yea..



ni adalah jahitan pertama kali..main pakai je mane labuci n manik yang ada...biasakan diri dulu menjahit...lama2 da ok..boleh la fikirkan idea yang lebih menarik...:)


lepas ni, bnyk lagi ilmu yang perlu saya tuntut...lama2 menjahit ok la kot...harap2 boleh buat duit..hehehe...tahun depan baju raya aku mesti lebih grand kot...??tapi masih lagi tajaan ibu ku tersayang..terima kasih ibu atas penajaan baju raya selama 23 tahun ni...ni baju raya aku yang lepas (2008)..hehehe



ni ler baju raye aku...hehehe...tahun ni ibu bermyrah hati bagi sutera...waaa..sayangnye nak pakai...tapi dah pakai dah..banyak kali dah pakai pun...
kat lengan dia, saye jahit manik tabur...campur ngan labuci..but sbb tak cukup manik..so macam ni je la jadiknye...hukhukhuk...tahun depan 10 inci akan ku jahit..hehe..:P
ni pula bahagian leher, sempat buat nipis saja..memang tak boleh sbb manik da abis..ngam ngam je..hukhuk...:P

~kawan-kawan blog yang comel dan hensem~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

jeng jeng jeng

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign